3D, 4D, 5D, 6D… Kuri BIM dimensija aktualiausia rangovams?

BIM NT vystytojamsĮprastai projektus įgyvendinantiems rangovams pakanka projekto 2D-3D duomenų su išsamesniais numatomų darbų tvarkaraščiais, kuriuos jie gali naudoti savo veikloje ir pateikti projekto investuotojams. Tačiau kai projektai didesni ar sudėtingi, dažniausiai juos vykdant pagrindinis (generalinis) rangovas pasitelkia daugybę subrangovų. Štai tada ir būna sunku išvengti darbų aikštelėje iškylančių konfliktų ar nesusipratimų.

Kiekvienas projekto vykdytojas turi laikytis darbų tvarkaraštyje numatytų terminų, bet visa tai koordinuoti nėra paprasta. Tokiems rangovams darbus palengvinti ir supaprastinti jų koordinavimą labai padeda federalinis (sąjunginis) BIM modelis.

BIM padės „nepjauti grybo“

Kai vykdomi statybos darbai, jų tvarkaraščiai būna nuolat atnaujinami ir tikslinami atsižvelgiant į neišvengiamus pokyčius. Tačiau visi rangovai susidurtų su mažesniais iššūkiais, jei turėtų išsamų ir patogiai naudojamą skaitmeninį projektą.

Tikslus federalinių BIM modelių sujungimas į visumą (integracija) padeda sukurti nuoseklius statybos grafikus ir užtikrina sklandžią darbų eigą. Didžiausia BIM projekto nauda atsiskleidžia atliekant pavojingus darbus, vykdant procesų valdymą, logistiką ir tarpdisciplininį bendravimą viso projekto metu.

Nuo 3D prie 4D pereiti naudinga

Nors BIM projektas turi išsamią ir raiškią 3D geometriją bei su ja susijusius tekstus, tačiau 3D dimensijos nepakanka, kai reikia išaiškinti statybos valdymo užduotis. Tai bene pagrindinė priežastis, kodėl pastaruoju metu generaliniai rangovai labiau domisi BIM projektų 4D dimensija – laikas.

Pažangiausios BIM platformos leidžia iš 3D modelių lengvai sukurti projektų 4D planus ir projekto vykdytojams iškart perduoti visą informaciją apie projekto veiklas bei pažangą. Pavyzdžiui, su BIM programine įranga „Autodesk Navisworks“ parengtas nuoseklus vaizdo įrašas apie laikaskales (laiko skalės juostas su joje išdėstytais darbais) veiklų planavimui suteikia papildomos vertės.

Galima teigti, kad 4D dimensija – BIM projekto įgyvendinimo procesų imitavimas laike – leidžia išvengti klaidų jau pastačius, nes padeda stebėti darbų progresą iki pat objekto sukūrimo. 4D duomenų stebėjimas leidžia akimirksniu sužinoti ir atvaizduoti tai, kas yra suplanuota ir kas šiuo metu vyksta statybos aikštelėje.

Mažiau kalbų, daugiau vaizdų

Kai projekto dalyviai ir investuotojai kreipiasi į pagrindinį rangovą teiraudamiesi naujausių žinių, jiems tikrai nereikia kalbų. Tegul vaizdai kalba patys už save.

Projekto eigos naujienas labai patogu pateikti naudojant BIM projekto 4D simuliacijas. Jas naudodami rangovai investuotojams gali vizualiai parodyti savo darbų grafikus. Net subrangovai mano, kad vizualios simuliacijos ir laiko juostos vaizdo įrašai teikia naudos, nes tai leidžia lengvai parodyti darbus. Be to, BIM technologijomis paprasta pertvarkyti statybos darbų seką, padidinti arba sumažinti prioritetų sąrašo elementus atsižvelgiant į projekto investuotojo nuomonę.

BIM stipriai paveikė statybos pramonę, todėl neabejotinai statybų laukia skaitmeninė ateitis. Bet jei naudojama tik BIM projektų 3D geometrija, sunku susitvarkyti su sparčiai didėjančiais skaitmeniniais duomenimis. Todėl vis daugiau rangovų savo veikloje išnaudoja 4D dimensiją kaip priemonę lengviau bendrauti komandoje, supaprastinti veiklą ir statybos darbus.

Žinoma, be 3D ir 4D dimensijų yra ir kitų, kurios svarbios rangovams – 5D ir 6D. Visos jos daro tam tikrą įtaką priimant sprendimus ir sprendžiant problemas viso pastato gyvavimo ciklo metu. Išsamiau apie tai – kituose šio tinklaraščio įrašuose.

Share Button

Leave a Reply