5 požymiai, kad jau esate pasirengę BIM

BIM schema - BIM etapai (Small)Ne vienas projektavimo ar statybų įmonės atstovas vis dar galvoja turįs svarbią priežastį nebandyti statinio informacinio modeliavimo (angl. Building Information Modeling, BIM). Tačiau komentarai „Tai per sunku.“ „Per brangu.“ „Man to nereikia.“ tėra tik pasiteisinimai, o ne priežastys. Tiesą sakant, daugelis turbūt net neįtaria, kad jie yra pasirengę BIM labiau negu patys gali įsivaizduoti. Žemiau pateiksime penkis požymius, kurie rodo, jog jau esate pasiruošęs pereiti prie darbo taikant BIM metodologiją.

  1. Jūs jau mąstote kaip BIM specialistas

BIM elementaiBIM projekto pagrindas yra objektai. Kiekvienas pastato elementas modelyje nėra tiesiog linijų rinkinys – jie „žino“, kas yra kas: sienos ir yra sienos, durys iš tiesų yra durys ir pan. Jei projektuodami pastatą jūs negalvojate apie 2D linijas, o mąstote apie realius objektus – sienas, langus, duris, grindis – ir žinote, kaip jie dera tarpusavyje, kokie jų santykiai turėtų būti, kokie elementai remiasi vieni į kitus, vadinasi, jūs jau naudojate BIM darbo principus, bent jau „statinio informacijos“ dalį. Kodėl? Todėl, kad BIM specialistas galvoja taip pat.

  1. Siekiate tiksliai koordinuoti projektą

Kaip veikia BIMDirbant bet kurioje statybos pramonės šakoje – architektūroje, inžinerijoje ar statyboje – reikia mokėti suprasti, kas vyksta trimatėje erdvėje. Jei plane siena pastumiama į šoną, reikia suvokti, kaip tai paveiks pastato fasadą. Jeigu keičiamas grindų sijų dydis, reikia žinoti, kaip tai paveiks pastato pjūvius. Dirbant su 2D klaidų išvengti žymiai sunkiau ir dažnai jos aptinkamos tik atsidūrus statybvietėje. 3D projekto koordinavimas reiškia, kad pastebėtus susikirtimus galima ištaisyti dar projektavimo metu.

BIM patobulina projekto koordinavimą ir leidžia lengvai valdyti bet kokius projekto pokyčius, nes visi jie tučtuojau atspindi susijusiuose vaizduose. Tai sutaupo daug laiko ir padeda išvengti klaidų.

  1. Jums svarbūs visi, net smulkiausi, projekto elementai

Autodesk Revit galimybesBe momentinio pokyčių koordinavimo, BIM taip pat padeda palaikyti tvarką visuose projekto brėžiniuose. Reikia pakeisti detalės numerį? Jokių problemų: tiesiog pakeiskite jį žiniaraštyje, o kiekviena susijusi nuoroda atsinaujins automatiškai. Tokiu pat būdu lengva pakeisti žiniaraščio numerį arba atnaujinti brėžinių sąrašą. Jei reikia pakeisti plano arba detalės mastelį, tereikia paprasčiausiai pasirinkti mastelį iš sąrašo, ir visi jūsų užrašai (pastabos, matmenys, net elementų užpildai) automatiškai prisitaikys prie atitinkamo dydžio.

Taigi, BIM pasirūpina smulkmenomis. Įsivaizduokite, kaip palengvėja projekto dokumentacijos paruošimas, kai nereikia rūpintis brėžinių numeracija ar atlikti žiniaraščio indeksų suderinimo!

  1. Trokštate išlikti konkurencingu

Statybos pramonėje technologijos vis labiau tobulėja, tad BIM padės jums neatsilikti. Beje, BIM nebėra nauja technologija. Tiesą sakant, BIM pagrindo „Autodesk Revit“ programinės įrangos istorija jau viršija dešimtmetį. business-contractDidėjant BIM technologijų įsisavinimui, iš klientų jūs turbūt vis dažniau sulaukiate užklausų dėl BIM projekto paruošimo. Be abejo, atsakymas „Taip, aišku, aš visą laiką modeliuoju 3D.“ sukeltų jiems didesnį įspūdį nei kalbos apie 2D projektus.

BIM naudingas verslui ne vien dėl dokumentacijos. Modeliuojant pastatą 3D, lengva gauti pabaigto produkto vizualizacijų. Trimačiai projekto vaizdai užsakovui žymiai patrauklesni nei 2D projekcijos. Naudojant BIM ar kitą programinę įrangą galima sukurti prezentacinės kokybės vaizdus tiesiai iš jūsų modelio.

  1. Siekiate sėkmingai investuoti

PI kainaŽinoma, perėjimas prie darbo BIM principais yra investicija ir laiko, ir pinigine prasme. Taip, reikės skirti laiko mokymuisi. Taip, greičiausiai teks skirti daugiau laiko savo pirmajam modeliui sukurti, nei jo skirdavote ankstesniems projektams paruošti. Taip, BIM programinė įranga kainuoja daugiau nei 2D CAD programa. Bet ar įvertinote, kiek yra vertas jūsų laikas?

Jei padalinsite programinės įrangos kainą iš valandų, kurias sutaupysite dirbdami ja per metus, pamatysite, kad šis pirkinys iš tikrųjų vertingas ir greitai atsiperka. Nors sprendimas pereiti prie darbo BIM principais reikalauja toliaregiško mąstymo, nes prieš tai, kol galėsite taupyti darbo laiką, jums teks skirti laiko mokymuisi, tačiau nereikėtų pamiršti kitų laiko taupymo aspektų. Pvz. išvengsite koordinavimo problemų, kurios bus išspręstos dar projektavimo metu, ir dėl kurių jums vėliau neskambins iš statybvietės; sukūrę modelį galėsite lengvai paruošti projekto vizualizacijas ir pan.

Šiais įtemptos konkurencijos laikais nereikėtų atsilikti nuo pažangiausių technologijų. Sudarykite klientui puikų įspūdį modeliais, vizualizacijomis ir visais 3D darbo eigos pranašumais. Atsižvelgus į skaitmeninės statybos teikiamus privalumus, BIM yra tikrai vertinga investicija. Tad kuo trumpiau dvejosite ir ieškosite pasiteisinimų, kodėl vis dar dirbate 2D, tuo greičiau išlošite.

Share Button

Leave a Reply