Apie BIM paprastai. 1 dalis – kas yra BIM

BIM Manager2Pastaraisiais metais BIM svarba labai išaugo visame pasaulyje ir informacija apie BIM tapo aktuali visiems: NT savininkams ir užsakovams, architektams, inžinieriams, konstruktoriams, dizaineriams, sąmatininkams, rangovams, statybininkams, studentams, statybos produktų gamintojams ir net valdžios atstovams. Daug diskusijų vyksta šia tema, tačiau žmonės vis dar klaidingai supranta, kas yra BIM. Vieniems tai – tik 3D modeliavimas, kitiems – virtuali realybė, tretiems – bendradarbiavimas ar informacijos valdymas. Be to, daugelis galvoja, kad BIM – tai tik programinė įranga. Kad būtų išvengta klaidingo požiūrio ir terminų painiavos, pamėginsiu paprastai ir aiškiai papasakoti, kas yra BIM.

Daugelis puikiai supranta, kas yra 2D (x ir y) ir 3D (x, y ir z), nes mes gyvename trimačiame pasaulyje. Be to, mus supa daugybė virtualios realybės trimačių dalykų: 3D filmai, 3D kompiuteriniai žaidimai, 3D televizoriai, 3D skeneriai, 3D spausdintuvai, 3D akiniai ir kt. Statybos pramonei 3D taip pat nėra naujiena. Nemažai projektuotojų kompiuterinėmis programomis jau kuria 3D projektus, daugiau ar mažiau detalius 3D modelius.

Prie 3D modelio pridėjus laiką, kurį apibūdina grafikai ir tvarkaraščių duomenys, gaunama 4D dimensija. 5D dimensiją suteikia projekto sąmata, kurios duomenis pridėjus prie visos anksčiau minėtos projekto informacijos matomas pilnas projekto vaizdas. BIM procesams pritaikyta programinė įranga sujungia visus duomenis į bendrą duomenų bazę ir leidžia matyti, kaip vienos dimensijos duomenys įtakoja kitų dimensijų duomenis. Tačiau klysta tie, kurie galvoja, kad BIM yra vien tik programinė įranga.

Kas yra BIM?

BIM yra angliškos frazės Building Information Modeling santrumpa, kuri apibūdina terminą „statinio informacinis modeliavimas“. BIM yra statinio informacijos valdymo procesas, BIM schema - BIM etapai (Small)kurio metu kuriami ir valdomi įvairūs statinio duomenys visose projekto dalyse, visuose statinio gyvavimo cikluose. BIM procesas prasideda ankstyvajame galimybių įvertinimo etape, tęsiasi per visus projektavimo, statybos, eksploatacijos etapus ir galiausiai baigiamas griovimo etape. Tik nuosekliai iš eilės laikantis visų šių etapų, projekto informacija naudojama efektyviausiai.

BIM-IPD-LogoKad BIM projektas būtų sėkmingai įgyvendintas, visi projekto dalyviai PRIVALO bendradarbiauti. BIM technologijos leidžia visiems projekto dalyviams peržiūrėti, tikrinti, derinti ir perduoti visą projekto informaciją į vieną statinio modelį, saugomas sutartoje vietoje, kur kiekvienas gali prisijungti ir matyti reikiamą informaciją. Taigi, kad BIM procesas būtų vykdomas sklandžiam, būtini trys dalykai:

  • nuoseklus sutartinis duomenų ir dokumentų įvardijimas ir žymėjimas – tai padeda rasti ir stebėti duomenis per visą statinio gyvavimo ciklą ir užtikrina, kad visa su projektu susijusi veikla vyktų laikantis tos pačios darbo tvarkos. Tinkamas darbo procesas aprašytas BIM standartuose;
  • informacijos saugojimo ir valdymo tvarka. Iš esmės, BIM yra pasidalintų vaizdų ir geometrinių bei kitų duomenų bazė, kurioje įrašyta kiekvieno projekto komponento vieta ir savybės;
  • projekto informacijos (įskaitant statybos, eksploatavimo, priežiūros duomenis) pateikimo ar keitimosi ja tvarka. Tradiciškai tai susiję su brėžinių, grafikų ir darbo vadovų mainais popieriuje ar elektroniniu formatu. Naudojant BIM darbo principus pagrindinis skirtumas nuo tradicinio projektavimo – visa informacija generuojama iš BIM modelio, o ne ruošiant dokumentus atskirai.

Energine analizeBIM modelis nėra tik 3D kompiuterinis modelis, t.y. statinio maketo skaitmeninis atitikmuo. BIM modelyje yra ne tik grafinė, bet ir daug kitokios informacijos apie skaitmeninio modelio komponentus: projekto erdvinis sąryšis su aplinka, visi pastato architektūrinių, konstrukcinių ir inžinerinių sistemų sprendimai, elementų bei medžiagų kiekiai ir jų kokybiniai parametrai, tame tarpe energiniai rodikliai ir t.t.

Naudojant BIM padidinamas efektyvumas, sumažinama dokumentacijos bei atliekamų darbų apimtis ir išvengiama klaidų. Virtualiame 3D modelyje galima lengvai rasti ne tik visų projekto komponentų savybes, bet ir elementų susikirtimus, geometrines klaidas, kurias ištaisyti modelyje daug paprasčiau ir pigiau nei statybos aikštelėje.

Sekančiame šios serijos straipsnyje iliustruodamas pavyzdžiais paaiškinsiu BIM darbo principą.

Share Button

Leave a Reply