Architektai ir jų naudojamos technologijos: „Architizer“ apklausos rezultatai

Architizer apklausos rezultatai - AutoCAD populiariausia_Revit antroj vietojŠiuolaikiniai architektai jau gerokai nutolę nuo tokių darbo įrankių kaip braižymo lenta, reišena, skriestuvas ir pan. Skaitmeninių technologijų amžiuje projektuotojų darbo eiga matuojama sekundėmis, baitais ir pikseliais. Norėdama išsiaiškinti, kaip ir kokiomis darbo priemonėmis naudojasi dabartinės architektūrinio projektavimo įmonės, „Architizer“, didžiausia internete architektūrinių projektų viešinimo platforma, atliko jos duomenų bazėje esančių daugiau nei 50.500 projektavimo firmų apklausą.

Iš šios apklausos rezultatų matyti, kad net 80% architektų vis dar renkasi stacionarias kompiuterizuotas darbo vietas, pusė jų nešiojamuosius kompiuterius naudoja kaip antrą savo darbo vietą. Vien tik nešiojamaisiais kompiuteriais dirba vos penktadalis architektų. Be to, tarp naudojamų kompiuterių vyrauja du žinomų prekių ženklai: „Dell“, HP ir „Apple“. Gal ir jūsų kompiuteris priklauso šių prekės ženklų grupei?

Tarp naudojamos programinės įrangos išsiskiria kelios programos. Nors Autodesk AutoCAD vis dar yra populiariausia projektavimo programa, džiugu, kad BIM programinė įranga Autodesk Revit vis labiau populiarėja – ji apklausos rezultatuose užėmė garbingą antrąją vietą. Trečioje vietoje yra „ArchiCAD“ programa. Apklausos rezultatai rodo, kad 3D parametrinio modeliavimo technologijos „AutoCAD‘ui“ jau lipa ant kulnų ir tik laiko klausimas, kada BIM programos įsivyraus kaip pagrindiniai architektų darbo įrankiai.

Beje, kai kurie apklausos dalyviai apgailestavo dėl programinės įrangos suderinamumo problemų, keli respondentai idealizavo projektavimą ranka, o ne skaitmeniniu būdu.

Architizer apklausos rezultataiVisus apklausos „Architektai ir technologijos“ rezultatus rasite čia (pdf) →

Galima tik įsivaizduoti, kokie būtų apklausos rezultatai atlikus panašius tyrimus Lietuvoje, tačiau greičiausiai didelių skirtumų nepamatytume. Nors ir Lietuvoje yra tokių, kurie skeptiškai nusiteikę kompiuterinių technologijų atžvilgiu, čia dirba nemažai architektų-pionierių, kurie aktyviai domisi technologijomis ir sėkmingai kuria naudodami pažangiausias darbo priemones. Jų projektų galite rasti ir „Architizer“ projektų archyve.

Share Button

Leave a Reply