Architektūros projektavimo firmai GRAFO teisingi sprendimai taupo laiką ir pinigus

Architektūros projektavimo firmos GRAFO darbų sąraše apstu išskirtinių objektų Lietuvoje, Latvijoje ir JAV, tarp kurių – Lietuvos ambasada Vašingtone, APB „Apranga“ biuras, „Vichy“ vandens parkas, „Ozo“ prekybos centras bei daugiabučių namų kvartalas „Verkių slėnis“, apdovanotas Lietuvos metų gaminio aukso medaliu. Vis dėlto Vilniuje įsikūrusios bendrovės vadovas Raimondas Pilkauskas pripažįsta, kad vienas didžiausių iššūkių buvo Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centro „Aqua“ kūrimas. Tai projektas, kuris sudėtingas ne tiek dėl savo dydžio, kiek funkcija ir pasirinkta architektūrine vizija.

Projektuojamo objekto tema – jūra, tad neatsitiktinai pastatas primena besiritančią bangą. Pasirinkta išraiškinga pastato išorė atitinka jo funkciją. GRAFO direktorius įsitikinęs – kitaip būtų nepagailėta kritikos, esą sumontuota moderni technologija, bet pastatas neturi emocinio krūvio ir ryšio su išore. Todėl šiame objekte ir pastato tūris, ir bangos forma vienodai svarbios.

Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centro „Aqua“ pastato modeliui sukurti pasitelktos moderniausios BIM technologijos, kurias Lietuvoje siūlo bendrovė „AGA CAD“. BIM programų prireikė pirmiausia dėl projektavimą apsunkinusių netipinių pastato denginio konstrukcijų ir dėl bioniškos, asimetriškos stogo formos.

Sudėtingo pastato projektavimo darbams atlikti pasitelkta gausi specialistų komanda. Projektuojant tokios apimties objektą buvo ypač svarbus sklandus architektų, konstruktorių, inžinierių bendradarbiavimas. Projektas kurtas naudojant BIM platformos modeliavimo programas Autodesk Revit, kurios yra nepakeičiamos grupei specialistų dirbant tuo pačiu metu su vienu pastato modeliu. Pasitelkiant „Autodesk Revit“ galima sukurti trimatį objekto modelį ir gauti visus reikalingus projekto brėžinius. Projektuotojams nereikia braižyti atskirų planų, fasadų ir pjūvių, taip pat jie gali gauti visus projekto parametrus, reikalingus energetinei analizei atlikti.
„Pradėję rengti techninį projektą supratome, kad būtini ne tradiciniais projektavimo įrankiais sukurti pastato brėžiniai, o trimatis modelis, kuris yra tikslus ir neleidžia dviejų pastato formų sujungti su paklaida“, – aiškino R. Pilkauskas.

Bendrovė „AGA CAD“, siūlanti pažangiausias BIM projektavimo programas, prie šio projekto prisidėjo atlikdama objekto denginio konstrukcijų modeliavimo darbus. Sudėtingos formos ir konstrukcijos stogas šiltuoju metų laiku bus iš dalies atveriamas – panaši technologija panaudota poilsio centruose Vokietijoje, Japonijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

konstruktyvas

Projektuojant Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centrą „Aqua“ konsultuotasi su tokius objektus stačiusiomis Vokietijos ir Ispanijos įmonėmis. „Šiame projekte norėjosi panaudoti kuo daugiau modernių technologijų, pradedant trimačiu pastato modeliu ir baigiant išskirtinėmis architektūrinės raiškos priemonėmis, pavyzdžiui, dirbtinio dangaus technologija, kad poilsio centras būtų maksimaliai emociškai įkrautas, įdomus ir ekspresyvus. Džiaugiamės, kad užsakovai neišsigando šio iššūkio“, – komentavo R. Pilkauskas.

Naudojant BIM platformos programas Autodesk Revit sukurtas trimatis pastato modelis aktualus ne tik projektuojant, bet ir statybų bei eksploatacijos metu. „Jei prireikia kažką pakeisti pastatą statant ar eksploatuojant, erdvinis modelis padeda lengvai atlikti tam tikras konstrukcines ar inžinerines projekto korekcijas. Turėdamas su BIM programa sukurtą projektą užsakovas gauna tikrai labai patogų įrankį pastatui prižiūrėti, nes žino, kur kas yra, ir prireikus gali pateikti projekto informaciją specialistams“, – aiškino įmonės GRAFO direktorius R. Pilkauskas. Jis neabejoja, kad be erdvinio modelio šį objektą nebūtų pavykę tiksliai suprojektuoti.

Share Button