„Autodesk Revit“ ir „Tekla“ kūrėjai pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuri leis padidinti jų BIM programų sąveiką

Architektūros, inžinerijos ir statybos sektoriaus klientams – daugiau lankstumo viso BIM projekto vykdymo metu

autodesk_and_trimble_bendradarbiavimas-4Š.m. birželio viduryje kompanijos „Autodesk“ ir „Trimble“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria siekiama padidinti jų kuriamų BIM programų operacinį suderinamumą. Toks bendradarbiavimas padės taupyti abiejų kompanijų klientų laiką ir mažinti projektų ruošimo išlaidas, kurios įprastai atsiranda dėl BIM procese naudojamų skirtingų BIM technologijų neefektyvios sąveikos.

Tikimasi, kad šių BIM programinės įrangos kūrėjų bendradarbiavimas projektų užsakovams ir vykdytojams suteiks daugiau laisvės optimizuojant projekto ruošimo eigą bei lengviau padės tinkamai įgyvendinti sudėtingus šiandieninių statybos projektų reikalavimus. Daugiausia naudos iš šios partnerystės patirs architektai, inžinieriai, rangovai, ir, svarbiausia, projektų užsakovai.

„Autodesk“ ir „Trimble“ komandos pasirengę bendradarbiauti

Bendras abiejų kompanijų tikslas – sukurti patikimas BIM platformas, kurios leistų laisvai keistis informacija tarp daugelio suinteresuotųjų projekto šalių, naudojančių skirtingų gamintojų programas. Sklandų ir optimizuotą failų suderinamumą bus siekiama užtikrinti remiant atvirus duomenų mainų standartus (IFC ir Cobie), kurie sudarytų sąlygas „Autodesk“ ir „Trimble“ programų naudotojams sklandžiai bendradarbiauti, kai bus optimizuotas šių kompanijų BIM programų.

„Autodesk“ ir „Trimble“ komandų bendradarbiavimą paskatino bendras siekis statybos procesą padaryti veiksmingesniu ir produktyvesniu visiems jo dalyviams. Pagal sutarties sąlygas abi kompanijos keisis aplikacijų programavimo sąsajomis (angl. Application Programming Interface, API) bei kitomis priemonėmis, kurios padės kurti rinkoje suderinamus BIM produktus.

Glaudesnė „Autodesk Revit“ ir „Tekla“ integracija

Tiesa, kol kas viešai nepaskelbta, kokių produktų sąveika bus didinama ir nėra nurodyta konkretaus termino, iki kada tai bus atlikta, tačiau tikėtina, kad bus kuriama glaudesnė „Autodesk Revit“ ir „Tekla“ programų integracija. Jimas Lynchas, kompanijos „Autodesk“ Architektūros, inžinerijos ir statybos padalinio viceprezidentas, duodamas interviu portalui Engineering.com prasitarė: „Šiandien šie produktai [„Revit“ ir „Tekla“] susiderina taikant IFC, tačiau kai jų programavimo sąsajos (API) pereis į kitą lygį, bus pasiektas žymiai didesnis ir tikslesnis operacinis suderinamumas“.

Glaudesnė „Autodesk Revit“ ir „Tekla“ programų integracija padėtų projektavimo ir statybos specialistams dalintis BIM modeliais, projektų failais ir kitais duomenimis tiek dirbant ofise, tiek statybos aikštelėje. Taip pat toks bendradarbiavimas užtikrins galimybę pakartotinai naudoti informaciją visose projekto gyvavimo stadijose.

Statybos sektoriuje – geresnės darbo eigos poreikis

IFCŠią naujieną apie dviejų didžiausių programinės įrangos kūrėjų bendradarbiavimą palankiai įvertino statybos sektoriaus dalyviai, kurie kasdien susiduria su IFC failo netobulumais ir parametrinių duomenų nepalaikymu. Dalis architektūros, inžinerijos ir statybos bendruomenės IFC propaguoja, tačiau žymiai didesnė statybos pramonės atstovų dalis kelia klausimą „Kam jo reikia?“. Jie nepatenkinti šiuo atviru duomenų mainų standartu, nes bendrasis BIM failų formatas IFC neapima viso BIM programų funkcionalumo.

Pavyzdžiui, nors IFC turi dydžių dimensijas, šis formatas „nesupranta“, kuriuos geometrinius objektus tos dimensijos valdo, todėl negali perduoti veikiančių parametrinių objektų. Šį ir daugelį kitų apribojimų galima matyti ne tik IFC taikant praktiškai, bet ir bendraujant su projektuotojais ar peržvelgus daugelio BIM tinklaraščių ir diskusijų grupių įrašus.

Tie, kurie yra išbandę IFC, arba pasiduoda ir nebenaudoja šio mainų formato, arba susitaiko su IFC apribojimais, todėl dirbdami komandoje yra priversti iš anksto konkrečiai susitarti, kokie duomenys bus perduodami naudojantis šiuo mainų formatu.

Didesnis skirtingų BIM platformų suderinamumas padėtų projekto partneriams išvengti galvos skausmų ir laiko sąnaudų, susijusių su projekto informacijos mainais. Belieka būti kantriems ir tikėtis, kad „Autodesk“ ir „Trimble“ bendradarbiavimo rezultatų nereikės ilgai laukti.

Share Button

Leave a Reply