BIM modelio galimybės pastato naudojimo etape

Perduodant statinį naudoti, NT savininkui įteikiami keli ar keliolika segtuvų su projekto brėžiniais, technine dokumentacija, gaminių pasais. Tad sugedus kuriam nors pastato įrenginiui,  patalpas užliejus vandeniui ar įvykus kitai avarijai rasti reikalingą dokumentą nelengva. Tačiau turint statinio BIM modelį, kuriame kiekvienas dokumentas susietas su konkrečiu pastato elementu, reikiamos informacijos paieška kur kas paprastesnė.

Visa aktuali informacija – vienoje vietoje

BIM modelis – tai detalus pastato duomenų skaitmeninis archyvas. Jame yra visa reikšminga projekto informacija, kuri pastatą naudojant nuolat papildoma aktualiais duomenimis. Objekte įrengti įvairūs jutikliai leidžia rinkti informaciją ir realiu laiku matyti, kas pastate darosi. Duomenys iš jutiklių (patalpų temperatūra, slėgis, CO2 lygis ir kt.) kaupiami BIM modelyje ir perduodami pastato aptarnavimo sistemai, kuri parenka, kada įjungti vėdinimą ar kitas funkcijas. Be to, pastato BIM modelis gali apimti ne tik inžinerines sistemas, konstrukcijas, bet ir gamybos technologiją su įrenginių priežiūros ar valdymo instrukcijomis.

Statinio techninės priežiūros įrankis

BIM modelis yra tarsi 3D žurnalas, skirtas nuolatinei, kasmetinei ir neeilinei statinio techninei priežiūrai. Jį pasitelkiant galima atlikti darbų ir jiems reikalingo biudžeto planavimą, numatyti pinigų srautus, t. y. planuotis pastato priežiūros, išlaikymo ir remonto kaštus.

Kadangi BIM modelis yra realaus pastato skaitmeninis dvynys, jame esantys ryšiai tarp elementų palengvina pastato techninę priežiūrą. Pavyzdžiui, pastato nuomininkui informavus apie šviestuvo gedimą, duomenų valdytoją pasiekia žinutė, kuriame pastate, aukšte ir patalpoje yra gedimas. Dėl ryšių tarp 3D modelio elementų ir pastate įrengtų daviklių, kurie leidžia stebėti pastato būklę per išmaniuosius įrenginius, techninis personalas iškart sužino, kurioje vietoje yra problema – ar perdegusi šviestuvo lempa, ar gedimas skydinėje. Galimybė visą techninę dokumentaciją rasti vienoje vietoje ir ją nagrinėti pakeliui į objektą leidžia sutaupyti daug laiko.

Naujos galimybės nekilnojamąjį turtą valdyti efektyviai

Naudojant 3D modelį galima automatizuoti visus NT valdymo veiklos procesus. Tai puikus patalpų nuomos valdymo įrankis, nes turint 3D modelį galima lengvai perplanuoti erdves ar numatyti, kokios paslaugos nuomininkams bus aktualios tam tikru metu. Jei modelio informacija susieta su sąmatų skaičiavimu, iškart galima pasakyti, kiek kainuos pertvarų griovimas, naujų statymas ar kiti su nuomininkų pasikeitimu susiję darbai.

BIM ir NT valdymo sąsajos – konferencijoje „BIMLINK 2018“

BIM modelio galimybės ir dar daugiau temų, aktualių NT vystytojams, valdytojams ir pastatų projektuotojams, bus aptarta šiemet antrąkart vyksiančioje BIM lyderystės konferencijoje „BIMLINK 2018“. Gruodžio 12 d. renginyje bus dalinamasi praktikuojančių BIM ekspertų patirtimi, įžvalgomis, efektyviais projektų rengimo būdais.

Pagrindinė renginio tema „Kodas – 7D. Apie tai, kas svarbu projektuotojams, užsakovams ir NT valdytojams“. Renginiu siekiama atkreipti dėmesį į pastatų valdymo efektyvumą, kurį padidinti galima tinkamai ruošiant naujų ar modernizuojamų pastatų projektus.

Ar galima iš anksto įvertinti, kiek ir kokios informacijos reikės visoms projekto šalims? Kokie turi būti užsakovo informacijos reikalavimai? Kaip surinkti NT valdytojui reikiamus esamo pastato duomenis? Kokios efektyvaus NT valdymo galimybės? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus.- konferencijoje „BIMLINK 2018“.

www.bimlink.lt

Specialus pasiūlymas daromBIM / BIMLINK naujienlaiškio prenumeratoriams – iki gruodžio 5 d. registruojantis su kodu BIMLINK_daromBIM gausite 20 proc. nuolaidą bilietui.

Užsiregistruokite >> www.bimlink.lt/registracija/

Share Button

Leave a Reply