BIM nauda nekilnojamojo turto plėtotojams – bendradarbiavimu grindžiamas požiūris

BIM NT vystytojamsStatybos pramonėje vis dažniau taikomi BIM darbo principai įgyvendinant didelius ir sudėtingus pastatų ar infrastruktūros objektų projektus. Tai vyksta ne tik Jungtinėje Karalystėje, JAV, Australijoje, Skandinavijoje ar JAE, bet ir Lietuvoje. BIM taikymo populiarumo didėjimą patvirtina ir šiais metais mūsų šalyje įvykę konkursai „Geriausias projektas 2015“ bei „Lietuvos BIM projektai 2016“.

Statinio informacijos modeliavimas taikomas ne dėl užsakovo įgeidžio, ar, kaip tvirtina kai kurie skeptikai, dėl programinės įrangos kūrėjų spaudimo. Ne kartą įrodyta, kad BIM technologijos pagreitina projekto įgyvendinimo procesą, pagerina komandos bendradarbiavimą ir didina produktyvumą.

Statybos projektas apima keletą veiklos rūšių, tokių kaip:

  • objekto planavimas,
  • konstrukcijų ir inžinerinių sistemų projektavimas,
  • pastato energijos suvartojimo analizė ir tikrinimas,
  • statybų aikštelės analizė,
  • kiekių skaičiavimai,
  • statybos darbų planavimas,
  • statyba ir t.t.

Tačiau visos šios veiklos yra tik ledo viršūnė, nes statybinės plėtros projektai apima daug veiklos, kuri vyksta vienu metu ir tam tikru eiliškumu.

Efektyvus kiekvienos veiklos vykdymas priklauso nuo sėkmingo ankstesnės veiklos įgyvendinimo. BIM darbo principas yra laikomas naudinga bendradarbiavimo priemone nekilnojamojo turto vystytojams, architektams, inžinieriams, konstruktoriams, matininkams, rangovams ir t.t., nes tai padeda jiems koordinuoti visas veiklas būnant tame pačiame veiklos vystymo etape.

BIM procesas yra tarsi paramos statybai paslauga, didinanti darbo našumą ir daranti projektų baigtį efektyvesne, t.y. leidžianti pasiekti geresnių projekto rezultatų.

BIM – virtuali planavimo, bendradarbiavimo ir koordinavimo platforma

BIM naudaBIM projekte struktūrizuota informacija yra susijusi su atitinkama geometrija. Ši informacija gali būti matomos 3D formatu, be to, ją galima pasiekti iš bet kur per mobiliuosius prietaisus ir bendradarbiavimo platformas. Kadangi statybos projekto vykdymas nuolat progresuoja, gali būti pateikiama nauja informacija ir taip atnaujinama jau turima projekto medžiaga.

Tokiu būdu centralizuotoje duomenų bazėje sukaupiama išsami, visada naujausia ir tiksli informacija. Užbaigus objekto statybą užsakovas turi visą statybos procesų dokumentaciją, sąnaudų, erdvinę, techninę informaciją ir daug daugiau. Visi šie duomenys ypač vertingi nekilnojamojo turto plėtotojams, NT savininkams ir pastatų administratoriams.

Kodėl? Nes išsami pastato dokumentacija ateityje bet kada gali būti panaudota planuojant erdvinius pakeitimus, eksploatavimo ar įrangos priežiūros veiklas, atliekant pastatų ūkio valdymą ir įgyvendinant visų tipų remontą, renovaciją ar tam tikros įrangos atnaujinimą. Ne veltui įvairios pasaulyje atliktos BIM taikymo analizės įrodo, kad didžiausią naudą iš BIM taikymo gauna ne projektuotojai ar statytojai, bet būtent užsakovai, NT plėtotojai ir valdytojai.

Share Button

Leave a Reply