BIM patirtis: kaip sutalpinti daug inžinerijos nedideliame objekte

Inžinerinių sistemų projektavimo įmonė „Miesto renovacija“, pradėjusi dirbti su pažangiausiomis 3D projektavimo programomis prieš kelerius metus, šiuo metu praktiškai visus savo projektus rengia BIM aplinkoje. Įmonės projektuotojai nė neketina grįžti prie dvimačių brėžinių, nes jų praktinė patirtis jau ne kartą leido įsitikinti BIM projektavimo nauda.

„Tai neabejotinas kokybinis šuolis mūsų paslaugose. Šiandien jau galime lengvai palyginti klaidų ir neatitikimų skaičių projektuojant 2D ir 3D formatais. Dvimatį brėžinį perkėlus į trimatį modelį iškart paaiškėja visos projekto klaidos, kurias išspręsti statybų aikštelėje (pvz. griauti pertvaras, kirsti angas konstrukcijose) būtų gerokai brangiau nei brėžiniuose. Esame patenkinti, kad pasirinkome Autodesk Revit MEP programinę įrangą, ir kuo toliau, tuo daugiau jos privalumų atrandame,“ – teigia „Miesto renovacijos“ direktorius Mindaugas Šimkus.

Šiuos teiginius puikiai įrodo vieno iš paskutinių įmonės projektų – A energinio efektyvumo klasės daugiabučio gyvenamojo namo – pristatymas.

Miesto renovacija BIM projektas-A klases daugiabutis_1

Užsakovas daugiabučiam namui išrinko vieną prestižiškiausių Vilniaus vietų – Antakalnio rajone. Projektą kurti patikėta projektavimo įmonei „Vilniaus architektūros studija“. „Miesto renovacijos“ komandai, kuri projektuoja šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo, vandentiekio, nuotekų, elektrotechnikos inžinerines sistemas, buvo patikėtas šio daugiabučio visų inžinerinių dalių BIM techninis projektas.

Užsakovas projektui iškėlė šiuos inžinerinius reikalavimus:

  • Pasiekti ne žemesnę kaip A energinio naudingumo klasę;
  • Suprojektuoti geoterminį šildymą;
  • Suprojektuoti karšto vandens kolektorių ant stogo;
  • Suprojektuoti efektyvią centralizuotą vėdinimo sistemą su rekuperacija visame pastate.

Revit ServerSužinojusi, kad architektai ir konstruktoriai naudos „Revit Architecture“ ir „Revit Structure“ projektavimo programas, „Miesto renovacija“ iškart pasiūlė visą projektą (kartu su inžinerinėmis sistemomis) rengti naudojant „Revit“ serverį (Revit Server).

Svarbiausia – darbas komandoje

„Miesto renovacijos“ specialistai supranta, kad rengiant BIM projektą būtinas visų projekto šalių tarpusavio veiksmų koordinavimas, todėl nuo pirmos dienos į projektą įsitraukė užsakovas, architektai, konstruktoriai ir inžinieriai. Jau pačioje projekto pradžioje buvo galima įvertinti „Revit“ programinės įrangos naudą – inžinieriai pažymėjo savo sistemos reikalingas vietas, o architektai ir konstruktoriai, naudodami „Revit“ serverį, matė jas realiuoju laiku savo kompiuteriuose. Tai sutaupė begalę laiko susirinkimams, pozicijų derinimui, padėjo išvengti klaidų taisymo.

Miesto renovacija BIM projektas-A klases daugiabutis_5

Be to, „Miesto renovacija“ inžinieriai, dirbdami su BIM programa Revit MEP, nuolatos matė ne tik kitų projekto dalių modelius, bet ir kolegų projektuojamas inžinerines sistemas savo ekranuose, todėl buvo išvengta inžinerinių tinklų tarpusavio susikirtimų. Žinant kiek daug inžinerijos reikia įdiegti naujuose pastatuose, ši BIM technologijų ypatybė suteikia didelį pranašumą.

Nedideliame daugiabutyje buvo suprojektuota apie 6 km grindinio šildymo vamzdynų, 1,9 km vandentiekio ir nuotekų sistemų, maždaug 1,7 km vėdinimo ortakių, rūsyje sutalpinti šilumos siurbliai, akumuliacinės talpos, ventiliacijos kamera ir kita įranga, reikalinga A klasės pastato gyventojų komfortui užtikrinti. Svarbiausia ne tik tai, kad pavyko racionaliai išnaudoti visą statinio erdvę ir išvengti bet kokių inžinerinių tinklų projekto netikslumų – užsakovas gavo itin tikslius medžiagų kiekius, be to, projektas buvo užbaigtas laiku.

Šio objekto statybos planuojamos jau 2016-ųjų pavasarį. „Miesto renovacijos“ specialistai tiki, kad kokybiškas BIM projektas palengvins būsimą statybininkų darbą ir visą objekto eksploataciją. M. Šimkus atkreipė dėmesį, kad labai svarbu BIM modelį pildyti viso statybų proceso metu. Tuomet užsakovas gaus galutinį projekto variantą, kuriame bus pateikta visa pastato informacija – vamzdynai, visos inžinerinės sistemos ir pan. Naudodami 3D modelį statybininkai, o vėliau statinio techninės priežiūros atstovai galės tiksliai matyti net ir sudėtingiausius inžinerinius mazgus.

BIM technologijos – įrankis įvairios apimties projektams

UAB „Miesto renovacija“ vadovas įsitikinęs – BIM technologijos aktualios įvairaus dydžio projektams: „Kuo pastatas didesnis, tuo didesnė klaidų tikimybė, tačiau mažesniame objekte BIM privalumai tie patys – reali projektavimo aplinka, tiksliai apskaičiuoti medžiagų kiekiai, visų statybos proceso dalyvių įsitraukimas į projektą ir pan.“

Ne mažiau svarbus BIM privalumas – galimybė bet kokio dydžio objekto užsakovui matyti pastato modelį realiu laiku, taip pat – dalyvauti projektavimo procese teikiant pastabas ir peržiūrint sprendimus pačiame modelyje.

Šiuo metu „Miesto renovacija“ inžinieriai darbuojasi prie naujų projektų. Įmonės sukaupta patirtis ir atliktų darbų portfolio įrodo, kad ši komanda iš tiesų yra puikūs BIM specialistai. Profesionalūs inžinerinių sistemų projektuotojai jau yra pasiruošę BIM privalumus taikyti ne tik Baltijos šalių, bet ir Skandinavijos rinkoje.


Kiti UAB „Miesto renovacija“ BIM projektai:
Ypatingos paskirties pastato pilnas modernizacijos projektas

Share Button

Leave a Reply