BIM technologijos išlaisvina kūrybiškumą

Energinis modeliavimas-5Darnus komandinis darbas, paprasta projekto dalyvių – užsakovų, projektuotojų ir rangovų – komunikacija, galimybė greitai ir be papildomų sąnaudų parengti tiek projekto variantų, kiek jų reikia siekiant rasti optimalų sprendimą, be to, efektyvus statybų procesas ir racionalus pastato eksploatavimas. Visa tai – neginčytini statinio informacinio modeliavimo (angl. – Building information modeling, BIM) privalumai.

Pasaulyje BIM technologijos pradėtos taikyti jau prieš gerą 10-metį, bet Lietuvoje projektavimo ir rangos įmonių, kurios pilnai išnaudoja visas BIM proceso galimybes, kol kas nedaug. Lietuvoje vis dar trūksta suvokimo apie BIM teikiamą naudą.

AGA CAD specialistai siekia užpildyti šią informacinę spragą: jie ne vienus metus diegia pažangiausias BIM technologijas ir rūpinasi informacijos apie BIM procesą sklaida. Būtent šiuo tikslu sukurtas ir tinklaraštis www.daromBIM.lt, kuriame stengiamės išsamiai pristatyti BIM technologijų teikiamą naudą. Taigi, kokia ji? Trumpai apie tai, ką suteikia naudojimasis moderniausia programine įranga – BIM technologijomis:

  • padidėjęs darbo efektyvumas, nes BIM technologijos leidžia greičiau projektuoti, padeda kontroliuoti ir sutrumpinti projekto įgyvendinimo laiką;
  • geresnė projektų kokybė;
  • sumažinta statybos savikaina.

BIM naudą pirmiausia pajunta projektuotojas, kuris ją gali geriausiai perteikti užsakovui. BIM technologijų naudojimas leidžia išvengti rūpesčių dėl projekto pakeitimų – projekto korekcijas ir perskaičiavimus atlieka kompiuterinės programos, o pakitusi informacija iš karto pasiekia visus projekto dalyvius.

Kitas neabejotinas BIM technologijų privalumasgalimybė atlikti projekto energinę analizę jau ankstyvose projektavimo stadijose. Tai ypač svarbu mūsų klimato zonoje, kur itin didelę statinio eksploatavimo sąnaudų dalį sudaro išlaidos energijai. BIM technologijos leidžia atlikti skirtingų energinių sprendimų taikymo simuliavimą. Tai suteikia galimybę išvengti didesnių, nei būtina, išlaidų statinio šildymui, vėdinimui ar apšvietimui.

Galimybė rasti optimaliausią energiniu požiūriu architektūrinį sprendimą ypač patraukli tiems užsakovams, kurie ketina ne parduoti, o patys eksploatuoti pastatą. Be to, nekilnojamojo turto projektų vystytojus saisto Europos Sąjungos įpareigojimai iki 2020-ųjų žymiai sumažinti energijos suvartojimą pastatuose.

Energiniu požiūriu efektyviausius sprendimus pavyksta rasti, kai komandoje dirba energijos planavimo specialistas ir architektas, kuriems BIM technologijos leidžia kartu planuoti pastato orientavimą, geometriją, tūrius, plotus, vėliau – atitvarų ir langų išdėstymą. Kartais užtenka minimalių korekcijų – tarkim, pasukti pastato modulį 6 laipsniais, kad sutaupyti 10–20 proc. energijos dėl tinkamesnio šviesos kampo kritimo.

Kiekvieną sprendimo variantą paprasta papildyti sąnaudų skaičiavimais, tad iškilus dilemai dėl architektūrinių ir inžinerinių sprendimų užsakovas turi aiškius apsisprendimo kriterijus.

Kadangi AGA CAD specialistai turi daug darbo su BIM projektais patirties, jie gali patarti, kaip patobulinti projektavimo eigą ir kokiomis priemonėmis tai padaryti. Kaip dalintis duomenimis, jei projekto komandos nariai dirba skirtingomis platformomis? Kaip greitai sumodeliuoti sudėtingus konstrukcinius elementus? Kaip atlikti modelio energines simuliacijas? Galime pateikti atsakymus į daugybę klausimų apie darbo BIM technologijomis ypatumus. Tad jei turite klausimų ar reikia patarimo, kreipkitės – mes pasiruošę Jums padėti.

Share Button

Leave a Reply