BIM technologijos paskatino KTU studijų programų pokyčius

BIM schema - BIM etapai (Small)Lietuvoje vis sparčiau diegiamos pastatų informacinio modeliavimo (angl. Building Information Modeling – BIM) technologijos ir įsisavinami BIM darbo principai. Tai paskatino Kauno technologijos universitetą atnaujinti mokymo programą, kad statybos krypties studijų studentai įgytų daugiau žinių apie naujausias technologijas ir taptų puikiais studijuojamos srities specialistais.

Neseniai KTU universitetas pranešė apie Statybos ir architektūros fakultete (KTU SAF) vykdomą studijų programų pertvarką, kurioje daug dėmesio skiriama pažangiausios programinės įrangos diegimui studijų procese.

Prie šių universiteto pokyčių paskatinimo iš dalies prisidėjo ir KTU studentų dalyvavimas projekte „Išmanusis miestas“, kurį organizavo žurnalas STRUCTUM. Konkurse „Išmanusis miestas“ dėl tiksliausios ir kūrybiškiausios ateities miestų vizijos varžėsi KTU, VDU, VDK ir VGTU studentų komandos.

Naudodamiesi pažangiausiomis projektavimo technologijomis, studentai turėjo pateikti savo vizijas ir sprendimus kaip modernizuoti penkių didžiųjų Lietuvos miestų savivaldybes, siekiant padidinti jų patrauklumą. Kiekviena komanda turėjo parengti integruotos teritorijos kompleksinę plėtros galimybių studiją, sukurti konkretaus kvartalo universalaus dizaino koncepciją ir to kvartalo teritorijoje pasiūlyti tris skirtingos paskirties objektų sprendinius.

Konkurse dalyvavo KTU įvairių statybos krypties studijų programų studentai. Projekto metu jie galėjo ne tik išbandyti savo jėgas kaip kūrėjai, išmokti dirbti komandoje, bet ir turėjo puikią progą išmokti dirbti su naujausiomis technologijomis.

Visiems konkurso dalyviams buvo teikiami nemokami BIM programinės įrangos mokymai, kuriuos pravedė IT bendrovės „AGA CAD“ specialistai. Didžiausią susidomėjimą šiais mokymais rodė būtent KTU studentai: jie aktyviai lankė tiesiogiai ir nuotoliniu būdu vedamas paskaitas, nuolat konsultavosi su „AGA CAD“ dėstytojais ir kruopščiai ruošėsi konkursui. Ir studentų pastangos atsipirko – KTU komandos laimėjo prizines 2 bei 3 vietas. Džiaugiamės, kad „AGA CAD“ galėjo šiek tiek prisidėti prie jų sėkmės ir sveikiname KTU studentus su šiais pasiekimais!

KTU komandą atstovavusios projekto įgyvendinimo koordinatorės lektorės Lauros Jankauskaitės-Jurevičienės teigimu, konkurso metu KTU daug dėmesio skyrė „išmaniųjų technologijų diegimui, architektūrinių, konstrukcinių ir inžinerinių sprendimų dermei (tarpdiscipliniškumui) naudojant BIM procesą, kurio metu yra kuriama ir valdoma visa statinio informacija visais jo gyvavimo ciklais, nuo pirminės projekto koncepcijos iki jo nugriovimo“.

Kadangi projekto metu KTU akademinė bendruomenė galėjo realiai įvertinti didelę BIM technologijų naudą, buvo nuspręsta ir toliau tęsti žinių apie pastatų informacinį modeliavimą sklaidą. Tad laukiantys mokymo programos pokyčiai yra tikrai reikalingi ir naudingi KTU Statybos ir architektūros fakulteto studentams.

Daugiau apie KTU statybos ir architektūros studijų naujoves skaitykite portale www.statybunaujienos.lt.

Share Button

Leave a Reply