BIM turėtų taikyti visos statinių projektavimo ir statybos įmonės, siekiančios patekti į sėkmingų bendrovių sąrašus

BIM taikymo auditorija-LTPastatų informacinio modeliavimo rinka greitai auga daugelyje segmentų, susijusių su projektavimu ir statyba. BIM technologijas jau taiko daugelio šalių architektai, inžinieriai, matininkai, sąmatininkai, rangovai ir subrangovai, statybos gaminių gamintojai ir pastatų administratoriai, kuriems reikia bendradarbiauti siekiant supaprastinti darbo eigą ir užtikrinti, kad visas projektavimo, statybos ir pastato eksploatavimo procesas būtų efektyvus.

Portalo archinect.com duomenimis, tikimasi, kad 2013-aisiais pradėjusi augti pastatų informacinio modeliavimo rinka iki 2020 metų kasmet intensyviai paaugs vidutiniškai po 16%. Atlikus didžiausių bendrovių sąrašo „Fortune 500“ analizę matyti tendencija, kad būtent BIM taikymas atvedė daug architektūros, inžinerijos ir statybų pramonės įmonių prie sėkmės.

BIM užtikrina bendradarbiavimą statybos pramonėje

BIM taikymo segmentai-LTManoma, kad įmonės, kurios nepaisys fakto, kad BIM yra neabejotinai būtinas verslo augimui, greičiausiai išnyks 4-5 metų bėgyje.

BIM gali būti naudojamas pastatų projektavimo, statybų ir eksploatavimo etapuose, įskaitant susikirtimų paiešką ir jų koordinavimą, gamybą, statybų planavimą, išlaidų skaičiavimą, pastatų ūkio valdymą ir t.t.

BIM pritaikymas

Projektavimo ir statybos įmonės, kurios nori pereiti prie BIM darbo principų taikymo, tačiau neturi reikiamų žmogiškųjų išteklių, gali pasisamdyti BIM specialistus, kurie suteiks žinių apie BIM ir jo realizavimą, apmokys įmonės personalą ir padarys taip, kad statybų specialistai optimaliai išnaudotų statinio informacinio modeliavimo – BIM – naudą.

BIM konsultantai gali atlikti reikiamą BIM procesų vystymą ir BIM vykdymo planų diegimą. Pagal 2015-aisiais atlikto tyrimo ataskaitą, prognozuojama, kad įmonių, kurios pasamdė BIM konsultantus Jungtinėse Valstijose, skaičius kils nuo 26% 2014 metais iki 40% 2016 metais. Jungtinėje Karalystėje (JK) prognozės dar didesnės – nuo 35% 2014-aisiais iki 55% 2016 metais.

Teisybės dėlei reikia paminėti, kad BIM konsultantų samdymo prognozė tiesiogiai susijusi su faktu, jog BIM diegimas JK nuo 2016 privalomas visuose valstybiniuose projektuose. Panašus BIM įsisavinimo lygis yra numatomas Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kadangi Dubajaus savivaldybė įpareigojo BIM naudoti visuose dideliuose projektuose. Kitos šalys, kur pastaraisiais metais BIM konsultantų paklausa padidėjo: Australija, Kanada, Vokietija, Švedija ir t.t.

Visai tikėtina, kad neužilgo ir Lietuvą bus galima minėti panašiame sąraše, nes nuo 2016-ųjų pagal Europos Sąjungos viešųjų pirkimų direktyvos 2014/24/ES reikalavimus visos ES šalys gali reikalauti viešai finansuojamiems statybos ir projektavimo darbų konkursams naudoti BIM metodologiją. Direktyvoje numatyta, kad valstybės narės su tam tikromis išimtimis gali atidėti dalies direktyvos taikymą iki 2018 spalio 18 d., tačiau net ir tokiu atveju neišvengiamai ateis diena, kai visą viešųjų pirkimų projektinę medžiagą teks pateikti BIM formatu. Tad pats laikas pradėti ruoštis neišvengiamiems pokyčiams.

BIM vertė verslui

Kaip minėta straipsnio pradžioje, į sėkmingai veikiančių bendrovių sąrašus („Fortune“, „Forbes“, „ENR Top 500 Design Firms“ ir pan.) dažniausiai patenka BIM taikančios kompanijos.

Architektūros, inžinerijos ir statybų įmonėms BIM padeda efektyviai valdyti sudėtingus ir didelius pastatų ir statybų projektus. Svarbiausia, kad BIM padeda joms priimti teisingus ir pagrįstus sprendimus kiekviename etape. Net maža ar vidutinio dydžio įmonė, savo veikloje taikanti BIM procesus, gali sėkmingai varžytis dėl didelės apimties projektų įgyvendinimo.

Share Button

Leave a Reply