Energinė analizė skirtinguose BIM projekto etapuose. IV dalis – Statyba

Building energy-4Paskutiniame šios serijos straipsnyje kalbėjau apie energinės analizės įtaką kuriant projektą (ankstesni straipsniai: I dalis – Įvadas, II dalis – Idėjos formavimas, III dalis – Projekto kūrimas). Tačiau energinių rodiklių vertinimui ne mažiau svarbus yra ir statybos etapas.

Visi statybos metu atlikti pakeitimai turi būti perkelti į BIM modelį, o statybos pabaigoje energinė analizė privalo būti atlikta pakartotinai. Ši analizė naudojama ateityje, eksploatuojant pastatą. Tokia analizė gali būti atlikta dviem lygiais:

  • 1 lygis: energijos suvartojimas, gaunamas normaliu pastato veikimo metu;
  • 2 lygis: energijos suvartojimo rodikliai, gauti dviem etapais : normaliu pastato veikimo metu ir pirmųjų metų periodu, kas leidžia patikrinti naudojamo pastato energinį efektyvumą jo garantiniu laikotarpiu.

Šio etapo metu atliekama energinė simuliacija tiksliai išanalizuoja pastato rangovų pasirinktus konstrukcinius ir inžinerinius sprendinius bei nustato jų įtaką pastato eksploatavimui. Šis modelis negali būti naudojamas kaip patikimas šaltinis pirmųjų metų laikotarpio energinei analizei, kadangi pirmaisiais pastato gyvavimo metais jame vyksta netipiniai energijos vartojimai. Pavyzdžiui, vėdinimo sistema pirmaisiais metais yra naudojama 24 valandas per parą tam, kad pašalinti statybos medžiagų kvapus ir pagerinti oro kokybę. Todėl dažniausiai energijos vartojimo efektyvumo analizė tikrajam pastatui atidedama po garantinio laikotarpio (po vienerių metų). Tačiau 1-asis energinės analizės lygis puikiai tinka pastatams, kurių energijos vartojimas, dėl vienokių ar kitokių priežasčių, nenukrypsta nuo numatytųjų.

Siekiant aprašyti pastato energijos virsmus teisingai, visa reikalinga informacija į BIM modelį turi būti įrašoma tik po vienerių metų eksploatavimo laikotarpio.

Paleidimas ir garantinis laikotarpis

Paleidimo ir garantinio laikotarpio metu energinės analizės tikslas yra apžvelgti tiek vidaus mikroklimato užtikrinimą, tiek energijos suvartojimo efektyvumą. Pirmųjų naudojimo metų laikotarpiu visos inžinerinės sistemos yra sutvarkomos, subalansuojamos, atliekami paleidimo patikrinimai, o vėliau sistemų veikimas nusistovi. Šiame etape bendras pastato veikimas yra daug labiau suprantamas ir lenviau aprašomas. Visa reikalinga informacija yra perkeliama į pastato informacinį modelį tolimesniam naudojimui ir rodiklių vertinimui.

Ekspoatavimas ir priežiūra

Pastato ekspoatacijos ir priežiūros metu reikia užtikrinti, jog pastato veikimas atitinka numatytuosius energijos suvartojimus ir vidaus mikroklimato sąlygas. Vykdant energinę analizę, tam tikrų pasikeitimų poveikis gali būti atnaujinamas BIM modelyje. Be to, BIM modelis gali būti naudojamas tam tikrų energijos virsmų sutrikimams spręsti ar remonto galimybėms palyginti.

Tai paskutinis šios serijos straipsnis, kuriuo apžvelgiama pastato energinės analizės reikšmės visuose projektavimo, statybos ir pastato gyvavimo etapuose. Jei turite klausimų šia tema, nepritariat straipsniuose išdėstytoms mintims ar norite padiskutuoti, susisiekite su mumis. Jūsų nuomonė mums labai svarbi!

Susiję straipsniai: 

Energinė analizė skirtinguose BIM projekto etapuose. I dalis – Įvadas
Energinė analizė skirtinguose BIM projekto etapuose. II dalis – Idėjos formavimas
Energinė analizė skirtinguose BIM projekto etapuose. II dalis – Projekto kūrimas ir statybos leidimo gavimas

Share Button

Leave a Reply