IPD nauda visoms komandos dalims: architektams, statybininkams, projektų vadovams ir užsakovams

Jau ne viename šios serijos straipsnyje minėta, kad IPD taikymas naudingas visoms projektą įgyvendinančioms pusėms. Šiandien noriu konkrečiau apibrėžti naudą kiekvienai IPD komandos grupei.

IPD nauda - Optimalaus sprendimo paieškos galimybė

Nauda architektams ir kitiems projektuotojams

Projektuotojai, naudojantys BIM darbo principus ir technologijas, gali išnagrinėti daugiau projekto variantų ir išgauti norimą projekto lygį, surasti optimaliausius variantus. Pvz., jie gali akimirksniu suskaičiuoti įvairių medžiagų kainas arba pastato energijos sunaudojimą konkrečioje geografinėje bei meteorologinėje padėtyje. Turint tokias ataskaitas lengva parinkti tinkamiausias medžiagas, architektūrinius ar erdvinius sprendimus.

BIM leidžia sukurti geresnius, tikslingesnius projektus, taip pat padeda išvengti besikartojančių operacijų, todėl taupomas darbo laikas. Taigi, BIM technologijos leidžia dirbti efektyviau ir pasiekti geresnių rezultatų bei aukštesnės projekto kokybės. Dirbdami komandoje projektuotojai gali operatyviai reaguoti į kolegų, užsakovo ar rangovo pastabas, o visi komandos nariai dirba tik su naujausia informacija.

Nauda statybininkams ir projektų vadovams

Ankstyvas projekto vadovų įtraukimas į projektą suteikia galimybę geriau apsvarstyti statybos procesus ir išlaidas, reikalingas projektiniams sprendimams įgyvendinti.

Bendradarbiavimas, didesnis pasitikėjimas ir veiksmų darna, kuri atsiranda projektavimo BIM technologijomis metu, leidžia daug ką numatyti iš anksto ir taip sumažinti statybos sąnaudas: gamyboje iš anksto paruošiami pusgaminiai ar komponentai kainuoja mažiau ir sumažina broko ar prastovų riziką.

Už planavimą, darbų grafikus ir kainų valdymą atsakingi komandos nariai gali naudotis informacija, keisdami ir perkomponuodami projektinį modelį viso statybos proceso metu ir įvertinti, kaip besikeičiantis projektas atitinka gamybines, statybos aikštelės sąlygas, ar spėjama su darbų grafiku ir ar telpama biudžete.

Atlikus bet kurią BIM modelio korekciją, galima sugeneruoti darbų grafikų bei biudžeto prognozių atnaujinimus. Tai leidžia geriau planuoti ir paskirstyti statybų resursus padieniui.

IPD nauda užsakovams

Prityrę ir kvalifikuoti NT savininkai vis dažniau reikalauja naudoti IPD ir BIM metodologiją, kuri, jų nuomone, leidžia pasiekti, kad pastato įgyvendinimo procesas būtų greitesnis ir kokybiškesnis.

Jei jau pačioje projekto kūrimo pradžioje įtraukiama kiek įmanoma daugiau visų projektavimo dalių informacijos, IPD komanda gali greičiau pasiekti galutinį rezultatą.

 

Susiję straipsniai: 

Ką reikia žinoti kiekvienai projektavimo įmonei? Komandinio darbo principai
Sklandus projekto įgyvendinimas priklauso nuo teisingai parinktos projektavimo programinės įrangos
IPD – kas tai? Pagrindinės sąvokos

Share Button

Leave a Reply