Kaip lengviau atlikti šiluminės galios skaičiavimus naudojant „Autodesk® Revit®“?

Building energy-2Daugelis projektuotojų žino, jog šiluminės galios skaičiavimas yra gremėzdiškas bei itin sudėtingas procesas, kuris privalo atitikti valstybinius statybų techninius reglamentus. Tai procesas, atimantis itin daug laiko bei „kūrybinio“ inžinerinio entuziazmo.

Nors nedidelių pastatų energijos skaičiavimų atlikimas gali pasirodyti gana paprastas, augant pastatų, statybos sektoriaus mastams vis didėja poreikis supaprastinti skaičiavimo įrankius, sumažinti darbo sąnaudas bei padidinti darbo našumą.
Sena programinė įranga įpareigoja projektuotoją rankiniu būdu įvedinėti duomenis, juos pernešant iš kelių programų į vieną bendrą, paties sukurtą „skaičiuotuvą“ su paruoštais skaičiavimo žingsniais. Ši suvestinė informacija nėra susieta su turimu projektu ar jo dalimis.

Projektavimo metu ties vienu projektu dirba keli ar net keliolika skirtingų sričių specialistų, kurie atlieka skirtingų (architektūrinės, konstrukcinės, inžinerinės) sričių sprendimus. Kuriamas projektas yra nuolat kintantis. Kai projektas bei šiluminės galios skaičiavimas yra atliekami skirtingose platformose, redaguojant projektą skaičiavimo rodiklius koreguoti tenka rankiniu būdu. Juk tai grynas laiko, kuris yra pinigai, švaistymas!

Naudojant Autodesk® Revit® yra kuriamas informacinis pastato modelis, kurio visos dalys tarpusavyje susiję. Kitaip tariant, atliekant korekciją vienoje projekto dalyje, automatiškai koreguojama visa susijusi pastato modelio informacija. Pavyzdžiui, keičiant sienos poziciją automatiškai kinta patalpų plotai, tūriai bei kita projekto informacija. Jei koreguojama pastato konstrukcinė dalis, jo atitvarų struktūra, pvz. didinant ar mažinant šiluminės izoliacijos kiekį, keičiant laikančiosios konstrukcijos parametrus automatiškai perskaičiuojami šilumos laidumo koeficientai, varžos ir kt. Ši „Autodesk Revit“ programinės įrangos ypatybė palengvina darbą komandoje, padeda sutaupyti laiko ir leidžia ženkliai sumažinti projektavimo bei projekto įgyvendinimo sąnaudas.

Valstybiniai dokumentai (techniniai reglamentai) įpareigoja projektuotojus atlikti skaičiavimus, atitinkančius keliamus reikalavimus. Iki šiol ši veikla buvo problematiška, kadangi daugelis skaičiavimo programų sukurtų remiantis užsienio šalių įstatyminėmis bazėmis, kurios neatitinka Lietuvos projektuotojams keliamų reikalavimų. Tačiau prieš pora metų rinkoje pasirodė „Autodesk® Revit®“ papildinys Building Energy, kuriame įdiegti ne tik lietuviški standartai STR (Statybos techniniai reglamentai), tačiau ir tarptautiniai ISO (International Standard Organization) ar DIN (vok. Deutsches Institut für Normung, angl. German Institute for Standardization) standartai.

Programinė įranga veikia ant Autodesk® Revit® platformos, todėl turi puikų ryšį su pastato modeliu, pagal kurį ir yra atliekami pagrindiniai skaičiavimai. Skaičiavimams atlikti gali būti nurodomi ir kiti parametrai (atitinkantys reglamentus):

  • pastato vietovės duomenys;
  • klimatiniai duomenys;
  • užuovėjos lygmuo;
  • infiltracija;
  • pastato paskirtis;
  • išorinių durų tipas;
  • patalpų šildymo sistemos temperatūrinis valdymo režimas;
  • šilumos šaltinis, vamzdynų termoizoliacinės savybės;
  • šildymo sistemos temperatūros reguliavimo apibūdinimas;
  • hidraulinio suderinimo įrangos apibūdinimas.

Building Energy-1Kadangi „Autodesk® Revit®“ programa negeneruoja nuostolių per ilginius šalčio tiltelius, „Building Energy“ priedas labai praverčia norint įvertinti šiuos šilumos nuostolius, nes įrankiuose integruota itin patogi šiluminių tiltelių parinkimo galimybė, leidžianti atsižvelgti tiek į šiluminės izoliacijos storį, tiek į atitvarų sujungimo principą. Ši informacija yra detalizuota ir pateikiama schematiškai.

Taigi, naudojant „Building Energy“ šiluminės galios skaičiavimas jau nebėra toks sudėtingas ir laiką „valgantis“ procesas, kaip daugelis įsivaizduoja. Teisinga linkme judantys specialistai jau dabar savo darbo našumą padidino kelis, o gal net keliolika kartų, vien tik pasirinkdami tinkamas priemones savo darbams įgyvendinti. Pabandyk ir tu! Išbandyk Building Energy bandomąją versiją ir pajusk, kaip greitai gali atlikti šiluminės galios skaičiavimus.

Share Button

Leave a Reply