Kaip sparčiai populiarėja BIM naudojimas? Rezultatai ataskaitoje „BIM vertė statybų verslui svarbiausiose pasaulio rinkose“

BIM ataskaitaKadangi daug kam įdomu, kaip BIM (statybos informacinį modeliavimą) vertina ir įsisavina įvairių pasaulio šalių rangovų, JAV įmonė „McGraw Hill Construction“ nuolat atlieka BIM vertės verslui tyrimus ir jų rezultatus pateikia ataskaitose. Naujausių tyrimų rezultatai rodo, kad pasaulyje apie 75 procentai rangovų, naudojančių BIM metodiką, gauna teigiamą BIM investicijų grąžą. Be to, apie pusė tokių rangovų nurodė, kad investicijų į BIM grąža (ROI) viršija 25 proc.

Apklausos rezultatai yra tik dalis naujos 60 puslapių ataskaitos. Be investicijų grąžos rodiklių, ataskaitoje rangovai išskiria ir kitą BIM teikiamą naudą:

  • BIM projektai leidžia išvengti praleidimų ir klaidų,
  • pažangūs įrankiai pagerina bendradarbiavimą,
  • be to, BIM suteikia verslui pridėtinę vertę, pavyzdžiui, gerina įmonės reputaciją.

Apie 40 procentų rangovų, turinčių didelę BIM taikymo patirtį, tyrimų metu nurodė, kad BIM padėjo ženkliai sumažinti projektų klaidų taisymus, todėl sutaupoma nemažai lėšų. Atsižvelgiant į ataskaitos rezultatus galima daryti išvadą, kad didesnės investicijų į BIM grąžos ir daugiau naudos sulaukia tos bendrovės, kurios BIM taiko intensyviau.

60 puslapių ataskaita pavadinimu „BIM vertė statybų verslui svarbiausiose pasaulio rinkose. SmartMarket ataskaita” (angl. Business Value of BIM for Construction in Major Global Markets. SmartMarket Report) parodo dvi rinkas, naudojančias BIM:

  • rinkos, kuriose BIM naudojimas pripažintas, jau tapęs įprastu: Kanada, Prancūzija, Vokietija, Jungtinė Karalystė ir JAV.
  • rinkos, kuriose BIM taikymas yra pradinėse stadijose: Australija / Naujoji Zelandija, Brazilija, Japonija ir Pietų Korėja.

Pasak tyrimo, visose šiose rinkose rangovai mato teigiamą savo investicijų į BIM grąžą.

BIM modelio naudojimas teikia naudą ne tik projektuotojui ar rangovui, bet ir pastato savininkui. BIM modelio duomenys suteikia galimybę planuoti pajamų-išlaidų srautus ir vėlesniuose (techninės priežiūros ir eksploatavimo) statinio gyvavimo etapuose.

„Tyrimų rezultatai įdomūs, nes jie parodo, kad naujose rinkose BIM taikymo metodai įsisavinami geriau nei BIM jau pripažįstančiuose regionuose. Tai reiškia, kad rinkose, kurios tik pradeda taikyti BIM metodus, tikrai remiamasi kitų regionų patirtimi,“ sakė Stevas Jonesas, kompanijos „McGraw Hill Construction“ vyresnysis direktorius.

Tyrimas atskleidžia BIM naudojimo paskirčių įvairovę skirtinguose regionuose. Pavyzdžiui, JAV 82 procentų rangovų naudoja BIM technologijas gaminių tiekimui koordinuoti ir šioje srityje pirmauja pasaulyje, o Brazilijoje tik 25 proc. rangovų BIM naudoja šiam tikslui. Kita vertus, rangovai iš Brazilijos lyderiauja tvarkaraščių (4D) modelio integracijos praktikoje, kurią naudoja tik 21 proc. JAV rangos įmonių.

Naujausią ataskaitą apie BIM taikymo naudą skaityti galite čia >>

Share Button

Leave a Reply