Kaip veikia BIM. Tarptautinis standartas ISO/IEC 81346 – bendros BIM kalbos garantas

Periodiškai pasirodantis žinynas „Skaitmeninė statyba“ jau trejus metus siekia šviesti statybų pramonės dalyvius, pristatydamas aktualiausias BIM temas ir sėkmingus skaitmeninės statybos projektų įgyvendinimo pavyzdžius. Šio žurnalo bendraautoriumi yra ir įmonės AGACAD vadovas Donatas Aksomitas, VšĮ „Skaitmeninė statyba“ klasifikatoriaus struktūros ir kodavimo sistemos darbo grupės vadovas.

Almanache „Skaitmeninė statyba 2017“ paskelbtas D. Aksomito straipsnis „Tarptautinė BIM kalba ISO/IEC 81346“ apie statybos klasifikatoriaus kodų naudojimą. Kodavimo sistema reikalinga tam, kad bet kokios šalies projektuotojai vienodai suprastų BIM projekto duomenis ir galėtų jais sklandžiai keistis nepriklausomai nuo to, kokią programinę įrangą jie naudoja.

Skaitmeninės statybos klasifikatorius leidžia pagerinti projekto kokybę ir supaprastina visų statybos etapų kontrolę. Klasifikatoriuje įdiegtos sąvokos ir kodai yra tapatūs visų šalių projektuotojams, dėl to sumažėja rizika suklysti bendraujant skirtingoms projekto grupėms. BIM projekto dalyviams tereikia išmokti kodus, kurie yra vieningos tarptautinės BIM kalbos pagrindas.

Standarte ISO/IEC 81346 naudojami lotynų abėcėlės raidžių kodai yra nekintami, lengvai atpažįstami, universalūs visoms pasaulio šalims, todėl kiekvienam projekto dalyviui bet kurioje šalyje, pamačius kodą, tampa aišku, apie kokį elementą kalbama. Straipsnyje „Tarptautinė BIM kalba ISO/IEC 81346“ realiais pavyzdžiais iliustruojama, kaip koduojami ir pagal paskirtį suklasifikuojami BIM projekto komponentai ir erdvės, techninės ir funkcinės sistemos. Klasifikatoriuje be kiekvienos klasės kodo ir apibrėžimo taip pat pateikiami ir galimi sinonimai, kad projekto dalyviams būtų dar lengviau suprasti BIM modelyje pateikiamą informaciją.

Visą straipsnio „Tarptautinė BIM kalba ISO/IEC 81346“ tekstą ir iliustracijas galite rasti adresu https://skaitmeninestatyba.lt/tarptautine-bim-kalba-iso-iec-81346/.


Beje, paskutiniame žinyno „Skaitmeninė statyba“ numeryje yra ir daugiau ne tik informatyvių, bet ir labai įdomių straipsnių. Tarp tokių – atestuoto architekto Tomo Tvarijono straipsnis „Architektai – lyderiai ar sekėjai?“. Jame paliečiama tikrai opi problema, aktuali Lietuvos rinkai – architektų nenoras keistis ir pokyčių statybos pramonėje ignoravimas bei vis dar gajus požiūris, kad BIM modelio kūrimas nesusijęs su architektūros kokybe.

Iš pirmo žvilgsnio perskaičius straipsnį buvo keista, kad tokį blaivų požiūrį straipsnyje išdėstė architektų luomo atstovas. Tačiau pasidomėjus išsamiau, kas yra straipsnio autorius, jo pozicija nebestebina. Pasirodo, architektas Tomas Tvarijonas dirba ne Lietuvoje, o Didžiojoje Britanijoje, kur BIM priimama ne kaip baubas, o kaip šių dienų statybos pramonės realija. Tad nesunku nuspėti, kokį atsakymą į klausimą „Architektai – lyderiai ar sekėjai?“ pasirinktų Jungtinėje Karalystėje dirbantys architektai. O ką pasirinktų projektuojantys Lietuvoje? Perskaitę straipsnį gal rasite atsakymą ir jūs.

Prasmingo skaitymo ir naudingų žinių!

Share Button

Leave a Reply