Kas yra parametrinis projektavimas?

parametric design (Small)Trumpai galima atsakyti taip: tai toks projektavimas, kai forma grindžiama duomenimis.

Platesniam paaiškinimui galima pasitelkti, tarkim, burlaivo pavyzdį. Medinis laivo korpusas suformuotas iš daugelio kintamųjų sąveikos, įskaitant jo ilgį, laivagalio ir kilio matmenis bei hidrodinamikos dėsnius. Priklausomai nuo šių parametrų generuojama kiekviena laivo korpuso griaučių skersinės sijos (španto) kreivė. Apskaičiuojant tokias sudėtingas formas kompiuteriai yra labai svarbūs pagalbininkai.

Tačiau ne vienas kompiuterinių technologijų skeptikas užginčys, kad laivų statytojai, mūrininkai ir akmentašiai su parametriniais projektais dirbo daugybę šimtmečių. Karjere norint išpjauti tinkamą akmens gabalą taip, kad šis puikiai tilptų į tam tikrą kupolo vietą, reikėjo ne tik atlikti sudėtingus skaičiavimus, bet ir aprašyti tų skaičiavimų metodiką. Tie skaičiavimai atimdavo be galo daug laiko, be to, pasitaikydavo ir klaidų, tad laivų ar statinių statybos užtrukdavo žymiai ilgiau ne dabar.

Šiuolaikinis projektavimas turi mažai ką bendro su skaičiavimais. Naudojant parametrinio projektavimo programas, kompiuteriu sukurti modeliai taip pat gali būti labai įspūdingi ne ką mažiau nei senosios architektūros paminklai, kuriais daugelis žavisi. Darbo priemonės keičiasi, tad dirbant naujausiom 3D technologijom architektui nebereikia daug laiko gaišti skaičiuojant: svarbu tik parinkti teisingus parametrus, kad gauti tinkamą rezultatą, o greitai keičiant parametrus modifikuoti projektuojamą objektą.

Vis dėlto verta nepamiršti, kad kai kas esminio nesikeičia – svarbiausiais architektūros parametrais yra žmogus ir jo jausmai.

Architektūra, kaip ir muzika, yra tos meno rūšys, kurios įveikia erdvę ir laiką. Nors pagrindinė statinio formos atsiradimo priežastis – gravitacija, galutinis kūrybos rezultatas priklauso nuo kūrėjo talento. Ir nesvarbu, kokiomis darbo priemonėmis jis besinaudotų. Tačiau tikrai verta naudotis technologijomis, kurios palengvina kūrybos procesą, leidžia išvengti rankinio darbo ruošiant projekto dokumentaciją ir padeda sutaupyti daug brangaus darbo laiko. T.y. verta naudotis tuo, ką architektams ir kitiems statinių kūrėjams suteikia šiuolaikinės parametrinio projektavimo technologijos.

Share Button

Leave a Reply