Kas yra projekto komanda?

Terminu „komanda“ apibūdinama žmonių grupė, galinti veiksmingai imtis bet kokio darbo, kuriam atlikti ji buvo sukurta. Komandinis darbas didina organizacijos stabilumą, nes komandinio, t. y. komandos atliekamo darbo metu vykdomos užduotys, kurių negali atlikti pavieniai darbuotojai. Tokiu būdu bendram tikslui pasiekti sutelkiami įgūdžiai ir praktika, būtina sprendžiant sudėtingas užduotis.

Projekto komandaDarbo komandai būdinga tai, kad visi grupės nariai priklausomi vienas nuo kito. Jie turi nuosekliai suderinti savo veiklą su kitais tos grupės nariais, nes kiekvienas jų vykdo skirtingas funkcijas, priskirtas atsižvelgiant į jo turimas specializuotas žinias ir įgūdžius.

Kalbant apie projektavimo ar projekto įgyvendinimo procesą, minimas terminas „projekto komanda“. Šios komandos gali būti dviejų tipų:

1)      projektuotojų komanda – ją sudaro vienas ar keli architektai, konstruktoriai ir inžinieriai, kurie turi užduotį bendrai sukurti konkretų projektą;

2)      projekto komandų grupė, kurią sudaro kelios skirtingos grupės, fiziniai ar juridiniai asmenys:  užsakovas, NT vystytojas, projektuotojai, statybininkai, eksploatuotojai.

Atsižvelgiant į tai komandinis darbas statybinio projektavimo srityje skaidomas į du lygmenis:

–          viena, kai sutelkiama projektuotojų komanda projektui paruošti,

–          kita, kai dirba kelios komandos viso statinio gyvavimo ciklo metu.

Abiem atvejais skiriasi ne tik komandinio darbo samprata , bet ir darbas projektuotojų komandoje. Sekančiame šios rubrikos įraše aptarsime komandinio darbo prie vieno projekto ypatybes.

Share Button