Kiek reikia investuoti į BIM programinę įrangą?

PI kainaTurbūt niekas nesiginčys, kad 21-ame amžiuje pagrindiniu projektuotojo darbo įrankiu yra ne pieštukas ir braižymo lenta. Šiais laikais be kompiuterio ir projektavimo programinės įrangos architekto, konstruktoriaus ar inžinieriaus darbo vieta nebeįsivaizduojama.

Tačiau bendraujant su projektuotojais dažnai tenka girdėti, kad jų pagrindinė darbo priemonė – projektavimui skirta programa – yra per brangi. (Beje, noriu pastebėti, kad retas kuris taip atsiliepia apie vis galingesnio kompiuterio kainą. Turbūt dėl to, kad kompiuteris – materialus ir aiškiai suvokiamas daiktas :), tad ir išlaidos jam savaime suprantamos).

Taigi grįžkim prie projektavimo programinės įrangos kainos. Brangu tai ar ne – labai santykinis dalykas. Pamėginkime palyginti, kiek savo darbo priemonėms išleidžia gamybininkas, pavyzdžiui, dirbantis baldų pramonėje. Norint pagaminti baldą, reikia ne tik kompiuterio su programine įranga, bet ir staklių, kurių kaina kelis ar net keliasdešimt kartų viršija programinės įrangos, su kuria projektuojamas baldo modelis, kainą. Taigi, įvertinus investicijas į architekto ir, pavyzdžiui, baldų gamintojo darbo vietas, jos tikrai smarkiai skirsis.

Lyginant 3D programinės įrangos ir BIM programinės įrangos kainas, šiuo metu didelio skirtumo nėra. Tačiau esminis skirtumas yra tame, kad įvaldžius BIM įrankius projektavimo įmonės galės priimti ir atlikti tikrai daugiau užsakymų, nes maždaug 40% pagreitės projektų atlikimo laikas. Nekalbant jau apie klaidų išvengimą ir itin paprastai atliekamus projektų pakeitimus. Investicijos į programinę įrangą tikrai atsiperka, tai net galima lengvai apskaičiuoti (žr. mūsų straipsnelį apie ROI). Beje, matant sėkmingai veikiančių projektavimo kompanijų patirtį galima daryti išvadą, kad dejuojantiems dėl didelių išlaidų programoms iš tiesų problema yra ne programinės įrangos kaina: reikėtų pagalvoti, kaip spręsti problemas su užsakymais…

Įmonė AGA CAD atstovauja keletą programinės įrangos gamintojų (tiekėjų). Matome, kiek reikia pastangų ir investicijų, norint pritaikyti šią įrangą prie besikeičiančių operacinių sistemų, vis galingesnių kompiuterių, vis labiau augančių vartotojų poreikių ir pan. Taigi tiekėjai investuoja į projektavimo ir analizės įrankių kūrimą bei tobulinimą, o programų naudotojai turi investuoti į savo darbo priemones. Norint išlikti konkurencingais ir nebūti nuošaly šiame technologijų amžiuje, kito kelio tiesiog nėra.

Norite sužinoti konkrečias BIM programinės įrangos kainas? Kreipkitės, ir mes Jums pasiūlysime labiausiai Jūsų įmonės poreikius atitinkančią programinę įrangą.

Share Button

Leave a Reply