Lietuvoje realizuotų BIM projektų pavyzdžiai: UAB „Siena“ suprojektuota Kelmės kredito unija

SienaUAB „Siena“ turi ilgametę kompleksinio projektavimo ir BIM projektų įgyvendinimo patirtį. Naujausias įmonės įgyvendintas projektas – Kelmės kredito unija – yra puikus pavyzdys, jog BIM programos tinkamos ir palyginti nedidelės apimties pastatams kurti.

Apie projektą

Paprastai projektavimo įmonė „Siena“ dirba su didelės apimties pastatų projektais (2.000 m2-30.000 m2), juos kurdama su 3D modeliavimo programomis, suteikiančiomis projektavimo greitį ir kokybę bei galimybę dirbti komandoje. Įmonė 3D modeliavimo technologijas pabandė panaudoti kurdama nedidelės apimties projektą ir taip pat nenusivylė. Sukurtas nedidelio komercinio pastato – banko modelis ir techninis-darbo projektas. Kelmės kredito unijos (Dariaus ir Girėno g. 21a, Kelmėje) pastato dydis 373 m2 bendro ploto, sklypo plotas 655 m2.

Projektuotojai siekė, kad objektas su aplinkiniais pastatais konkuruotų ne masteliu, o bendra išraiška. Stengtasi komercinei pastato funkcijai ieškoti išskirtinių sprendimų. Dviejų tūrių kompozicija Kelmės kredito unijos pastatą išskiria iš konteksto kaip skulptūrinį objektą. Medinis pirmas aukštas reprezentuoja praeitį – pamatą, ant kurio statoma ryški ateitis. Pastatas savo masteliu nekonkuruoja su aplinka, dera su šalia esančia raudonų plytų Kelmės bažnyčia, išsiskiria savo forma ir traukia dėmesį.

Užduotys, kurias turėjo atlikti projektuotojai

  • Reikėjo parengti projekto koncepciją, sukurti modelį, atlikti techninį-darbo projektą.
  • Įgyvendinant projektą būtina visos komandos (architektų, konstruktorių, inžinierių) kolektyvinio darbo galimybė.

Programinė įranga, naudota projektui atlikti

Autodesk Building Design Suite (Revit, AutoCAD, 3ds Max Design)

Sprendimas

Projektavimui buvo pasirinktos 3D modeliavimo technologijos, o ne darbui imlios plokštuminės grafinės programos. Projektas atliktas dirbant komandoje su kitomis projekto dalimis. Naudotos informacinės technologijos leido statybos metu pateikinėti rangovams daug naujų pastato pjūvių, išklotinių, tam beveik nesugaištant laiko.

Projektuojamo pastato modelyje buvo sukaupta daug informacijos, susisteminti pastato dalių, konstrukcijų, detalių informaciniai – grafiniai modeliai, galiausiai projekto grafinio apiforminimo modelis, atskirų pastato konstruktyvų sąsajos su techninėmis specifikacijomis ir kiti techniniai dalykai. Visa tai leido daugiau laiko skirti kūrybai, racionalesnių sprendimų paieškai (su programa „Autodesk Revit“ tai daryti yra labai patogu), nesukant galvos dėl sienų, grindų, stogo medžiaginės sudėties, šiluminių savybių, dėl žiniaraščių, turinio, kampinio spaudo ir kitų dalykų. Perdarant kokį nors sprendimą nereikėjo gaišti laiko koreguojant visus brėžinius, nes jie koregavosi automatiškai.

Rezultatai

  • Projektas parengtas greitai, laiku ir kokybiškai, paruošti dideli tikslios projekto dokumentacijos kiekiai.
  • Vyko sklandus darbas komandoje; buvo paprasta užsakovui pateikinėti naujausią projekto informaciją.
  • Paruoštas projekto vizualizacijas užsakovas panaudojo rinkodaros tikslais.

„3D modeliavimo ir pastatų informacinių modelių kūrimo programos – tai ir projektavimo greitis, ir kokybė, ir galimybė dirbti komandoje su visų projekto dalių specialistais. Akivaizdu, kad dirbti su BIM yra neišvengiama būtinybė.“

Alvydas Ubarevičius, projektavimo įmonės „Siena“ vadovas

Siena-1 Siena-2Siena-4 Siena-3

Share Button