Lietuvoje realizuotų BIM projektų pavyzdžiai: UAB „ADO LT“ sukurtas daugiabučių komplekso projektas

Architektūros ir dizaino studija ADO LT, veikianti nuo 2007-ųjų, yra viena iš tų projektavimo įmonių, kurios pradėjo dirbti su BIM programine įranga nuo pat įmonės įkūrimo pradžios. Profesionalų komanda kuria įvairios paskirties pastatų, inžinerinių ir kitų statinių kompleksinius projektus Lietuvoje ir už jos ribų.

UAB „ADO LT“ projektų sąraše galima rasti individualių ir daugiabučių gyvenamųjų namų, parodų paviljonų, viešbučių, biurų pastatų, laboratoriją. Ypatingos paskirties pastatų projektavimas be BIM platformos „Autodesk Revit“ programų buvo tiesiog neįmanomas, ypač kai reikia tiksliai apskaičiuoti ir sutalpinti daug inžinerinių sistemų ar projektuoti pastatus sudėtingo reljefo sklype. Vieną iš tokių projektų pavyzdžių norime pristatyti išsamiau.

Daugiabutis Bistrycios g-2 (Small)

Daugiabučių namų kompleksas Bistryčios g., Vilniuje, Antakalnio rajone, suprojektuotas labai stataus reljefo sklype. Kompleksą sudaro du šešių butų namai su pirmame aukšte išdėstyta automobilių saugykla. Bendras projekto plotas ~700 m², planuojama įgyvendinimo data – 2015 metai.

UŽDUOTYS, su kuriomis susidūrė projekto kūrėjai

  • Būtina pastatų integracija į tankaus užstatymo gyvenamąjį rajoną su specifine gamtine aplinka (sklypas stačiame šlaite).
  • Užsakovui reikia pateikti trimatį projekto vaizdą.
  • Pastatams, projektuojamiems stačiame šlaite, reikia parinkti tinkamiausią konstrukcinę schemą, todėl būtina architekto ir konstruktorių kolektyvinio darbo galimybė.

Daugiabučių namų kompleksas buvo suprojektuotas jau susiformavusiame gyvenamųjų namų kvartale. Objektas sukurtas atsižvelgiant į aplinkinį užstatymą ir maksimaliai išnaudojant visus vietos teikiamus privalumus: sklypo reljefą, želdinius, orientaciją pasaulio šalių atžvilgiu. Siekiant maksimaliai išnaudoti sklypo erdvę, suformuoti keli sklypo lygiai: automobilių stovėjimo aikštelė suprojektuota pirmame aukšte, o poilsio zonai skirtas žemės lygis pakeltas iki antro aukšto. Tokiu būdu išsprendžiamas parkavimo nedideliame sklype klausimas, o pastatai atrodo žemesni – sukuriama jauki ir aiškiai zonuota komplekso erdvė.

Daugiabutis Bistrycios g-pjuvis (Small)

Projektui atlikti naudota PROGRAMINĖ ĮRANGA

Pastatas projektuotas su BIM programine įranga Autodesk Revit Architecture, kuri leido greitai pamatyti visą projekto koncepciją ir ją lengvai perteikti užsakovui. Gerai, kad dirbant su „Autodesk Revit“ programa reljefas ir modelis yra susiję: projektuojant pastatus nelygaus reljefo sklypuose, patogu dirbti su sklypo aukščių planavimu. Projekto realiems vaizdams sukurti naudota ne tik BIM technologija, bet ir dizaino programa Autodesk 3ds Max, leidžianti sukurti išraiškingas vizualizacijas, leidžiančias lengviau perteikti architektūrinį sumanymą užsakovui.

REZULTATAI, pasiekti naudojant BIM platformą „Autodesk Revit“

  • Parengtas tikslus ir detalus projekto informacinis modelis kartu su jį supančia aplinka.
  • Daugiabučių komplekso projektas atliktas laiku ir kokybiškai, parinktas optimaliausias architektūrinis sprendimas ir konstrukcinė schema.
  • Paruošta visa projekto dokumentacija.
  • BIM modelio informacija panaudota ruošiant projekto vizualizacijas užsakovui.
Share Button