Pasaulinė tendencija – statybos verslas eina skaitmeninimo keliu

Centralizuotas BIM bendradarbiavimas ir duomenu mainaiStatybininkų kasdienybėje vis labiau įsivyrauja skaitmeniniais duomenimis paremtas projektavimas, objektų apžiūra dronais, 3D spausdinimas ir daugiau inovacijų.

Pastaruoju metu šios tendencijos dažnai minimos įvairiuose statybų rinkai skirtuose leidiniuose. Tačiau kai apie tai pradeda rašyti ne tik specializuoti, bet ir solidūs verslo leidiniai, tokie kaip „The Wall Street Journal“, nekyla jokių abejonių, kad statybos verslas vis labiau suka skaitmeninimo keliu.

Kaip skaitmeninių duomenų taikymo tendencija keičia statybų verslo specifiką? Tai, kas anksčiau buvo siejama tik su sunkiu ir nešvariu darbu, vis labiau pereina į kitą – išmanesnį – lygį.

Pramonėje, kurioje praktika beveik nekito dešimtmečiais, ateities statybų aikštelė turės būti aprūpinta internetu paremta įranga, skirta peržiūrėti projekto duomenis ir modeliuoti tam tikrus darbų etapus. Taip pat bus naudojami dronai, padedantys užtikrinti statybų eigos priežiūrą, robotai ir intelektalios mašinos bei virtualios realybės vaizdai, kuriais bus perteikiama viskas – nuo atskirų darbų etapų statybvietėse iki komercinių nekilnojamojo turto apžiūros vaizdų.

Teigiama, kad naujų technologijų naudojimas atveria dideles statybų sektoriaus skaitmeninimo galimybes, kurios, tikimasi, padėtų išvengti dviejų didžiausių statybos pramonės problemų – statybos darbų vilkinimo ir išlaidų viršijimo. Bet ar tikrai tai padės? Ir kaip? Pamėginkime pasigilinti.

Užsakovo svajonė – išvengti biudžeto didėjimo

Sąnaudų didėjimas ir netikėti nukrypimai nuo tvarkaraščių yra tapę statybų norma. Įvairių tyrimų duomenimis, dideli projektai paprastai įgyvendinami per 20% ilgesnį laiką, nei buvo numatyta, ir viršijant suplanuotą biudžetą iki 80%.

Pagal lėšų skyrimą inovacijoms statybos pramonė atsilieka nuo kitų sričių, nes šioje pramonėje mažiau nei 1% pajamų investuojama į su statybomis susijusius mokslinius tyrimus. Palyginimui, automobilių pramonėje šis skaičius siekia net 3,5%. Kita problema – statybininkai paprastai nenoriai imasi brangių naujų technologijų taikymo, net jei šios padeda nemažai sutaupyti.

Tačiau statybos pramonės ekspertai teigia, kad naujų skaitmeninių technologijų nauda galėtų būti reikšminga. 2016 m. kovą paskelbtoje „Boston Consulting Group“ ataskaitoje prognozuojama, kad per 10 metų plačiai taikant skaitmeninius duomenis planavime, statybų priežiūroje ir eksploatavime, būtų sutaupyta nuo 13% iki 21% projektavimo, inžinerijos ir statybos etapams reikalingų lėšų. Penktadaliu mažesnis projekto biudžetas – kuris užsakovas to nenorėtų?

Skaitmeninis 3D modelis padeda likti ant bėgių

Įprastai dirbančioms statybos įmonėms, vykdančioms stambius projektus, tektų dirbti su didelės apimties skirtingų tipų informacija, naudoti spausdintus brėžinius ir skirtingą programinę įrangą, su kuria būtų sunku peržiūrėti visą informaciją, todėl lengva padaryti klaidų.

Projektuojant ir statant naują Londono traukinių liniją „Elizabeth“, kurios biudžetas 19,8 mlrd JAV dolerių, buvo naudojamas projektavimo įmonės „Crossrail Ltd“ sukurtas išsamus virtualus geležinkelių tinklo 3D modelis. Jame apjungti duomenys, gauti iš architektų, su esamų nuotekų ir elektros linijų duomenų bazėmis, taip pat 3D modelyje įtraukta visų kitų projekto dalių informacija ir įdiegta prieiga prie projekto duomenų net subrangovų darbuotojams.

elisabeth-traukiniu-linijos-3d-modelis
Virtualus 3D modelis, atvaizduojantis metro liniją Didžiojoje Britanijoje,
yra puikus pavyzdys, kaip skaitmeninės technologijos keičia statybos pramonę

Turėdami 3D modelį projektuotojai gali lengvai pamatyti, kaip traukinių linija ir jos stotys tilps esamoje miesto infrastruktūroje. Pastebėjus inžinerinių tinklų susikirtimus, modelyje galima greitai atlikti pakeitimus ir išvengti konfliktų. Kiekvienam projekto komponentui suteikus jo identifikacinį numerį ir brūkšninį kodą, paprasta stebėti tų elementų logistiką ir būseną statybų metu. Po šios linijos atidarymo 2018 m., jos 3D modelis bus naudojamas traukinių tinklui valdyti ir eksploatuoti.

„3D modelis yra reikšmingas indėlis siekint projektą įgyvendinti laiku ir neviršijant biudžeto,“ sako Malcolmas Tayloras, šio projekto techninės informacijos vadovas.

Pastatyti 10 namų per 24 valandas – įmanoma

3d-house-printerKitas didelis skaitmeninių technologijų indėlis statyboje – 3D spausdinimas, galintis žymiai pagreitinti ir palengvinti darbus statybos aikštelėje. Dar 2014 metais Kinijoje vos per 24 val. buvo atspausdinta 10 namų (kiekvieno jų dydis 200 kv. m.) – neįtikėtinas statybos efektyvumas! (Beje, darbams naudotas milžiniškas 3D spausdintuvas buvo kurtas net 12 metų).

Skandinavų statybos bendrovė „Skanska AB“, bendradarbiaudama su Anglijos Loughborrough‘o universitetu (Loughborough University), siekia sukurti 3D spausdintuvą, kuris spausdintų sudėtingus konstrukcinius elementus iš gelžbetonio. Tad ateityje bus daug lengviau pagaminti lenktas gelžbetonio plokštes ir kitus išskirtinės architektūrinės išraiškos elementus, o tai vėlgi leis sutaupyti lėšų ir laiko statybos aikštelėje.

Statybos ateitis – mechaninės rankos

Skaitmeninių technologijų taikymo priešininkai dažnai akcentuoja, kad šios technologijos negali gaminti statybinių komponentų. Tačiau ir šia kryptimi vyksta inovacijų progresas.

plytu-murijimo-robotasJAV jau naudojamas plytas mūrijantis robotas, gebantis išdėlioti plytas ir užtepti mūro skiedinį. Niujorke įsikūrusi bendrovė „Construction Robotics“, šalyje turinti penkis padalinius, šiuos robotus nuomoja rangovams. Teigiama, kad robotas sutaupo statybos įmonei vidutiniškai 50% mūro darbų sąnaudų, nes jis deda plytą kas 9 sekundes, kai tuo tarpu žmogaus darbo efektyvumo vidurkis vidutiniškai 30 sekundžių. Be to, robotui nereikia kavos ar rūkymo pertraukėlių.

Nors žmonėms vis dar reikia dirbti kartu su mašina – pakrauti į ją plytas ir nustatyti reikiamą mūrijimo lygmenį, – tačiau tokio darbo mechanizavimas yra didelis žingsnis link didesnio statybos darbų efektyvumo.

Skaitmeninės technologijos taip pat siūlo galimybę padėti statybininkams dar ikistatybinėje stadijoje. Dronais galima apžiūrėti didelių plotų teritorijas, surinkti statybai reikalingus duomenis. Be to, dronų naudojimas leistų taupyti pinigus ir potencialiai padidintų saugumą statybų aikštelėje. JAV jau platinama programinė įranga, kuri mobiliajame įrenginyje „Apple iPhone“ per kelias minutes sukuria statybvietės žemės paviršiaus žemėlapį pagal iš drono gautus duomenis.

dronas-statybvieteje

Dronai gali greitai surinkti vaizdo medžiagą iš statybvietės ir pateikti ją programinei įrangai, kuri atlieka vaizdų analizę prieš vykdant tam tikrus statybos darbus. Visa tai rangovams pagreitina statybų stebėjimą, ypač tose vietose, kurias žmogui sunku ar pavojinga pasiekti. Kasdien iš dronų gaunami matavimų duomenys padeda kontroliuoti darbų eigą ir sumažinti projekto riziką iki žemiausio lygio.

Technologijų raida keičia ir darbuotojų santykį su informacija. Jei praeityje projekto duomenys buvo pateikiami šūsnyje bylų ir brėžinių, naudojantis naujausiom technologijom statybininkams užtenka turėti tik elektroninį įrenginį su programine įranga, kuri leidžia peržiūrėti architektų brėžinius ir trimačius vaizdus, įkomponuotus realioje aplinkoje.

Skaitmeninės technologijos statybininkams padeda aiškiau suprasti planus, o darbų vadovams – geriau įvertinti pokyčius, anksčiau pastebėti neatitikimus ir greičiau priimti reikalingus sprendimus. T.y. skaitmeninės technologijos padeda taupyti laiką ir leidžia išvengti brangiai kainuojančių pakeitimų.

Pokyčių baimė – slenkstis į geresnį gyvenimą

Tačiau pokyčiai statybose priimami gana sunkiai. Taip yra ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje. Statybų pramonė yra pakankamai konservatyvi, todėl didelių perversmų artimiausiu laiku nesitikima.
Pagal statistiką, naujai susikūrusios statybos įmonės inovatyviai dirbti pasiryžta greičiau nei esamos, kurios metai iš metų į priekį juda taikydamos senus darbo metodus. Tačiau „Skanska AB“ pavyzdys rodo, kad ir ilgametę patirtį turinčios įmonės žengia inovacijų diegimo keliu. Belieka tikėtis, kad tokių įmonių bus vis daugiau, tuomet statybų pramonės efektyvumas vis labiau augs.

Share Button

Leave a Reply