Pokyčiai projektuotojų darbo rinkoje: įgūdžiai, kurių vis dažniau pageidaujama

working_togetherNors darbo skelbimuose vis dažniau atsispindi darbo rinkos pokyčiai (žr. skelbimų pavyzdžius žemiau), naujausių darbo rinkos tyrimų duomenimis, Šiaurės Amerikos ir Europos regionuose dabartinis architekto profesiją įgijusių specialistų nedarbo lygis yra maždaug 13%, Taigi, kokios ateities perspektyvos? Tikimasi, kad, pavyzdžiui, vien Kanadoje virš 7000 piliečių, šiuo metu ieškančių projektuotojų darbo vietų, galės užpildyti laisvas pozicijas, jei susiklostys palankios darbo rinkos tendencijos, kurios gali turėti įtakos architektų poreikiui:

  • demografija;
  • profesijų ir darbo jėgos įvairovė;
  • technologijos.

Demografija, arba žmonių populiacijos pokyčiai, gali lemti architektų skaičiaus augimą, jei didės gyventojų skaičius. Tuomet didės ir gyvenamųjų namų, kitų pastatų ir statinių poreikis. Arba atvirkščiai – mažėjant gyventojų skaičiui projektuotojų nedarbo lygis gali išaugti. Remiantis Eurostat duomenimis Lietuvos gyventojų skaičius iki 2060 metų, lyginant su 2010, sumažės beveik 20% iki 2.6 milijono, taigi galima daryti prielaidą, kad konkurencija tarp projektuotojų dar labiau didės, nebent ateityje galimai išaugs projektų apimtys ar Lietuvos architektai labiau plės savo projektų geografiją į sparčiau augančius regionus.

Profesijų įvairovė taip pat yra svarbus rodiklis, nes verslo palaikymui darbo rinkoje reikalingi skirtingi specialistai. Per didelis tam tikros specialybės darbuotojų skaičius rinkoje sukelia jų perteklių ir nedarbo lygio didėjimą. Darbo jėgos įvairovė įmanoma tik skirtingas profesijas turinčių specialistų visuomenėje. Pavyzdžiui, architektai bendradarbiauja su kitų profesijų atstovais: technologais, rangovais, statybos inspektoriais ir kt.

Technologijos nuolat tobulėja, tad specialistams reikia nuo jų neatsilikti, kad išliktų konkurencingi. Projektavimui plačiai naudojama kompiuterinio projektavimo CAD programinė įranga projektuotojams padeda darbus atlikti lengviau, o vis labiau populiarėjančios BIM platformos technologijos projektuotojų darbus dar labiau pagreitina, leidžia rasti pačius optimaliausius architektūros ir statybos sprendimus bei padeda sumažinti projekto biudžetą.

Kaip keisis / pasikeitė projektuotojo darbas?

Anksčiau architektai projektuodami naudojo braižybos stalus ir tradicines priemones (liniuotes, braižymo popierių, pieštukus, trintukus, rapitografus). Nuo 1970-ųjų vidurio pradėta naudoti, XX amžiaus pabaigoje rinkoje įsitvirtino automatizuoto projektavimo CAD programinė įranga, kurią dauguma projektuotojų naudoja ir dabar. XXI amžiaus pradžioje vis daugiau projektavimo įmonių pradėjo rinktis BIM programinę įrangą dėl šios technologijos teikiamų pranašumų.

Pagrindiniai įsidarbinimo metu vertinami gebėjimai:

Įdarbinant atsižvelgiama į architekto profesinę patirtį, kūrybiškumą ir sugebėjimą projektuoti saugias ir stabilias struktūras. Svarbu mokėti suprasti įvairiomis formomis pateikiamą informaciją, pavyzdžiui, grafikus ir diagramas, vertinti ir atlikti skaičiavimus, spręsti pastato stabilumo ir funkcionalumo problemas.

Be profesinių žinių svarbu, ar gebate nustatyti darbo tikslus ir ar galite dirbti tiek savarankiškai, tiek kaip komandos dalis. Projektuotojui reikalingi bendravimo su klientais, jų poreikių išsiaiškinimo ir derybiniai sugebėjimai, taip pat komandinio darbo įgūdžiai. Architektai turi dirbti kartu su savo klientais, rangovais ir daugeliu kitų specialistų, kurie padeda užbaigti bet kokį projektą. Taip pat labai svarbu yra asmens atsakingumas ir darbo saugos laikymasis statybvietėje. Architektai turi sugebėti planuoti savo laiką, kad spėtų atlikti užduotis pagal nustatytus terminus.

Be to, būtina turėti programinės įrangos naudojimo įgūdžių ir juos nuolat tobulinti. Kuo daugiau programų mokate valdyti, tuo didesnis jūsų pranašumas darbo rinkoje. Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, matomi su technologijų raida susiję darbo rinkos pokyčiai. Kadangi vis daugiau įmonių darbo įrankiais pasirenka BIM pagrindo programinę įrangą, ieškoma tokių specialistų, kurie moka ja naudotis. Peržvelgus tiek Lietuvos, tiek užsienio darbo paieškos portalus matyti, kad daugelyje skelbimų yra įtrauktas reikalavimas mokėti Autodesk Revit ar kitas BIM pagrindo programas. Kad įsitikintumėt, žemiau pateikiami keli naujausi lietuviškų ir užsienio darbo skelbimų pavyzdžiai:

Taigi, atsižvelgiant į naujausias darbo skelbimų tendencijas galima daryti išvadą, kad BIM technologijas mokantys projektuotojai yra konkurencingesni ir turi daugiau galimybių įsidarbinti.

Share Button

Leave a Reply