Pradėtas projektas „BIMtrain“: Baltijos rinkai bus kuriama BIM metodika

BIM (angl. BIMtrain logoBuilding Information Modeling, arba Statinio informacinis modeliavimas) yra nuolatinis procesas, kurio metu kuriami ir valdomi įvairūs pastatų duomenys ir kuris apima visas projekto dalis, visus projektavimo etapus. Paprastai įgyvendinant BIM naudojama objektinė statinio informacijos modeliavimo programinė įranga, leidžianti įvertinti ir valdyti statinio projektą įvairiais pjūviais, tokiais kaip geometrijos (trijų dimensijų, 3D), laiko ir kiekių įvertinimo, statybos sąnaudų skaičiavimo, įvairių analizių (konstrukcijų, šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo, vandentiekio ir kanalizacijos, ir kt.) atlikimo ir daug kitų. BIM procesas taikomas siekiant padidinti architektūrinių sprendinių ir statybų efektyvumą.

Pagrindinė problemašiuo metu Baltijos šalių rinkoje egzistuojantys nepakankami įgūdžiai, žinios ir priemonės, susijusios su BIM tiek profesinio mokymo, tiek universitetinio lygmens studijose, o taip pat ir verslo sektoriuje. Toks nepakankamumas apriboja statybų aikštelių darbuotojų, architektų ir kitų projektuotojų veiklos efektyvumą, neleidžia jiems išnaudoti visų galimybių savo darbe. T.y. dėl BIM išmanymo trūkumo visi statybų pramonės specialistai negali pasinaudoti galimybėmis, kurias suteikia informacinės technologijos ir jų pagrindu veikiantis BIM procesas. Šią problemą siekiama spręsti Europos Sąjungos Leonardo da Vinci programos finansuojamu Naujovių perkėlimo projektu „BIMtrain“. Dvejų metų trukmės projekto įgyvendinimas pradėtas 2013 m. paskutiniame ketvirtyje.

„BIMtrain“ projektas vienija 7 partnerius iš trijų ES šalių – Lietuvos, Latvijos ir Nyderlandų. Projekto konsorciumas buvo suformuotas siekiant balanso tarp skirtingų suinteresuotų šalių, sektorių, švietimo sistemos ir verslo:

  • „Itannex“ (Nyderlandai), UAB „AGA CAD“ (Lietuva), SIA „AGA CAD“ (Latvija) – tai verslo sektoriaus įmonės, sukaupusios didžiulę patirtį tiek teikiant specializuotus mokymus, tiek kuriant įvairius programinius sprendinius, įskaitant ir BIM, projekto tikslinėms grupėms;
  • Regioninis inovacijų vadybos centras (Lietuva) yra nevyriausybinio sektoriaus, ne pelno siekianti organizacija, kurios ekspertai turi ilgametę projektų inicijavimo ir valdymo, inovacijų perdavimo, švietimo sektoriaus ir kvalifikacijų sistemos tyrimų patirtį;
  • Vilniaus statybininkų rengimo centras (Lietuva), Vilniaus Gedimino technikos universitetas (Lietuva), Rygos technikos universitetas (Latvija) yra profesinio ugdymo ir švietimo institucijos, kurios savo šalyse yra projekto tikslinių grupių ugdymo proceso lyderiai. Tai ypatingai svarbūs projekto partneriai skleidžiant projekto rezultatus į kitas profesinio rengimo ir studijų sistemos sudėtines dalis.

EU_flag_LLP_LT (Custom)Pagrindinis projekto rezultatas – remiantis šiuo metu ES rinkoje esančia labiausiai pragmatiška BIM mokymo priemone, sukurta ir adaptuota BIM taikymo metodika lietuvių, latvių ir anglų kalbomis. Ji skirta ugdyti tikslinių grupių kompetencijas, susijusias su BIM profesinio ugdymo institucijose, universitetinių studijų metu, o taip pat ir verslo įmonėse.

BIM-TRAIN metodologinės gairės apima šiuos etapus: 

– BIM projekto įgyvendinimo plano apžvalga
– Projekto informacija
– Pagrindiniai projekto kontaktai
– BIM projekto dalyvių rolės ir žmogiškieji resursai
– BIM projekto tikslai ir BIM naudojimas
– BIM įgyvendinimo proceso planavimas
– BIM detalumo lygis
– BIM atributų duomenų reikalavimai
– Komandinio darbo procedūros
– ITC infrastruktūra
– Modelio ir duomenų bazės struktūra
– Kokybės valdymo procedūros
– Projekto perdavimas BIM naudotojui

Projekto „BIMtrain“ tikslinės grupės:

  • statybų, architektūros, inžinerijos specialybių dėstytojai ir studentai profesinio mokymo ir švietimo institucijose;
  • įmonių darbuotojai, dirbantys statybos, architektūros ir projektavimo įmonėse.

Iš Nyderlanduose paplitusios BIM naudojimo patirties perkeliamas sprendinys išplės BIM mokymo priemonės panaudojimą į naujas ES šalis – Lietuvą ir Latviją, o taip pat sukurs prielaidas šio sprendinio plėtrai į kitas šalis (pasinaudojant sukurta anglų kalbos versija).

Share Button