Programinės įrangos nuoma, licencijos pirkimas, metinė prenumerata – laisvė rinktis kokiu būdu įsigyti programinę įrangą

Visi supranta, kad norint legaliai naudoti daugelį komercinių programų, jų licencijas reikia pirkti. Tačiau ar žinote, kad dalį BIM ar CAD programinės įrangos jau galima ne tik pirkti, bet ir nuomotis? Galimybė įsigyti licenciją keliais būdais suteikia daugiau laisvės rinktis: atsižvelgiant į savo poreikius ir turimą biudžetą, jūs galite pasirinkti patį efektyviausią būdą naujausiai licencijai įsigyti.

programines irangos isigijimo budai_nuoma_pirkimas_prenumerata

Pavyzdžiui, kompanijos „Autodesk“ programų komplektus su BIM programine įranga (AutoCAD Revit LT Suite arba Building Design Suite) galima įsigyti keliais būdais:

  • Išsinuomoti tam tikram terminui: ketvirčiui ar metams (esant poreikiui, nuomos terminą galima pratęsti). Labiausiai apsimoka nuomotis programinę įrangą, jeigu jos reikia trumpesniam nei 2 metų (24 mėnesių) laikotarpiui.
  • Pirkti nuolatinę licenciją, kurios nusipirktą versiją galima naudoti neribotą laiką (tačiau tai versijai netaikomas naujinimas).
  • Prenumeruoti nuolatinės licencijos atnaujinimus, t.y. pirkti metinę prenumeratą. Tai ekonomiškai efektyviausias pasirinkimas įmonėms, kurių poreikiai programinei įrangai yra ilgalaikiai.

Programinės įrangos NUOMA tikslinga šiais atvejais:

–    kai įmonė, kuriai reikia legalios programos licencijos, nori sumažinti pradines išlaidas, nes negali iškart skirti didesnės sumos programai įsigyti;
–    kai įmonė turi tik trumpalaikį poreikį, pvz., bandomajam laikotarpiui priimtiems darbuotojams aprūpinti legaliom darbo priemonėm, arba įmonėse, kur projektavimo darbų apimtys nuolat kinta;
–    nuoma yra puikus variantas tiems žmonėms, kurie nenori pirkti nuolatinės licencijos, pvz. norint ilgiau bandytis programinę įrangą.

„Autodesk“ nuoma leidžia išvengti ilgalaikių įsipareigojimų ir legalizuoti projektuotojo darbo vietą už mažesnę kainą. Tuo pačiu nuoma suteikia teisę dirbti naujausia programinės įrangos versija ir naudotis kai kuriais „Autodesk“ prenumeratos privalumais (paslaugom debesyse, technine pagalba, PĮ atnaujinimais).

Ir nuolatinė, ir nuomojama licencija yra vienodo funkcionalumo komercinės „Autodesk“ programų licencijos, instaliuojamos į vartotojo kompiuterį. Abi jos turi palaikymo ir techninės pagalbos galimybę (kai neterminuota licencija perkama kartu su metine prenumerata). Pagrindinis skirtumas tarp nuomos ir licencijos pirkimo: kai baigiasi nuomos sutartis, programinė įranga nustoja veikti. Tad jūs nebegalite ja naudotis tol, kol vėl neatnaujinate nuomos sutarties arba kol nenuperkate jums reikalingos programos licencijos.

Jei baigiasi nuolatinės licencijos metinė prenumerata, programinė įranga ir toliau pilnai veikia, tačiau nebegalima naudotis prenumeratos privalumais (versijų atnaujinimai, 3-ų ankstesnių versijų naudojimas, namų licencija, papildomi įrankiai, duomenų saugojimas debesyse ir pan.).

Kurį variantą pasirinkti?
Apsisprendžiant, kokį licencijos įsigijimo būdą pasirinkti, yra svarbūs du aspektai: 1) įmonės tipas, veiklos modelis; 2) projekto trukmė.

Nesvarbu kokio dydžio įmonė (didelė ar maža), jei ji turi nuolatinę komandą, pastovią apyvartą ir užsakymų srautą, tuomet tikslingiau būtų įsigyti neterminuotas licencijas kartu su metine prenumerata.

Tačiau jei įmonė jauna ir neturi didelio biudžeto, arba kai įmonėje nepastovus atliekamų projektų skaičius, daug trumpalaikių projektų ir daug laisvai samdomo personalo, programinės įrangos nuoma leidžia sumažinti išlaidas, valdyti finansinę riziką ir legaliai dirbti palyginti nedidelėm sąnaudom. Pereiti prie neterminuotų licencijų įmonė gali vėliau, po nuomos periodo, kai įmonės veikla tampa stabilia.

Norite gauti daugiau informacijos apie „Autodesk“ programų licencijų įsigijimo būdus ir sąlygas? Susisiekite tel. (8 5) 23 98 111 arba el. paštu info@aga-cad.lt – mielai atsakysime į visus jūsų klausimus.

Share Button

Leave a Reply