Savaitės BIM įvykių Lietuvoje apžvalga

Skaitmenine statybaVisiems, kurie domisi skaitmenine statyba ir BIM technologijų taikymu, ši savaitė buvo be galo įtempta, informatyvi ir rezultatyvi. Galima sakyti, kad tai buvo turbūt pati BIM‘iškiausia savaitė Lietuvoje. Kodėl? Todėl, kad per ją įvyko nemažai skaitmeninei statybai reikšmingų įvykių. Tad apie visus juos trumpai.

  • Pirmadienį, rugsėjo 28 d. Litexpo konferencijų centre įvyko oficialus naujos BIM procesų mokymo platformos BIM-TRAIN pristatymas.
    BIM-TRAIN - icon 300x130-2BIM-TRAIN – tai novatoriška internetinė mokymo sistema, kurios turinį sudaro metodinė video medžiaga apie statinio informacinį modeliavimą (BIM) bei integruotą projekto vystymą (IPD). Ši platforma skirta verslo įmonių darbuotojams bei švietimo ir profesinio rengimo institucijų studentams mokyti.

Inovacijomis,  kurios leidžia žinių apie BIM procesą ieškantiems statybų pramonės specialistams mokytis būnant savo darbo vietoje, susidomėjo ir į pristatymui skirtą renginį atvyko daugiau nei 80 projektuotojų ir švietimo įstaigų atstovų.

Šis Vyriausybės pritarimas yra tarsi žalia šviesa tolimesniems statybų skaitmeninimo darbams, kurių dar daug reikia atlikti: sukurti statinio informacinio modeliavimo standartus, nacionalinį statybų klasifikatorių, patvirtinti duomenų mainų standartus, sukurti vieningą ir aiškiomis taisyklėmis pagrįstą statybos dalyvių ir jų veiklą prižiūrinčių institucijų bendravimo erdvę, pritaikyti informacines sistemas, registrus, kitą infrastruktūrą, pakeisti daugybę statybos sektorių liečiančių teisės aktų ir pan. Kadangi pradžia jau yra, lieka tikėtis, kad ir toliau bus nuosekliai judama pirmyn.

  • BIM_REGIONAL_DEVELOPMENTS 2015Ketvirtadienį, spalio 1 d. Vilniaus miesto savivaldybėje įvyko tarptautinė konferencija „BIM Regional Developments 2015. Vilnius“, skirta regioniniam bendradarbiavimui vystant skaitmeninę statybą ir statinio informacinio modeliavimo (BIM) metodologiją. Šioje konferencijoje pranešimus skaitė ir patirtimi plėtojant skaitmeninę statybą dalijosi Danijos, Suomijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės ir įvairių Lietuvos įmonių ir organizacijų atstovai, skaitmeninės statybos vystytojai.

Vilniaus savivaldybės darbuotojai sėmėsi patirties iš labiau patyrusių užsienio svečių, kaip BIM procesus galima pritaikyti miesto procesų valdymui ir pastatų energiniam efektyvumui didinti.

Taigi apie skaitmeninę statybą ir BIM Lietuvoje kalbama vis daugiau ir daugiau. Atrodo, kad BIM traukinys iš tiesų įsivažiuoja.

Share Button

Leave a Reply