Šildymo sistemų balansavimas pasitelkiant pastato informacinį modeliavimą (BIM) bei „Autodesk® Revit®“ platformą

Norint, kad kiekvienas šildymo įrenginys veiktų tiksliai ir teisingai, jis privalo turėti suderintą vandens srautą – debitą. Hidraulinis sistemos balansavimas yra vienas pagrindinių punktų, užtikrinančių tikslų bei efektyvų šildymo sistemos veikimą. Netinkamas sistemos suderinimas yra ne tik bereikalingas energijos švaistymas, tačiau ir pastato mikroklimato komforto sąlygų neišpildymas.

Pastato šildymo sistemos balansavimas įtakoja atskirų sistemos įrenginių darbą. Kaip žinia, vanduo (šilumnešis) turi savybę keliauti lengviausiu, mažiausią pasipriešinimą turinčiu keliu. Ši savybė gali sukelti šildymo galios nepakankamumo problemą labiausiai nuo šilumos šaltinio nutolusiuose taškuose. Esant nesuderintai sistemai, didesnis šilumnešio debitas keliaus per artimesnius šildymo prietaisus (kas įtakos didesnę jų galią bei patalpų „perkaitinimą“), o tolimesniuose sistemos įrenginiuose tai sukels srauto nepakankamumą.

R-Heating-sildymo sistemos balansavimas

Iliustracijose pavaizduoti nesuderintos ir suderintos sistemos šilumos srauto pasiskirstymo pavyzdžiai. Iš jų matome, kad subalansuotoje sistemoje šiluma pasiskirsto tolygiai visuose prietaisuose.
Netinkamai subalansuotos sistemos suvartoja 50% daugiau energijos negu tinkamai ekspoatuojamos. Tai įtakoje tiek išlaidų dydį, tiek patalpų komforto sąlygas.

Inžinerinių sistemų projektavimo patirtis rodo, kad sistemos balansavimas yra sudėtingas procesas, dažnai reikalaujantis itin daug laiko sąnaudų. Kartą „apėjus“ sistemą reikia vėl grįžti į pradžią, kadangi pakeitus vieno balansavimo taško padėtį, ji daro įtaką kitiems taškams. Taip yra daroma kelis ar net keliolika kartų, kol pasiekiamas norimas rezultatas – srauto nuokrypis nėra per daug nutolęs (patikimumas 95%) nuo reikiamo dydžio.

Siekiant dirbti našiau bei efektyviau, sistemų balansavimo specialistai privalo rinktis tinkamus įrankius savo darbui įgyvendinti. Vienas iš galimų įrankių, sukurtų Autodesk® Revit® platformai yra R-Heating papildinys. Naudojant šį Revit priedą galima ne tik protingai išdėstyti radiatorius patalpose pagal patalpos nustatytą galią ar kitas taisykles. Su „R-Heating“ įrankiais radiatorius lengviau sujungti į bendrą sistemą bei automatizuotai sudėti reikiamą armatūrą, taip pat galima atlikti greitą bei tikslų sistemos balansavimą. Kiekvienas pastato informaciniame modelyje esantis elementas turi priskirtas savybes, kurias naudodama programa automatiškai subalansuoja visą šildymo sistemą.

Su „R-Heating“ pagalba Autodesk® Revit® MEP programos ataskaitoje yra pateikiami atkarpų ilgiai, šildymo prietaisų pakabinimo aukščiai, šildymo prietaisų nominali bei tikroji galia, nominalūs vamzdžių diametrai, slėgio nuostoliai tiek tiekimo, tiek grįžtamosiose sistemos dalyse bei kiekviename sistemos ruože. O kas puikiausia, R-Heating įvertina visus srauto pratakumo koeficientus (kv vertes)!

Taigi, pasirinkę tinkamą darbo įrenginį galite kelis kartus padidinti savo darbo našumą. Kaip sakoma: laikas – pinigai.

Share Button