Statinių 3D skenavimo rezultatai

Jau esu pasakojęs apie tai, kaip greitai surinkti esamo statinio duomenis. Panaudojant 3D lazerinio skenavimo duomenis, galima tiksliai atkurti ne tik viso pastato architektūrinį ar konstrukcinį modelį, bet ir atskirų inžinerinių tinklų sistemų (šildymo, vėdinimo, vandentiekio ir kt.) skaitmeninį BIM modelį, atspindintį esamą situaciją.
3D skenavimo technologija turi išties didelį potencialą, tačiau yra ir tam tikrų apribojimų. Atkreipkite dėmesį – nuskenuotų duomenų apdorojimui reikia laiko. Kiek? Priklauso nuo pageidaujamų rezultatų.


  1. Taškų debesys (Point Clouds)

Tai pagrindinis 3D skenavimo rezultatas. Įprastai taškų debesų formatai aprašo kiekvieno taško X, Y, Z vietą, intensyvumą ir / arba spalvų duomenis (RGB reikšmę). Dėl didelio matuojamų taškų tankio ir spalvų duomenų, susietų su kiekvienu tašku, taškų debesys dažnai primena didelės raiškos 3D nuotraukas. Šie duomenys bus reikalingi daugeliui klientų, kurie domisi pirmiausia fiziniais ir spalviniais objekto matavimais.

  1. Prieiga ir vaizdas žiniatinkliuose

Pagrindinė šios paslaugos forma yra saugus žiniatinklio įrankis su grafine vartotojo sąsaja, kuri leidžia vartotojams lengvai pasiekti ir peržiūrėti taškų debesies duomenis. Prieiga gali būti teikiama per debesį arba per saugų užsakovo serverį. Taškų debesų duomenų rinkiniai dažnai yra labai dideli (> 50 GB dideliems projektams).

Šios rūšies paslauga gali būti labai naudinga NT savininkams, nes leidžia ne tik lengviau tvarkyti objekto duomenis, bet ir sutaupyti daug laiko bei lėšų. Naudojant taškų debesį kaip virtualią projekto aplinką, pašalinamas poreikis fiziškai būti objekte. Dėl to mažėja išlaidos kelionėms ir išvengiama vėlavimų, kylančių dėl uždelstos komunikacijos tarp projekto dalyvių.

  1. 2D planai ir pjūviai – esami vertinimai

Nors skenavimo rezultatai dažniausiai pristatomi 3D formatu, daugelis klientų nori gauti ir pastato 2D brėžinius. Turint esamą objekto situaciją atspindinčius 2D brėžinius paprasta palyginti realią pastato geometriją su kadastriniais brėžiniais, kurie ne visada yra patikimi dėl savo amžiaus ar kokybės. Senų brėžinių kokybės kontrolė ir esamų sąlygų išsiaiškinimas klientams leidžia išvengti papildomos rizikos.

  1. 3D geometrija ir medžiagiškumas

Populiariausias 3D skenavimo paslaugų rezultatas – sumodeliuotas geometrinis 3D modelis. Turint sumodeliuotą tikslią esamo objekto geometriją su vidinėmis pertvaromis, konstrukcijomis, patalpomis ir jų tūriais, projekto komanda gali greitai ir kokybiškai atlikti pastato energinio efektyvumo analizes, kurti rekonstrukcinius ar renovacijos projektus, sudarinėti medžiagiškumo žiniaraščius.

  1. Statinio informacinis modelis (BIM)

BIM leidžia pagal 3D skenavimo duomenis sukurtą 3D modelį papildyti detalesne informacija, reikalinga klientui. Dėl BIM modelyje įdiegto dirbtinio intelekto, jame esantys objektai supranta tarpusavio santykius pagal projekto komandos užduotus parametrus.
Šį rezultatą dažniausiai renkasi užsakovai, kurie nori atlikti administracinių pastatų, gamyklų, kitų statinių inventorizaciją. Turint detaliai sumodeliuotą ir aprašytą įrangą, baldus, inžinerinius tinklus ar kt. su tikslia jų pozicija objekte, įvesta tiekėjo ar gamintojo informacija, kaina, garantinio laikotarpio ir techninės priežiūros duomenimis, turto valdymas tampa paprastesnis, greitesnis ir kokybiškesnis.


Jei užsakovui reikia tik taškų debesų masyvo, šį rezultatą jis gali gauti iškart po 3D skenavimo atlikimo. Tačiau jei reikia iš skenavimo duomenų sukurti tikslų statinio 3D modelį, tokiam rezultatui pasiekti reikės nuo kelių iki keliolikos (ar net keliasdešimt darbo dienų), priklausomai nuo objekto dydžio ir sudėtingumo. Tad užsakovas turi nusiteikti, kad pageidaujamo rezultato teks palaukti.

Be to, kokybiško BIM modelio kūrimas yra įgūdžių reikalaujantis darbas. Tad ieškantiems 3D skenavimo paslaugų patarčiau kreiptis į 3D skenavimo ir modeliavimo patirties turinčius profesionalus.

Share Button

Leave a Reply