Švaistymo ir neefektyvumo įtaka statybos sektoriuje

Kadangi Lietuvoje tokių tyrimų kol kas niekas neatlieka, šis tinklaraščio įrašas paremtas Jungtinėse Amerikos Valstijose paskelbtų tyrimų rezultatais. JAV specialistai išstudijavo ir aprašė negatyvius ir neefektyvius statybos pramonės veiksnius ir nuostolius (duomenys iš JAV statybų praktikos):

·         „Economist“ straipsnyje minima, kad statybos pramonėje nuolat patiriama 30% nuostolių (nuo 2000-tųjų metų);

·         Nacionaliniam Standartų ir technologijų srityje nustatyta, kad nuo 2004 m. programinės įrangos trūkumas statybos pramonėje kainuoja kasmet apie 15,8 milijardo JAV dolerių;

·         Nuosekliai didėjant visų pramonės šakų apsukoms, vienintelio statybų sektoriaus našumas nuo 1964 m. mažėjo, kai tuo tarpu visų kitų sričių (išskyrus žemės ūkį) produktyvumas išaugo daugiau kaipo 200%.

Vadovaujantys statybos sektoriaus asmenys pripažįsta, kad BIM technologijos kartu su IPD metodo darbine aplinka leidžia didinti darbų našumą ir sumažina projekto informacijos pateikimo problemų,  konfliktų, laiko nuostolių ir kt. Užsakovai gali anksčiau ir geriau įsivaizduoti bendrą statinio koncepciją ir turėti viziją, kaip objektas bus statomas bei valdomas visame jo gyvavimo cikle.

Share Button

Leave a Reply