Trūkstama IPD grandis – programinė įranga, apjungianti visus projekto vykdytojus

komandaStatybos projektų įgyvendinimas apima labai daug sričių ir daug skirtingų vykdytojų, t.y. klientus, projektuotojus, rangovus, konsultantus ir projekto vykdymo eigos prižiūrėtojus. Esant didelei organizacijų įvairovei dažnai iškyla komunikacinių problemų, kurios iššaukia nesklandumus projekto įgyvendinimo metu.

Integruoto projekto vystymo (angl. Integrated Project Delivery – IPD) sistema yra gerai organizuota žmonių, verslo struktūrų ir darbo sistemų sąjunga, kuri apjungia geriausią darbo patirtį į vientisą procesą. IPD sudaro sąlygas visiems projekto dalyviams dirbti taip, kad būtų pasiekta geriausių veiklos rezultatų visuose projekto įgyvendinimo etapuose. IPD komanda koordinuoja visą projekto vykdymo procesą.  Jos veiklos tikslas – užtikrinti optimaliausius veiklos rezultatus: padidinti projekto kokybę, mažinti išlaidas, pagerinti darbo našumą visose projekto įgyvendinimo fazėse.

Nors IPD idėja gyvuoja jau ne vieną dešimtmetį, statinių projektavime ir statyboje santykinai tai yra naujiena. Šis darbo metodas iki šiol plačiau buvo taikomas tik užsienyje. Tačiau Lietuvoje populiarėjant skaitmeniniam modeliavimui (BIM), IPD metodas tampa aktualus ir pas mus.

IPD – kodėl tai aktualu Lietuvos statybos pramonei

Statybų pramonė nuolat susiduria su naujais iššūkiais, todėl turi keistis tiek projektų valdymo, tiek darbų organizavimo prasme. Projektai darosi vis labiau unikalūs ir jų sukūrimo aplinkybės vis rečiau kartojasi. Duomenų valdymo galimybės, kurias suteikia BIM, turi milžinišką vertę. Dabar praktiškai nebūna statinių, kurių koncepcija, projektas, statybinės sąlygos būtų identiškos, tad net ir kartotinius projektus tenka adaptuoti konkrečiai situacijai.

BIM įrankiai palengvina objekto analizę, įvertinimą ir sprendimų priėmimą. Smulki integruota informacija, kurią bendram projekto modeliui pateikia kiekvienas iš projekto komandos dalyvių, leidžia sumažinti projektavimo ir statybų trukmę, medžiagų švaistymą, o visų pirma, leidžia efektyviai projektuoti komandoje.

Komandos nariai, panaudodami BIM technologijas ankstyvose projekto stadijose, gali įvertinti savo projekto sprendimų tikimą konkrečiai situacijai, pvz., kaip projektiniai langų ir jų išdėstymo bei varstymo sprendimai įtakoja apšvietimą ir šildymo-vėdinimo sistemų projektą. Vietoj sprendimų atlikimo vienoje projekto dalyje, BIM sistema leidžia atlikti globalius projekto sprendimus, įvertinant kiekvienos projekto dalies įtaką visam projektui. Tai ypač aktualu, kai prie vieno užsakymo dirba kelios projektuotojų komandos.

Technologijos, reikalingos IPD komandos darbui

BIM paremta IPD sistema suteikia didelę vertę viso statinio gyvavimo ciklo metu. BIM modeliai įgalina IPD komandą bendradarbiaujant peržiūrėti ir koordinuoti projektą. T.y. IPD komandos nariai, išnaudodami bendradarbiavimui tarp projekto dalyvių skirtas technologijas, ypač BIM ir internetinę projektų vadybos programinę įrangą, sukuria vientisą platformą, kuri leidžia apibendrinti visas atskiras projekto dalis, dalintis išvadomis, numatyti rizikos faktorius, išlaidas ir pelną bei spręsti iškilusius konfliktus.

Projekto BIM modelis duoda galimybę dirbti tarsi neutralios platformos pagrindu ir nepalieka klausimų, kas ir kieno turi būti pakeista, nes kiekvienas IPD komandos narys aiškiai žino, už ką yra atsakingas ir kokias funkcijas turi atlikti projekto vykdymo metu. Bet kuriam komandos nariui atlikus BIM technologijomis sukurto projekto pakeitimus jie yra oficialiai pateikiami kitiems projekto dalyviams. Visa tai pakeičia požiūrį į bendradarbiavimą, leidžia daryti pagrįstas išvadas, nustatyti riziką ir pelną. Naujausios projekto valdymo technologijos nepalieka ribos tarp projektuotojų ir rangovo.

Integruoto projektavimo technologijų įtaka turi didelę reikšmę statybų sektoriaus augimui, nes leidžia padidinti bendrą statybos pramonės lankstumą ir darbo jėgos profesionalumą.  IPD komandos suformavimas ankstyvose projekto stadijose sumažina projekto valdymo nesklandumų tikimybę, bei suteikia galimybes pasitelkiant BIM ir projektų vadybos technologijas pasiekti optimaliausią statinio projekto kokybę, atlikimo laiką ir kainą.

Share Button

Leave a Reply