BIM programinė įranga architektams: „ArchiCAD“ ar „Revit“?

Revit-vs-ArchiCADSprendimų priėmimas mus lydi visą gyvenimą, pradedant nuo to, ką rengtis, ką valgyti, baigiant rimtesniais pirkiniais, profesijos ar darbo įrankių pasirinkimais. Prie pastarųjų priskiriama ir tinkamiausios programinės įrangos paieška. Tarp architektams skirtų populiariausių BIM platformų dažniausiai minimos „ArchiCAD“ ir „Autodesk Revit“ programinės įrangos. Abi šios programos leidžia kurti architektūrinius modelius ir jų vizualizacijas. Tad kurią iš jų pasirinkti projektų kūrimui? Šiame straipsnyje pamėginsim apžvelgti pagrindines programų stiprybes ir skirtumus.

1984 m. rinkoje pasirodė kompanijos „Graphisoft“ sukurta programinė įranga „ArchiCAD“, kurią sudaro įvairūs 2D ir 3D kūrimo įrankiai, leidžiantys architektams braižyti, modeliuoti, vizualizuoti ir kurti BIM projektus. Kiek vėliau, 2002 m. kompanija „Autodesk“ rinkai pateikė BIM programinę įrangą „Autodesk Revit“. Viena iš jos variacijų, „Autodesk Revit Architecture“, buvo skirta architektams, kitos tos serijos programos buvo pritaikytos pastatų ŠVOK, VN, elektros inžinieriams (Autodesk Revit MEP) ir konstruktoriams (Autodesk Revit Structure).

2016 m. visos trys „Revit“ programos buvo apjungtos į vieną BIM platformą, kuri skirta visai projekto komandai: architektams, inžinieriams, konstruktoriams, projektų vadovams, rangovams ir kitiems projektuotojams. Bendra platforma leidžia lengvai dalintis duomenimis dirbant prie vieno projekto, nuo projekto idėjos iki statybos ir statinio priežiūros (t. y. apimant visas BIM dimensijas: 3D, 4D, 5D, 6D ir 7D).

Ir „Revit“, ir „ArchiCAD“ turi savo privalumų, tad architektams iškyla dilema – kurią programinę įrangą pasirinkti? Žemiau pateiktas trumpas palyginimas galbūt padės ieškant atsakymo į šį klausimą.

  1. Paskirtis
    Kaip jau minėta, abi šios programos leidžia kurti architektūrinius modelius. Tačiau „ArchiCAD“ tik tuo ir apsiriboja. Tuo tarpu naudojant „Revit“ galima kurti visus – architektūrinius, konstrukcinius ir inžinerinius – BIM modelius. Būtent tai įvardijama kaip pagrindinis skirtumas tarp „Revit“ ir „ArchiCAD“ programų.
  2. Vartotojo sąsaja
    Išbandžiusiųjų abi programas nuomone, paprasčiau išmokti naudotis „ArchiCAD“, nes šios programinės įrangos vartotojo sąsaja yra patogesnė naudotojui. Aiškus, švarus meniu suteikia daug darbo erdvės ekrane. Tačiau tais atvejais, kai architektas turi platesnes kompetencijos ribas, pavyzdžiui, kurdamas individualių namų projektus suprojektuoja ir jų konstrukcijas, „ArchiCAD“ vartotojo sąsajai pritrūksta lankstumo.
    „Autodesk Revit“ programinė įranga sudėtingesnė, jos įrankių rinkinys platesnis, tad ir mokytis tenka daugiau. Taip yra dėl sudėtingesnės vartotojo sąsajos, kuri pritaikyta dirbti įvairių disciplinų specialistams ir suteikia daugiau galimybių. Be to, vartotojo sąsają galima pakoreguoti pagal savo poreikius.
  3. Koncepcinių projektų kūrimas
    Ir „Revit“, ir „ArchiCAD“ turi įrankius pradinių idėjų – koncepcinių projektų – kūrimui. Abi programos leidžia lengvai perteikti geometrinius tūrius – sukurti konceptualias mases ir adaptyvią geometriją, kurią vėliau paprasta integruoti į architektūrinį BIM modelį. „ArchiCAD“ yra puiki platforma greitai sukurti koncepciją, tačiau „Revit“ turi daugiau galimybių į koncepcinį projektą įterpti parametrinius komponentus.
  4. Matomas vaizdas
    „Revit“ naudotojas gali redaguoti ir valdyti sukurtų projektų vaizdus, visiškai kontroliuoti apšvietimą ir šešėlius. Programa leidžia atvaizduoti projekto interjerą, eksterjerą ir aplinkines erdves, suteikdama daugybę vaizdų pateikimo galimybių, pavyzdžiui, linijinis permatomas vaizdas (wire-frame), realistiškas (realistic), šešėliuotas (shaded) ir pan. „ArchiCAD“ turi panašius stilius pastatų vaizdams rodyti. Apibendrinant galima teigti, kad abi programinės įrangos architektūrinį vaizdą perteikia vienodai gerai.
  5. Atvaizdavimas (rendering)
    Abi programos turi patikimus ir išsamius atvaizdavimo pajėgumus bei daug įrankių pastato fotorealistiniams vaizdams kurti. Ir „ArchiCAD“, ir „Revit“ leidžia keisti šviesą, šešėlį, tekstūrą, ryškumą, gylį ir t.t., ir gauti panašios kokybės projekto vaizdus.
  6. Daugiadiscipliniškumas
    Programinė įranga „Autodesk Revit“ palaiko visų disciplinų – architektų, inžinierių ir konstruktorių sukurtus – modelius, todėl juos lengva sujungti į vieną bendrą modelį. Tai užtikrina geresnį projekto komandos bendradarbiavimą ir greitesnį sprendimų priėmimą. Visos NT projektų įgyvendinimu suinteresuotos šalys patvirtina, kad daugiadiscipliniškumas yra pats didžiausias „Revit“ privalumas lyginant su „ArchiCAD“.
  7. Darbas komandoje (Revit collaboration)
    Tai dar viena stiprioji „Revit“ pusė. Naudojantys „Revit“ architektai vienu metu gali dirbti prie to paties modelio kartu su kitais architektais, konstruktoriais ir inžinieriais. Bet kuriam komandos nariui pakoregavus savo projekto dalį, pokyčius modelyje iš karto po sinchronizavimo mato visi, kurie dirba prie to paties projekto. Savalaikis informavimas apie pasikeitimus padeda išvengti klaidų. Be to, dirbant prie bendro modelio visi projekto duomenys saugomi vienoje vietoje, tad išvengiame importo/eksporto poreikio, dėl kurio prarandama informacija.
    Tuo tarpu kai architektūrinis modelis sukuriamas su „ArchiCAD“, konstrukcijų ar inžinerinių sistemų projektus tenka ruošti kitomis specializuotomis programomis. Architektūrinio modelio duomenys eksportuojami kitų disciplinų specialistams, šiems paruošus savo dalių modelius duomenis vėl tenka importuoti į architektūrinį modelį. Viso šio duomenų mainų proceso metu dalis informacijos prarandama.
  8. Kaina
    „ArchiCAD“ kainuoja šiek tiek mažiau nei „Revit“, tačiau norint pasiekti „Revit“ funkcionalumo lygį, kad būtų galima pilnavertiškai dirbti BIM projekto komandoje, reikės ne vieno papildomo priedo. Kadangi IFC duomenų mainų formatas vis dar negali garantuoti šimtaprocentinės duomenų importo/eksporto rezultato kokybės, tik dirbant platformoje, kuri palaiko įvairių disciplinų modelius, galima užtikrinti sklandų komandinį darbą ir pilnaverčius projekto duomenis.

Reziumė – abi šios BIM programos yra puikios, ne veltui jos populiariausios tarp architektų, kuriančių BIM projektus. Apibendrinant įvairiuose forumuose ir projektuotojų grupėse vykstančias diskusijas galima daryti išvadą, kad tie, kas nemėgsta skirti laiko mokslams ir vertina įrankių naudojimo paprastumą, prioritetą dažniau atiduoda „ArchiCAD“. „Revit“ dažniau pasirenka architektai, kuriems yra svarbus komandinis darbas ir geras projekto koordinavimas per visus pastato etapus, nuo koncepcijos iki statybos ir naudojimo ar griovimo.

Kiekvienas renkasi pagal jam svarbius kriterijus. O ką pasirinktumėt (o gal jau pasirinkote) jūs?

Share Button

Leave a Reply