Kaip išmokti naudotis projektavimo ar statybų duomenų valdymo programine įranga?

BIM, CAD, CAM ar kitos programinės įrangos naudojimas – daugelio žmonių darbo kasdienybė. Šiais laikais projektus braižantys rankomis yra greičiau egzotika nei realybė, nes statybos projektų specialistams skirta programinė įranga padeda darbus atlikti kur kas greičiau ir kokybiškiau. Tačiau norint dirbti kompiuteriu reikia žinių, kaip tinkamai naudotis jame esančiomis ar per jį pasiekiamomis debesų kompiuterijos programomis.

Architektui, pastatų konstruktoriui, inžinieriui ar kitam statybos projekto specialistui siekiant išmokti naudotis programine įranga (PĮ), galimi keli būdai:

  1. mokytis savarankiškai – empiriniu būdu spaudant funkcijų ikonas, studijuojant e-help ar YouTube videoįrašus, klausinėjant kolegų (jei nebijote jų trukdyti ir pasikliaujant jų kantrybe);
  2. mokytis iš PĮ profesionalų – autorizuotame mokymo centre ar savo darbo vietoje (užsakius mokymo paslaugą įmonės ofise).
    Mokymo centro paslaugomis gali naudotis ir individualūs asmenys, ir įmonių atstovai. Mokytis iš profesionalų galima gyvai arba nuotoliniu būdu.

Kaip ir viskas gyvenime, kiekvienas iš šių būdų turi savo pliusų (+) ir minusų (-).

„Pasidaryk pats“ tauta

Lietuviai yra visų galų meistrai. Daugelis geriau už profesionalus žino, kaip reikia treniruoti „Žalgirio“ (ar bet kurią kitą) komandą, savo rankom renčia namus (kai kurie taip ir gyvena amžiname remonte ar statybose) ar taiso automobilius. Tad nieko keisto, kad apie programinės įrangos naudojimą galvojama – pats išmoksiu.

1 būdas – mokytis savarankiškai – vyksta lėtai (-), bet, kas labiausiai ir vilioja, nemokamai (+). Tačiau šis pliusas sąlyginis, nes jūsų laikas irgi kainuoja. Mokymams skirtą laiką galima praleisti prie kompiuterio arba kur kas maloniau, pvz., bendraujant su draugais, žiūrint filmą, sportuojant ar tiesiog pasivaikštant gamtoje.

Dar vienas pliusas, kurį galima įžvelgti – galima mokytis sau patogiu metu (+). Bet lazda turi du galus – gali mokytis, o gali ir atidėlioti, pasitelkiant tos pačios serijos pažadus kaip „nuo kito pirmadienio pradėsiu sportuoti / laikysiuosi dietos“ ir pan. Tik tas pirmadienis vis neateina… Dažniausiai išmokstamos tik pagrindinės komandos ir dirbama žymiai lėčiau nei PĮ galimybės leidžia.

Su specialistais – viskas paprasčiau

2 būdas – mokytis iš profesionalų – kainuoja pinigų (-), tačiau pliusų žymiai daugiau:

  • greitis (+), nes sutaupote mokymams skirto laiko (pavyzdžiui, 24 val. „Autodesk Revit“ mokymų pradedantiesiems atitinka apie pusmetį savarankiško mokymosi laisvalaikiu);
  • išmokstate teisingos veiksmų sekos (+), nes mokymuose galite sužinoti, į ką atkreipti dėmesį, siekiant projektą pradėti tinkamai nuo pat pirmųjų žingsnių;
  • patirtis iš profesionalo (+) , nes kursuose sužinote, kaip atlikti tam tikrus veiksmus ar užduotis efektyviausiu būdu.(Juk iš Vilniaus į Kauną galima nuvykti ir dviračiu, bet jei reikės tai atlikti efektyviausiu būdu, ar tikrai šią transporto priemonę rinksitės?);
  • kitų grupės dalyvių klausimai lektoriui padės praplėsti žinias (+);
  • gyvas bendravimas (+). Juk ir taip daug laiko visi praleidžiam virtualaus pasaulio izoliacijoj;
  • galimybė konsultuotis nemokamai (+) dar kelis mėnesius po mokymo kursų. Tad iškilus klausimui tereikia susisiekti su lektoriumi, nereikia ieškoti atsakymo internete, kur jo galbūt net nerasite.

Mokytis iš profesionalų – pats greičiausias ir sistemingiausias būdas išmokti tinkamai naudotis programine įranga. Profesionali pagalba leidžia pasiekti geresnę darbo kokybę, maksimaliai išnaudoti kiekvieną programos funkciją ir pajusti visas programinės įrangos teikiamas galimybes.

Sertifikuotuose mokymo kursuose informacija pateikiama sistemingai ir tvarkingai. Profesionalūs lektoriai užtikrina, kad mokymų programa bus išdėstyta kokybiškai, maksimaliai atsižvelgiant į jūsų poreikius. Be to, jei iškils kokių klausimų mokymų metu ar po mokymų – į juos bus atsakyta.

Kaip pasirinkti programinės įrangos mokymo kursus?

Taigi, su specialistais mokytis yra paprasčiau, tad verta pasinaudoti galimybe supaprastinti savo darbą (ir tuo pačiu gyvenimą). Profesionalūs mokymai leidžia greičiau perprasti naujas technologijas, o juose įgytos žinios ir susiformavę teisingo darbo įgūdžiai leidžia dirbti greičiau ir efektyviau, kūrybiškiau spręsti problemas, daryti mažiau klaidų. Visa tai labai svarbu ne tik darbuotojo, bet ir visos įmonės efektyvumui.

Apsisprendus mokytis iš profesionalų, reikia pasirinkti kursus. Į ką atsižvelgti renkantis?

  • Visada verta palyginti ne tik mokymų kainas, bet ir programas, mokiniui suteikiamą metodinę medžiagą (nes yra skirtumas tarp metodinės, telpančios į kelis lapus, ir storos išsamios mokymų knygos).
  • Taip pat verta skaityti kitų žmonių paliktus komentarus, kurie padės susidaryti nuomonę apie tam tikras paslaugas.
  • Reikia apsispręsti, kokių tiksliai kursų jums reikia. Jei esate pradedantysis, tai verta rinktis bazinius mokymo kursus, jei jau turite darbo su tam tikra programine įranga patirties, rinkitės kursus pažengusiems.
    Jeigu norite būti ramus, kad programinę įrangą visada išnaudosite pilnavertiškai, tokiu atveju geriausia rinktis pilną komplektą, kadangi mokymai pradedantiesiems + pažengusiems užtikrina, kad sistemingai išnaudosite visus reikiamus programos įrankius.

Lygindami atsirinksite tuos kursus, kurie jums labiausiai tinka pagal poreikius. Nebijokite klausti, konsultuotis, ieškoti kompromisų (pavyzdžiui, jei paskelbta mokymų data jums netinka, pasidomėkite apie alternatyvias datas ar mokymosi galimybes). AGACAD mokymo centras, seniausias autorizuotas „Autodesk“ ir kitų programų mokymo centras Lietuvoje, stengiasi maksimaliai atliepti klientų poreikius.

Share Button

Leave a Reply