Kaip teisingai pasirinkti? Ką verta žinoti projektavimo ar statybos įmonių atstovams renkantis programinę įrangą

Programinė įranga, kaip ir bet kuris kitas darbo įrankis, yra reikalinga verslui, nes taupo laiką, sumažina rankinio darbo apimtis ir didina darbo efektyvumą. Pasitaiko, jog motyvuodami tuo, kad programinė įranga (PĮ) yra per brangi, kai kas ją naudoja nelegaliai. Tačiau bet kuriame versle, nesvarbu, ar tai būtų baldų gamyba ar taksi paslaugos, reikalingos investicijos į darbo priemones. Siekiant, kad tos investicijos būtų prasmingos ir kuo greičiau atsipirktų, labai svarbu pasirinkti tinkamą programinę įrangą, kad ji patenkintų konkrečius įmonės poreikius.

programine iranga - kaip pasirinkti tinkama

Lietuvos rinkoje siūloma gana daug įvairios specializuotos programinės įrangos, skirtos statybos pramonės įmonėse vykdomai projektavimo, projektų analizės ar projektų valdymo veiklai atlikti. Didelė programų pasiūla būsimiems jų naudotojams iškelia daug klausimų, pavyzdžiui, ar programinė įranga bus maksimaliai efektyvi ir patenkins vartotojo poreikius; ar gauti projekto duomenys bus pakankamai informatyvūs ir t.t.

Renkantis pirmiausia reikia išsiaiškinti strateginius verslo tikslus: ką planuojama daryti, kokius modeliavimo, skaičiavimo ar kitus darbus numatoma atlikti. Taip pat reikėtų atsižvelgti į užsakovų, statybininkų ir visos projekto komandos poreikius. Visi šie kriterijai formuoja tam tikras pasirinkimo taisykles. Tačiau universalaus atsakymo, kurią sistemą pasirinkti, nėra, nes poreikiai ir tikslai įmonėse gali skirtis.

Sprendžiant, kokias projektavimo programas verta rinktis, nėra prasmės kalbėti apie 2D programinę įrangą, nes pagal naujausias tendencijas visos išsivysčiusios šalys pereina prie trimačių (3D) technologijų naudojimo, skaitmeninės statybos ir statinio informacinio modeliavimo (BIM) procesų taikymo. Kalbant apie šiuolaikines projektavimo technologijas, akcentuojamos komandinio darbo galimybės, statybos procesų skaitmeninimas ir informacijos mainai tarp įvairių disciplinų specialistų, pradedant projektavimu ir baigiant statinio valdymu.

Kokiais kriterijais vadovautis renkantis programinę įrangą?

Programinę įrangą reikia rinktis atsižvelgiant į kriterijus, kurie leistų kuo lengviau atlikti užduotis ir sutaupyti kuo daugiau darbo laiko. Visų pirma, programinei įrangai keliamas pagrindinis reikalavimas – ją naudojant turi būti lengvai ir greitai atliekamas 3D modeliavimas.

Kitas svarbus kriterijus – lengvas informacijos valdymas ir perdavimas, perkėlimas į kitas procesų valdymo programas. Sklandus komandinis darbas ir duomenų mainai turi veikti nuolatos – nuo idėjos iki rakto, t.y. visuose statinio gyvavimo etapuose: projektavimo, statybos ir statinio valdymo stadijose.

Taip pat svarbu, kad PĮ automatiškai generuotų brėžinius realiuoju laiku: kad, atlikus projekto pakeitimus, brėžiniai pasikeistų automatiškai, jų nereikėtų koreguoti rankiniu būdu. Ši programinės įrangos savybė leidžia greitai reaguoti į užsakovo poreikius ir pokyčius statybos aikštelėje.

Pažangi PĮ turi automatiškai skaičiuoti kiekius. Dar geriau, jei programoje būtų integruota statybos kainų skaičiavimo galimybė. Tai leistų jau projektuojant analizuoti, kokia bus objekto statybos kaina, energijos poreikiai, investicijų grąža ir efektyvumas. Statinio valdymo etape NT valdytojui būtų labai paprasta įsivertinti remonto ar renovacijos darbų kainą.

Dar vienas svarbus kriterijus – tikslus geometrijos tikrinimas realiuoju laiku. Bet kuriame etape reikia galimybės patikrinti, ar 3D modelyje nėra klaidų, nes jų taisymas statybos aikštelėje daug kainuoja.

Be to, reikalinga galimybė atlikti įvairias projekto analizes: apšviestumo, energinio efektyvumo, statybinių konstrukcijų, oro kaitos ir pan. Jei PĮ užtikrina lengvą informacijos perdavimą tarp projektavimo ir analizės programų, ji padeda sutaupyti daug laiko, nes nebereikia iš naujo įvedinėti projekto informacijos.

Visi minėti kriterijai yra pagrindiniai, kuriais vadovaujantis reikia rinktis programinę įrangą. Beje, renkantis PĮ verta atsižvelgti ir į bendruosius, visuotinai pripažintus veiksnius, pagal kuriuos galima sudaryti tokį vertinimo kriterijų sąrašą:

  • investicijų grąža. Įsivertinus, kiek laiko galima sutaupyti, bus lengva apskaičiuoti investicijų grąžą, kuri suteikia naujas galimybes padidinti pelningumą ir įgyti konkurencinį pranašumą;
  • techninis lygis;
  • programos priežiūros (palaikymo) ir plėtojimo sąnaudos;
  • įsisavinimo lygis, t.y. įdiegimo/įsisavinimo sudėtingumo laipsnis;
  • naudotojų darbo našumo ir darbo efektyvumo didėjimas;
  • naudotojų informacinių ir funkcinių poreikių tenkinimas (programos išbaigtumas);
  • modifikavimo ir integravimo su kitomis programomis galimybių lygis;
  • kokybinė nauda.

Kiekvienai įmonei, priklausomai nuo strateginio verslo tikslo, programinės įrangos pasirinkimo kriterijai skiriasi.

Pagal atitinkamus kriterijus visapusiškai išanalizavus rinkoje esančias alternatyvas, jų privalumus ir trūkumus, galima išsirinkti tinkamiausią programinę įrangą, reikalingą projektavimo, projektų analizės ar projektų valdymo darbams atlikti.

Share Button

Leave a Reply