Lietuvoje realizuotų BIM projektų pavyzdžiai: UAB „JP Architektūra“ sukurtas kvartalas „Antakalnio terasos“

Eglių terasa - foto1UAB „JP Architektūra“ komanda turi ilgametės profesionalios patirties kuriant urbanistikos, architektūros ir inžinerijos projektus tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. Įmonė turi didelę patirtį Lietuvoje naudojant šiuo metu pažangiausią kompleksinio projektavimo sistemą BIM, tad kuria projektus greitai, vaizdžiai ir be klaidų.

Vienas naujausių įmonės kompleksinių projektų – daugiabučių kompleksas „Antakalnio terasos“ – yra puikus įmonės projektavimo galimybių pavyzdys. Įmonės projektuotojai sukūrė ne tik viso kvartalo koncepciją, bet ir atskirų etapų („Eglių terasos“, „Beržų terasos“) kompleksinius modelius.

Apie projektą

„Eglių terasos“ yra pirmasis gyvenamojo kvartalo „Antakalnio terasos“ vystymo etapas. Kvartalas suprojektuotas viename žaliausių Vilniaus mikrorajonų, tad jo pagrindiniai privalumai – gamtos prieglobstis su šalia esančiais miesto patogumais.

„Beržų terasos“ yra antrasis gyvenamojo kvartalo „Antakalnio terasos“ vystymo etapas. Kiekvienas naujas projektas – didelis iššūkis architektams. Rengiant „Beržų terasas“ vienas iš pagrindinių tikslų buvo sėkminga gyvenamojo būsto integracija į natūralią gamtinę aplinką.

Užduotys

  • Parengti detalią informaciją sudėtingiems projekto sprendiniams.
  • Reikalinga galimybė bet kuriuo metu pasiekti komplekso modelį ir su juo susijusią informaciją visų projekto dalių projektuotojams.
  • Reikia atlikti komplekso analizes, parengti techninį ir darbo projektus.
  • Reikalingas trimatis informacinis komplekso modelis ir prezentacinė medžiaga užsakovui.
  • Parengti kiekvieno buto projekto bylą.
  • Būtina pastatų integracija į natūralią gamtinę aplinką ir trimatis informacinis komplekso modelis.
  • Reikia parinkti tinkamiausią konstrukcinę schemą sudėtingai „Beržų terasų“ komplekso požeminei automobilių saugyklai.

Programinė įranga

Autodesk Building Design Suite (Revit, AutoCAD, 3ds Max Design), Autodesk 360, Trimble SketchUp, Gimp, Inkscape.

Sprendimas

Reikėjo sukurti ne tik daugiabučių gyvenamųjų namų kompleksą, bet ir modernius pastatų inžinerinius sprendinius, būdingus tvariai architektūrai. Kadangi prie šio projekto dirbo įvairių specialistų komanda (architektai, konstruktoriai, inžinieriai), pagrindiniu darbo įrankiu buvo pasirinktos BIM programos. Jos leido sukurti modernų projektą, pasižymintį efektyviais, aplinką tausojančiais sprendiniais.

Projektavimo įmonės „JP Architektūra“ projektuotojai sukūrė modernų kvartalo projektą, kuris pasižymi šiuolaikiniais efektyviais sprendiniais ir aukšta gyvenimo gamtoje kokybe.

Siekiant išsaugoti kuo daugiau natūralios gamtos, buvo suprojektuotos požeminės automobilių stovėjimo aikštelės. „Beržų terasose“ požeminės aikštelės išplanavimas buvo derintas prie susiformavusio reljefo ir augančių medžių. Tokiu būdu išsaugotas greta gyvenamųjų namų komplekso augantis ilgaamžis beržynas.

Rezultatai

  • Laiku ir kokybiškai parengtas detalus projekto informacinis modelis kartu su jį supančia aplinka.
  • Paruošti dideli tikslios projekto dokumentacijos kiekiai, papildoma informacija geresniems projekto sprendiniams įgyvendinti. Atliktos reikalingos analizės.
  • Pavyko kompleksui parinkti optimaliausią konstrukcinę schemą.
  • Projektuotojų grupė sklandžiai bendradarbiavo tiek tarpusavyje, tiek su projekto rangovais.
  • Architektų paruošti kokybiški projekto planai panaudoti interneto svetainėje ir reklaminėje medžiagoje – užsakovui nereikėjo pirkti papildomų dizainerio paslaugų.
  • Reaguojant į bet kokius butų išplanavimo pakeitimus buvo greitai ir kokybiškai paruošta kiekvieno buto projekto byla.

„Darnus būstas turi atitikti kraštovaizdžio, ekologinius, socialinius ir, žinoma, ekonominius reikalavimus. Todėl darnūs namai visų pirma yra kokybiški namai, palaikantys žmonių ir aplinkos sveikatą“, – teigia projekto vadovas architektas Algirdas Kaušpėdas.

Beržų terasa - vizualizacija 1000x650 Eglių terasa - BIM 972x650Beržų terasa - BIM 1000x650 Eglių terasa - foto 1000x650

Share Button