3 žingsniai, kaip tinkamai susieti DWG failus su „Autodesk Revit“

Turbūt esate girdėję posakį „Šypsokis, ir visas pasaulis šypsosis su tavimi“? Pritaikius jį BIM tematikai, gautume šio posakio BIM versiją: „Naudok BIM, ir visas pasaulis naudos BIM su tavimi.“

Deja, tam, kad klientai ir projekto komandos dalyviai dirbtų su „Autodesk® Revit®“, tik šypsenos nepakanka. Tačiau jeigu jūsų projekto partneriai siunčia jums DWG failus vietoj RVT, jūs vis vien galite juos naudoti savo „Revit“ projektuose. Štai trys žingsniai, padėsiantys bendradarbiauti DWG ir RVT failų naudotojams.

Link CAD vs Import CAD to Revit

1 žingsnis: Paruoškite jūsų DWG failus

Yra keletas veiksmų, kuriuos verta atlikti, kai gaunate DWG failus iš kliento arba projekto partnerio:

  1. Atidarykite DWG failą programoje AutoCAD;
  2. Paieškokite xref failų (išoriškai nurodytų DWG failų). Jeigu jų yra, pririškite juos prie brėžinio naudodami komandas Insert tab > Reference panel > Dialog box launcher tam, kad išvengti nereikalingų sluoksnių;
  3. Paleiskite komandą SETBYLAYER SETBYLAYER ir pašalinsite bet kokią objektų spalvą ar linijų tipus;
  4. Paleiskite komandą PURGE PURGE (Application menu > Drawing Utilities > Purge), kuri pašalins bet kokius nenaudojamus sluoksnius, linijų tipus, blokus ir stilius;
  5. Užšaldykite bet kokius sluoksnius, kurių jums nereikia;
  6. Naudodami SAVEAS išsaugokite failo kopiją jūsų „CAD Links“ aplanke (ar bet kokioje kitoje jūsų standartinėje failų laikymo vietoje).

6-as žingsnis šiame procese yra pats svarbiausias. Visada užsitikrinkite, kad turite originalią/nepakeistą gauto failo kopiją tam atvejui, jeigu vėliau kas nors atrodys keistai ir norėsite palyginti su originalu.

Susieti ar importuoti?

Įnešant DWG failą į „Revit“ projektą galite pasirinkti, ar failas bus susietas (Link), ar importuotas į „Revit“ modelį. Štai kelios priežastys, kodėl, mano nuomone, failus susieti yra geriau nei importuoti.

  • Susietą failą lengva atnaujinti. Jeigu jūsų projekto partneris atsiunčia jums naują DWG failo versiją, kurią jūs ketinate susieti su savo „Revit“ modeliu, prieš naudojant tą failą pirmą kartą turite atlikti visas aukščiau išvardintas pirmojo žingsnio procedūras. Tačiau vėliau seną versiją pakeisti nauja labai paprasta. Tol, kol nebus pakeistas failo pavadinimas, kiekvieną sekantį kartą atidarius „Revit“ failą automatiškai atsivers ir naujausias DWG failas.
  • Susiejimas leidžia išvengti šiukšlių. Jeigu CAD failą importuojate į „Revit“ programą, jūs galite tą failą susprogdinti. Programoje „Revit“ susprogdinti CAD elementai yra konvertuojami į „Revit“ elementus… tik čia „elementais“ yra elementų linijos su keistais pavadinimais ir savybėmis, pažymėtomis „AutoCAD“ sluoksniuose.

Tiesioginis atnaujinimas plius švarūs „Revit“ failai – privalumai, dėl kurių verta rinktis DWG failų susiejimą su „Revit“.

2 žingsnis: Susiejimas DWG failuose

Revit komanda Link CADNorint susieti savo failus, reikia atlikti dar kai ką. Pirma, programoje „Revit“ atidarykite vaizdą, kuriame norite patalpinti CAD failą. Tada nueikite į „Insert“ skiltį ir pasirinkite komandą „Link CAD“.

Raskite kelią iki savo failo ir, prieš paspaudžiant OK, patikrinkite nustatymus lango apačioje.
Revit komanda Link CAD - nustatymai

  • Spalvos (Colors). Kurį nustatymą pasirinksite, priklauso nuo jūsų susijusios bylos naudojimo paskirties. Jeigu failas skirtas tiesiog koordinatėms, jus galite naudoti „Preserve“, kad padėtų jums atskirti sluoksnius pagal spalvą. Tačiau jeigu planuojate tai atspausdinti, naudojant „Black-and-White“ projektas gali geriau matytis.
  • Sluoksniai/Lygiai (Layers/Levels). Pasirinkdami „Visible“ nurodote „Revit“ programai ignoruoti atjungtus ar užšaldytus sluoksnius. Jei vėliau norėsite pamatyti ką nors viename iš tų nematomų sluoksnių, jums reikės failų sąsają sukurti iš naujo. Jeigu pasirinksite „All“, tai vis dar galėsite valdyti sluoksnių matomumą lange „Visibility Graphics“.
  • Importuoti elementus (Import Units). Naudokite šį nustatymą, jeigu norite konkrečiai nurodyti programoje „Revit“, kokie patavimo vienetai buvo naudoti kuriant DWG failą. Automatinio aptikimo funkcija Auto-Detect paprastai veikia puikiai tol, kol visa komanda yra sutarusi dėl imperinių arba metrinių vienetų naudojimo.
  • Pataisyti linijas, nukrypusias nuo ašies (Correct lines that slightly off axis). Ši funkcija padeda programoje „Revit“ sukurti stačiakampę geometriją, tačiau gali būti nenaudinga sklypo planams.
  • Pozicionavimas/Vietos nustatymas (Positioning). CAD ir „Revit“ failai dažnai naudoja skirtingą koordinačių sistemą (nors gali naudoti ir tą pačią), todėl dažniausiai įprasta naudoti nustatymą „Center-to-Center“ ir rankiniu būdu nurodyti projekto buvimo vietą. Ir nepamirškite jos prisegti (pin), kad projekto vieta koordinačių atžvilgiu negalėtų judėti.

Taip pat yra langelis „Current View Only“. Šis nustatymas leidžia kontroliuoti failo vaizdą. Pažymėjus langelį pasirenkama, kad DWG sąsaja bus matoma tik šiame vaizde, bet ne kituose vaizduose, kurie rodo tą patį lygį, ašių tinklą arba plokštumą. Failai, kurie yra susieti su dabartiniu vaizdu, savo savybių paletėje turi funkciją „Draw Layer“, kuri leidžia nustatyti juos fone, kad failai neuždengtų elementų, kuriuos galbūt pridėsite vėliau. Pažymėtas „Current View Only“ langelis taip pat apriboja funkcijų „Place at“ ir „Orient to view“ naudojimą – priešingu atveju jums reikėtų pasirinkti, kurį lygį jungti prie DWG.

Pasirinkus „Current View Only“, vis tiek galima naudoti susietus failus kituose vaizduose. Paprasčiausiai nukopijuokite sąsajos pavyzdį iš vieno iš vaizdų į iškarpinę ir naudokite funkcijas „Paste  Aligned to Same Place“ kituose vaizduose.

3 žingsnis: Tvarkykite savo sąsajas

Nors DWG failas, susiejus jį su „Revit“, iš esmės yra statiškas (jo objektų faktiškai negalima redaguoti), vis tiek yra keli to failo valdymo būdai.
Pradėkime nuo grafikos matomumo lango (Visibility Graphics dialog), kuris turi skiltį importuotoms kategorijoms (Imported Categories) valdyti. Čia yra nurodytas kiekvienas DWG failas, kurio sluoksnius galima įjungti arba išjungti pagal pageidavimą.
Visibility_Graphics dialog
Kitas langas – „Manage Links“ – suteikia galimybių rasti ir atnaujinti bylą. Stulpelio „Status“ duomenys nurodo, ar failas yra užkrautas, iškrautas, ar nerastas. Stulpelis „Positions Not Saved“ yra susijęs su bendromis koordinatėmis, kurios greičiausiai nebus taikomos CAD failams. „Saved Path“ nurodo, kur šiuo metu yra laikomas failas, o „Path Type“ pasako, ar laikymo vietos nuoroda yra absoliuti ar reliatyvi, susijusi su dabartine „Revit“ failo laikymo vieta. („Relative“ beveik visada yra saugesnis pasirinkimas).
Manage Links

Dar keletas veiksmų, kurių galite imtis valdydami susietus DWG failus:

  • galite naudoti komandas „Reload“ ir „Reload From“, jei gaunate naują CAD sąsajos versiją ir nenorite uždaryti ir iš naujo atidaryti savo „Revit“ projektą tam, kad išsaugoti pakeitimus;
  • „Unload“ pašalina failą iš visų vaizdų, bet ne iš projekto;
  • „Import“ nutraukia sąsają ir prijungia DWG prie „Revit“ failo. (Kaip jau minėta anksčiau, tai greičiausiai nėra pats geriausias pasirinkimas);
  • „Remove“ pilnai pašalina failą, kai jums jo jau nebereikia.

Susietus DWG failus galima judinti, pasukti, išlygiuoti kaip ir daugelį kitų objektų „Revit“ projekte.

Norite pasidalinti savo patirtimi ar turite kokių nors patarimų susiejant DWG į „Revit“? Savo atsiliepimus palikite šio įrašo komentaruose.

Share Button

Leave a Reply