BIM programinė įranga puikiai tinka mažiems projektams kurti

BIM in small scale projectsNe kartą teko girdėti nuomonę, vyraujančią tarp projektuotojų: nemažai jų įsivaizduoja, kad BIM programinė įranga reikalinga tik kuriant didelės apimties projektus, o mažiems projektams kurti visiškai pakanka CAD programų. Tačiau kodėl BIM technologijų teikiama nauda negalėtų naudotis individualius namus kuriančios projektavimo įmonės? Jokių objektyvių trukdžių tam nėra. Trimatis (3D) modelis, laiku, kokybiškai ir mažesnėm sąnaudom atliktas projektas – šie privalumai aktualūs įvairaus dydžio projektavimo kompanijoms. Užsakovams aiškiau suvokiamas, vizualesnis projektas taip pat patinka labiau nei dvimačiai projekto brėžiniai.

BIM programinė įranga puikiai tinka bet kokio dydžio ir sudėtingumo projektams kurti. Siekiant šį teiginį pagrįsti, šį kartą pateiksime kelis nedidelių projektų pavyzdžius, kuriuos sukūrė Lietuvoje veikiančios nedidelės projektavimo įmonės.

Aido Urmanaviciaus projektas-1 (Small)Pirmasis pavyzdys, įrodantis  BIM programinės įrangos naudą kuriant nedidelės apimties projektus – architekto Aido Urmanavičiaus (Aido Urmanavičiaus IĮ) sukurtas vienbutis gyvenamasis namas Alytuje. Su programa Autodesk Revit Architecture buvo sukurtas ekologiškas ir energiškai efektyvus 165 m² ploto pastatas ant Nemuno upės kranto. Naudojama programinė įranga ženkliai palengvino architekto darbą:

  • Aido Urmanaviciaus projektas-2 (Small)projekto autorius vos per du mėnesius sukūrė pastato trimatį modelį pagal visus užsakovo poreikius (net ir darant nemažai korekcijų pagal užsakovo pageidavimus),
  • parengė ekologiško ir energiniu požiūriu efektyvaus pastato architektūrinės dalies dokumentaciją;
  • paruošė ir pateikė tikslius duomenis kitų projekto dalių kūrėjams.

Kitas pavyzdys – Vilniuje veikiančios architektūrinio projektavimo įmonės UAB „Architektūros namai“ sukurtas modernus pasyvaus vienbučio gyvenamojo namo projektas. Įmonės architektai, naudodami programas Autodesk Revit Architecture, Autodesk Revit Structure, taip pat išraiškingoms vizualizacijoms ruošti pasitelkdami Autodesk 3d Max, sukūrė trimatį 333 m2 ploto pastato modelį ir parengė visą projekto dokumentaciją. Naudojama BIM programinė įranga suteikė galimybes sklandžiai bendradarbiauti visai architektų, inžinierių ir konstruktorių komandai, tad užsakovui buvo paruošti ne tik architektūrinės dalies, bet ir inžinerinių tinklų sistemos bei namo konstrukcijų modeliai.

Kuriant šį pasyvaus pastato modelį BIM technologijos leido parinkti optimaliausią architektūrinį sprendimą, kad būtų pasiekta tinkama patalpų orientacija pasaulio šalių atžvilgiu, atsižvelgta į vyraujančių vėjų kryptis ir kitus kriterijus, svarbius kuriant ne tik vizualiai patrauklius, bet ir energiškai efektyvius individualius namus.

Peržvelgdami aukščiau pateiktus projektų pavyzdžius matote, kad BIM programinė įranga pritaikyta įvairaus dydžio projektams kurti, be to, ji padeda lengvai bendradarbiauti skirtingų projekto dalių kūrėjams.

Share Button

Leave a Reply