Bendradarbiavimas tarp „Revit“ ir „ArchiCAD“ naudotojų

Kadangi „Autodesk Revit“ ir „ArchiCAD“ yra pasaulyje populiariausios architektams skirtos BIM programinės įrangos, pasitaiko situacijų, kai prie vieno architektūrinio projekto tenka dirbti architektų komandoms, naudojančioms skirtingas BIM platformas. Kai taip nutinka, bendradarbiavimui tarp „ArchiCAD“ ir „Revit“ naudotojų iškyla sunkumų, nes nėra galimybės abiejų programų naudotojams turėti centrinį failą, prie kurio abi komandos galėtų dirbti vienu metu.

Bendradarbiavimas tarp Revit ir ArchiCAD naudojant NavisworksKoordinacijai tarp skirtingomis BIM programomis paruoštų projektų galima naudoti „Autodesk Navisworks“. Tačiau tikrasis projekto kūrimas ir modeliavimas vis tiek turi vykti kiekvienoje platformoje – „Revit“ arba „ArchiCAD“ – atskirai. Duomenų mainams galima naudoti IFC ir DWG failus, tačiau jie nėra skirti bendrai modeliavimo veiklai su galimybe redaguoti elementus tame pačiame projekte. Tokiu atveju galimos išeitys:

  1. fizinis pastato modelio padalijimas. Abi komandos susitaria, kas kokią projekto dalį atliks, kad nebūtų (ar būtų kuo mažiau) besikertančių vietų. Pvz., jei kuriamas pastatų kompleksas, projektą išskaidyti dalimis gana lengva, nes kiekviena komanda gali dirbti prie atskirų pastatų. Jei dirbama prie vieno pastato BIM modelio, galima susitarti, kad vienos programos naudotojai dirba prie pastato eksterjero, kiti prie interjero. Projektavimo metu jie nuolatos keistųsi naujausiais IFC failais ir turėtų galimybę matyti vienas kito sukurtą geometriją, ir pagal tai koreguoti savo sukurtą modelį, tačiau negalėtų koreguoti kitos komandos sukurtos geometrijos;
  2. projekto fazių atskyrimas pagal projekto detalumo lygį. Susitariama, kad vienos programinės įrangos naudotojai sumodeliuoja projektą iki LOD 100 detalumo lygio, o kita architektų komanda perima to detalumo projekto IFC failą, importuoja jį į savo naudojamą BIM programinę įrangą ir tuomet paruošia projekto duomenis iki reikiamo aukštesnio detalumo lygio.

Tai nėra idealiausi komandinio darbo sprendimai, nes dirbant skirtingomis platformomis reikia nuolat komunikuoti tarpusavyje ir be galo atidžiai tikrinti skirtingų modelių duomenis, kad būtų išvengta klaidų. Idealu yra kurti vienoje platformoje, kuri leidžia visai architektų komandai dirbti prie vieno centrinio failo.

Tačiau susiklosčius tam tikrai situacijai – kai užsakovas pageidauja, kad vieną projektą kurtų dvi skirtingas platformas naudojančios komandos, – siūlomi bendradarbiavimo būdai abiem komandoms padės dirbti ir koordinuoti projekto duomenis lengviau nei kiekvienai komandai kuriant „Revit“ ir „ArchiCAD“ modelius atskirai ir tik projekto galutinėje stadijoje bandant apjungti BIM projektus ar jų dalis.

Share Button

Leave a Reply