BIM projektų valdymas – nuo ko pradėti?

BIM ManagerTurbūt nesumeluosiu teigdama, kad BIM projektų valdymas nėra svetimas įvairiose pasaulio valstybėse veikiančioms pažangioms / lyderiaujančioms projektavimo įmonėms. Ir nesvarbu, kokia tų įmonių specializacija: gyvenamųjų, administracinių, gamybinių, sveikatos priežiūros, mokslo pastatų projektavimas, inžinerinių sistemų kūrimas, miesto plėtra ar interjerai. Nepriklausomai nuo projekto dydžio – pradedant visai mažais ir baigiant itin dideliais – BIM projektai pradedami iš anksto apgalvojant visus svarbius etapus. Yra keletas esminių BIM projekto valdymo kriterijų. Ar žinote, nuo ko reikėtų pradėti?

Pirmiausia, BIM projektų vadovas turi turėti praktinių žinių apie BIM ir jo naudą bei mokėti visa tai sumaniai perteikti užsakovams ir projekto komandos nariams. Nes jei komandoje yra asmenų, turinčių mažai žinių apie BIM, įgyvendinant projektą tas žinių trūkumas gali virsti problemomis.

Antra, BIM projektų vadovas turi numanyti, nustatyti ir paskelbti aiškią BIM projekto apimtį visiems komandos nariams ir, esant poreikiui, klientui. Projekto apimtyje nurodomas ir projekto duomenų detalumo lygis (angl. level of development, LOD), kuris priklauso nuo numatytųjų projekto panaudojimo paskirčių (t.y. jei planuojama, kad bus atliekama energinė, apšviestumo ar kt. analizės arba tam tikri duomenys pateikiami tiesiogiai į gamybines linijas, tokiu atveju detalumo lygis didėja).

Trečia – komunikacija, koordinavimas ir kokybės priežiūra. Priklausomai nuo projekto detalumo lygio atsiranda poreikis stebėti ir užtikrinti, kad projekto komanda pateiktų reikiamus duomenis reikiamu metu. Tam tikslui pasiekti naudojami tvarkaraščiai, o BIM projekto vadovas turi turėti galimybę bet kada atidaryti ir peržiūrėti BIM modelį, jo duomenis ir brėžinius. Kokybės garantija ir kokybės kontrolė turi didelę reikšmę BIM projekto rezultatams, todėl būtina skirti laiko projekto kokybei užtikrinti.

Galiausiai – projekto kainos įvertinimas. Tiems, kas nesuvokia visos BIM projektų dinamikos, gali būti sudėtinga tiksliai numatyti lėšas projekto biudžetui. Įprastai BIM projekto kainos pradinis taškas yra kaina, ne didesnė nei panašaus anksčiau atlikto projekto, plius papildomas mokestis už papildomus reikalavimus ar modelio duomenis ir BIM įgyvendinamą statybų aikštelėje.

BIM projektų vadovas privalo nuolat gilinti savo žinias apie BIM ir tuo pačiu nuolat mokyti projektų vadovus bei plėsti jų gebėjimus ir atsakomybę. Nesvarbu, ar BIM projektų vadovas atlieka BIM komandą palaikančiojo vaidmenį, ar yra projektavimo technologijų lyderis, jis turi gerai išmanyti visus keturis aukščiau minėtus dalykus. O kokia situacija jūsų įmonėje?

Share Button

Leave a Reply