Daug diskusijų sukėlęs Aplinkos ministerijos sprendimas: Projektuotojai turės įrodyti, kad naudoja licencijuotą programinę įrangą

Projektavimo programinės įrangos naudojimasŠ. m. liepos mėn. pabaigoje Aplinkos ministerijos komunikacijos skyrius išplatino pranešimą apie patikslintą Statybos techninis reglamentą „Statinio projektavimas“, kuris papildytas nuostata, kad statinio projektui rengti privalu naudoti licencijuotą projektavimo programinę įrangą. Vadovaujantis šiuo STR papildymu, statinio projektuotojas projekto bendrojoje dalyje privalės pateikti rengiant projektą naudotos licencijuotos projektavimo programinės įrangos sąrašą.

Šiuo sprendimu turėtų džiaugtis sąžiningi projektuotojai – architektai, inžinieriai, konstruktoriai, – dirbantys su legaliai įsigytomis BIM ar CAD programomis. Tačiau bus ir tokių statybų rinkos dalyvių, kuriems ši naujovė labai nepatiks. Juk ne paslaptis (tą patvirtina ir Lietuvos projektavimo įmonių asociacijos duomenys), kad dalis Lietuvoje veikiančių projektuotojų naudoja nelegalią projektavimo programinę įrangą, taip iškreipdami sąžiningo verslo sąlygas.

Keista, kad šiais laikais tarp nesąžiningų verslininkų vis dar gaji mintis, kad intelektinio produkto nelegalus naudojimas nėra nusikaltimas arba kad jis menkesnis nei fizinių daiktų vagystė, nors tai yra tas pats – neteisėtai pasisavinta darbo priemonė. Tokia pati, kaip kompiuteris ar darbo stalas, prie kurio projektuotojas sėdi (ir kurie įprastai įsigyjami legaliu būdu).

Reikalavimas įrodyti, kad naudojasi licencijuota programine įranga, turėtų suvaržyti nesąžiningų verslininkų galimybes ir padidinti sąžiningai dirbančių projektuotojų konkurencinį pranašumą.

Daugiau apie naująjį reikalavimą statinių projektuotojams skaitykite Aplinkos ministerijos pranešime arba SA.lt portale paskelbtame straipsnyje Projektuotojams teks įrodyti, kad naudojasi licencijuota programine įranga, kuriame rasite nuorodą į kitą straipsnį apie problemas, kylančias dėl nelicencijuotų programų naudojimo.

Share Button

Leave a Reply