Failų formatai, su kuriais susiduria BIM projektų kūrėjai

BIM projektų kūrimas tiesiogiai susijęs su darbu komandoje, nes projekto duomenimis dalinasi visų disciplinų projektuotojai (architektai, inžinieriai, konstruktoriai), užsakovai, rangovai ir subrangovai. Dažnu atveju tų projekto dalyvių būna ir dar daugiau: infrastruktūros inžinieriai, statybinių gaminių gamintojai, NT valdytojai ir kt. Visiems jiems reikalinga prieiga prie projekto duomenų, kurie pateikiami pačiais įvairiausiais failų formatais.

Šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindinius duomenų formatus, su kuriais dažniausiai susiduria BIM projektų kūrėjai.

ADSK – formatas informacijos mainų failams, naudojamiems keičiantis duomenimis tarp programų „Autodesk Revit“ ir „Autodes Civil 3D“, arba tarp „Autodesk Inventor“ ir „Autodesk Revit“.

BCF – BIM bendradarbiavimo failo formatas (BIM Collaboration Format), skirtas keistis projekto pastabomis / komentarais. Jis leidžia prie komentarų pridėti atitinkamas ekrano kopijas (screenshots). BCF formatą palaiko programos „ArchiCAD, „Autodesk Navisworks“, „DDS CAD“, „Solibri“, „Tekla Structures“ ir keletas kitų.

DGN – failo formatas, kuriuo išsaugomi kompanijos „Bentley Systems“ sukurtų projektavimo programų „MicroStation“, „AECOsim Building Designer“ failai.

DWF – kompanijos „Autodesk“ sukurtas atviras failo formatas, skirtas dalytis projekto duomenimis, juos peržiūrėti, spausdinti ir analizuoti/komentuoti. Šio formato failai atidaromi naudojant nemokamą programinę įrangą „Autodesk Design Review“, taip pat pasitelkiant debesų kompiuterijos paslaugas „Autodesk 360“ interneto naršyklėje ir mobiliuosiuose įrenginiuose. DWF faile esančią informaciją taip pat perskaito programinė įranga „Autodesk AutoCAD“ ir BIM platforma „Autodesk Revit“.

DWG – failo formatas, naudojamas dvimačių (2D) ir trimačių (3D) projektų duomenims saugoti. Tai yra pagrindinis populiariausios pasaulyje automatizuoto projektavimo programinės įrangos „Autodesk AutoCAD“ sukuriamų duomenų formatas.

DWT – „Autodesk AutoCAD“ ir „Autodesk Civil 3D“ šablono failas.

DXF – pagrindinis BIM konstrukcinio projektavimo programinės įrangos „Tekla Structures“ eksporto failo formatas.

FBX – failo formatas, naudojamas įvairių 3D grafikos programų suderinamumui užtikrinti. Šiuo formatu „Autodesk Revit“ informacinis modelis, kuriam reikia sukurti vizualizacijas ar reprezentacinį video, gali būti eksportuojamas į kompanijos „Autodesk“ grafinio dizaino programas „3ds Max“, „Maya“, „MotionBuilder“, „Mudbox“.

IFC –atviras ir universalus duomenų mainų formatas BIM platformai, kurį palaiko įvairūs BIM programinės įrangos produktai: „Autodesk Revit“, „Adobe Acrobat“, „ArchiCAD“, „DDS CAD“, „Sketchup“ (su „IFC2SKP“ įskiepiu), „Solibri“, „Tekla BIMsight“ ir kt.

NWC – programos „Autodesk Navisworks“ failo formatas, per kurį galima pasiekti duomenis, pateiktus kitais formatais, tokiais kaip RVT, DWG, IFC ir kt. NWC formatas perduoda/retransliuoja kitais formatais gautą BIM projekto informaciją į programinę įrangą „Autodesk Navisworks“, kuri visiems BIM projekto dalyviams leidžia peržiūrėti projekto 3D modelį, atlikti viso projekto analizę ir statybos simuliacijas.

NWD – programinės įrangos „Autodesk Navisworks“ failo formatas, skirtas surinkti viso modelio duomenis į vieną failą ir perduoti juos trečiosioms šalims. Perdavimo parametrus galima konfigūruoti atskirai.

NWF – pagrindinis „Autodesk Navisworks“ darbinio failo formatas, kurį sudaro nuorodos į įkeltus modelio failus pagal skyrius, taip pat jame yra visi apžiūros taškai, animacijos, komentarai, statybų eigos simuliacijos, kolizijų patikrinimai ir informacinio modelio aplinka.

PDF – elektroninio dokumento formatas, kurį sukūrė „Adobe Systems“. Peržiūrai naudojama oficiali „Adobe Reader“ programa, taip pat yra daugybė trečiųjų šalių programų.

PLN – pagrindinis BIM CAD architektūrinio projektavimo programinės įrangos „ArchiCAD“ failo formatas.

RVT – pagrindinis BIM kompleksinio / daugiadisciplinio projektavimo programos „Autodesk Revit“ failo formatas. Juo išsaugomi duomenys apie sukurtą informacinį modelį, kuris gali apimti visas disciplinas: architektūrinį, konstrukcinį ir pastato inžinerinių sistemų projektą.

RTE – „Autodesk Revit“ šablono failo formatas.

RFA – „Autodesk Revit“ atsisiunčiamų šeimų (elementų) failų formatas.

RFT – „Autodesk Revit“ šeimos šablono failo formatas. Naudojamas kuriant naujas šeimas. Kiekviena „Revit“ kategorija turi savo šeimos šabloną.

SMC – pagrindinis kompanijos „Nemetschek“ kuriamos programos „Solibri“ failo formatas.

TPL – programos „ArchiCAD“ projekto ruošinio formatas.

XLS / XLSX – programos „Microsoft Excel“ failo formatas. Iš „Excel“ gali būti importuojamos įvairios taisyklės, (pvz., kaip turi būti užpildyti klasifikavimo pavadinimai), žiniaraščiai ir kt.

Ir pabaigai –
BMP, JPEG, JPG, PNG, TIFF – įvairūs grafinių failų (nuotraukų ir paveikslėlių) formatai, kuriuos galima importuoti į BIM projekto failą arba eksportuoti iš jo.

Tokių failo formatus nusakančių kodų yra žymiai daugiau (pvz., „Tekla Structures“ naudotojams yra ko pasimokyti, nes tenka susidurti su išties įspūdingu failų formatų sąrašu), tad galima tęsti ir tęsti. Tačiau šiam kartui pakaks, ir taip netrumpas sąrašiukas gavosi. Čia pateikti pagrindiniai failų formatai, su kuriais Lietuvos BIM projektų kūrėjai ir statytojai susiduria dažniausiai.

Jei matysime, kad yra norinčių susipažinti su didesniu failų formatų kiekiu, ateityje sąrašą papildysim. Tad jei norite paklausti, išsakyti savo nuomonę ar pageidavimus – rašykite komentarus.

Share Button

Leave a Reply