Kaip sklandžiai perkelti duomenis iš „Revit“ į „AutoCAD Structure Detailing“? I dalis

Revit ir ASD duomenu mainaiBendraudami su klientu, sulaukėme štai tokio klausimo: „Turime problemų su „Revit“ ir „AutoCAD Structure Detailing“ tarpusavio duomenų apsikeitimu. Sukūrus nestandartinio profilio metalo sijas jos neperkeliamos tarp programų, ypač tai aktualu keliant iš ASD į Revit‘ą. Gal yra koks šios problemos sprendimo būdas?“

Ši problema mums yra puikiai žinoma, tad pabandysiu atsakyti viešai, nes manau, kad tai aktualu ne vienai projektuotojų kompanijai. Pradžioje paaiškinti šio klausimo kilmę. Jis tiesiog kyla dėl to, kad „Autodesk“ turi tam tikrą strategiją – šios kompanijos sukurta statinių konstrukcijų projektavimo programinė įranga yra išskirta į tokias tris grupes:

  • Autodesk Revit, kurios pagrindinė paskirtis – statinio informacijos modeliavimas. Ši programa leidžia atlikti projekto sprendinių paiešką ir sukurti projektinius sprendimus, koordinuoti statinio informaciją tarp skirtingų disciplinų;
  • Robot Structural Analysis (RSA) – statinio ir jo elementų konstrukcinis įvertinimas, optimizavimas ir kt. galimybės;
  • bei AutoCAD Structural Detailing (ASD) – konstrukcijų sprendinių detalizavimas, mazgų parinkimas bei automatinis darbinių brėžinių ruošimas.

Šios programos yra atskiros, sukurtos visiškai skirtingais pagrindais ir skirtingiems tikslams. Kiekviena jų teikia labai daug galimybių, todėl sutraukti visas į vieną produktą neįmanoma, nes toks projektavimo produktas taptų be galo gremėzdiškas ir tikriausiai neveiktų.

Iš visų aukščiau minėtų programų BIM principus pilnai atitinka tik „Autodesk Revit“ ir RSA. Tuo metu ASD yra „AutoCAD“ pagrindu kurta programa, t.y. ji pritaikyta brėžiniams ruošti, o ne informacijai pernešti. Todėl pilnas skirtingų platformų (CAD ir BIM) programų suderinimas yra be galo sudėtingas ir, tikriausiai, neįmanomas be atskiro produkto sukūrimo. Be to, skirtingų programų formatų failai išsaugomi skirtingais formatais – .dwg ir .rvt. Palyginkime, kokią informaciją jie savyje perneša:

  • .dwg formato failuose pateikiama vektorinė grafika;
  • .rvt  yra duomenų bazės pagrindu sukurtas failas, turintis elementus ir jiems priskirtas charakteristikas (parametrus) bei visą su jais susijusią informaciją.

Taigi iš .dwg į .rvt formato failus galime pernešti tik grafiką, t.y. „neprotingą“ darinį, kuris savyje neturi identiteto – neaišku, ar tai kėdė, ar difuzorius ar koks kitas elementas.

Tad jums turbūt kyla klausimas – kodėl šios programos siūlomos kartu? Todėl, kad šios PĮ puikiai dera BIM procese, taigi jį ir aprašysiu sekančiame tinklaraščio įraše.

Share Button

Leave a Reply