Komandinis darbas viso statinio gyvavimo ciklo metu

Komandinis darbas viso gyvavimo ciklo metuŠiais globalizacijos laikais, kai statinio projekto sąvoka siekiama aprėpti ne vien projektą, bet ir pastato gyvavimą bei vienovę su aplinka, jau reikia kalbėti apie komandinį darbą, kuris aprėptų visą statinio gyvavimo ciklą nuo jo koncepcijos iki pastatymo, priežiūros ir galiausiai nugriovimo.

BIM sistema apima visus procesus nuo statinio projekto sukūrimo ir jo statybos iki pastatyto objekto eksploatavimo ir nugriovimo, kai statinys nusidėvi. BIM technologijos leidžia naudotis statinio informacija visos minėtose objekto gyvavimo stadijose, todėl suburiama komanda skirtingoms stadijoms analizuoti ir valdyti.

Komandinis darbas viso statinio gyvavimo metu įmanomas tuomet, kuomet į vieną komandą apsijungia ir bendradarbiauja užsakovas, NT vystytojas, atskirų projekto dalių projektuotojų grupės, statybininkai ir eksploatuotojai. Visa komanda dirba bendrai nuo pat pastato koncepcijos sukūrimo ir per visą jo gyvavimo ciklą. Šiuo atveju projektuotojų komanda – tik viena, tačiau labai svarbi, viso proceso grandis.

Komanda, koordinuojanti visą projekto vykdymo procesą, kad būtų pasiekta geriausių veiklos rezultatų, apibūdinama anglišku terminu Integrated Project Delivery, IPD. Šiuo terminu apibrėžiamas komandinis darbas viso BIM modelio gyvavimo laikotarpiu.

Plačiau apie tai, kas yra IPD ir kokia šios komandos subūrimo nauda, bus aptariama atskirame IPD temai skirtame straipsnyje. Tad kviečiu sekti šios tinklaraščio įrašus. O jei kyla kokių nors klausimų ar norite padiskutuoti, galite savo mintis rašyti tinklaraščio komentaruose ar kreiptis tiesiai į mus.

Share Button

Leave a Reply