Populiariausių programų „AutoCAD“ ir „Autodesk Revit“ suderinamumas ir nauda projektuotojams

AutoCAD to RevitŠis straipsnis padės AutoCAD‘o naudotojams suprasti,  kaip jie gali dirbti ne tik su „AutoCAD“, bet ir su Autodesk® Revit®. Sužinosite, kaip galima integruoti esamus „AutoCAD“ projektus į  „Autodesk Revit“ ir paruošti statybinius brėžinius. Be to, palyginsime keletą pagrindinių „Autodesk Revit“ funkcijų su panašiomis „AutoCAD“ funkcijomis. „Autodesk Revit“ yra puikus architektūrinio projektavimo ir dokumentacijos sprendimas, apimantis visus projektavimo etapus nuo architektūrinių brėžinių iki ataskaitų, reikalingų statybos procese. „Autodesk Revit“ programoje įdiegtos visos priemonės, reikalingos projektavimo komandai koordinuoti,  darbo produktyvumui  ir projekto kokybei užtikrinti.
„Autodesk Revit“ turi DWG suderinamumą. Programoje įdiegti „Autodesk ObjectDBX™“ įrankiai leidžia dirbti su programine įranga „AutoCAD“ sukurtais projektais, kas užtikrina aiškų projektavimo komandos bendravimą bei apsikeitimą duomenimis.

„Autodesk Revit“ savybės, didinančios projektavimo kokybę

Realus 3D projektavimas ir parametriniai objektai

AutoCAD to Revit2Naudodami Autodesk Revit dirbate su architektūros modeliais, o ne braižote projekto geometriją. Programoje „Autodesk Revit“ kuriamas parametrinis pastato modelis, kurio visi elementai automatiškai suderinami tarpusavyje.

„Autodesk Revit“ leidžia sukurti  3D parametrizuotus  elementus, kurie turi tarpusavio ryšį, priešingai nei blokai ir geometriniai kūnai (solid), naudojami  AutoCAD programoje. „Autodesk Revit“ programoje visi elementai aprašyti tam tikrais parametrais, kuriuos galima ištraukti, grupuoti, filtruoti, skaičiuoti ir pateikti kaip įvairias ataskaitines lenteles. Keičiant modelį automatiškai pakoreguojama ir ataskaitinė lentelė. „AutoCAD“ programoje  nubraižyti brėžiniai tarpusavyje neturi jokio ryšio, todėl norint perstumti vieną sieną, visuose vaizduose tenka perstumti linijas, vaizduojančias būtent tą sieną. Su „Revit Architecture“ viskas daug paprasčiau.

Revit elementai („families“)  prieš „AutoCAD“ blokus

Programos „AutoCAD“ vartotojai įpratę išsaugoti simbolius individualiuose DWG failuose. Su „Autodesk Revit“ panašūs parametriniai komponentai saugomi „family“  failuose. Naudojant „family“  failus galima sukurti daug elementų stilių, kuriuos lengva valdyti bei dalintis turima informacija. „Family“ failus galima redaguoti, pvz., galima keisti lygiavimo plokštumas arba prie objektų  pridėti subkategorijos.

Kelių projekto vaizdų naudojimas (Multiple Design Views)

Programa „Autodesk Revit“ leidžia vienu metu dirbti bet kuriame projekto vaizde, įskaitant lenteles. Keli vaizdai gali būti atidaryti tuo pačiu metu, ir pakeitimai, padaryti viename plano vaizde nedelsiant atnaujinami kituose. Keičiant modelį automatiškai pakoreguojama ir ataskaitinė lentelė. Ši darbo sistema, palyginti su AutoCAD, žymiai patogesnė. „Autodesk Revit“ suteikia galimybę eksperimentuoti su projekto pakeitimais.

Jokių komandinių eilučių ar sluoksnių

AutoCAD naudotojai pastebės, kad „Autodesk Revit“ neturi komandinės eilutės ir sluoksnių kontrolės funkcijos. Programoje „Autodesk Revit“ visi įrankiai pateikiami dialoginiame lange.

Programinė įranga yra sukurta taip, kad vaizdas ir veikimo principas būtų panašus į kitas „Microsoft® Windows®“ programas.

Spalva ir linijos tipai taip pat yra valdomi pagal kategorijas. Komponentų atvaizdavimas priklauso nuo plano vaizdo, kuriame jie yra. Pavyzdžiui, komponentai plane matomi kaip pėdsakas, tuo tarpu visa geometrija  yra gerai matoma 3D vaizde.

Darbas viename faile

„Autodesk Revit“ leidžia duomenis saugoti viename faile, tai panaikina būtinybę dirbti su išoriniais blokais ir „xrefais“. Parametrinių duomenų sistema ir BIM leidžia architektams, konstruktoriams ir vidaus inžinerinių tinklų specialistams dirbti su vienu projektu tuo pačiu metu. Be to, „Autodesk Revit“ projektai gali būti skirstomi į „workset‘us“. „Workset“ yra elementų rinkinys, kuris gali būti redaguojamas vienu metu vieno architekto.

Parametriniai ryšiai

Naudojant matmenų ir lygiavimo užrakinimo funkcijas „Autodesk Revit“ programoje, galite pririšti statinio elementus vienus prie kitų ir taip juos palikti viso projektavimo metu. Galite užrakinti elementus daugiau nei vienoje vietoje, kad būtų išsaugotas sienų lygiavimas, patalpų plotai, langų bei durų vietos, net jei modelis yra keičiamas  kitoje vietoje. Matmenys gali būti užrakinti arba redaguojami, taip išvengiama besikartojančių komandų bei daroma mažiau klaidų.

DWG

Kaip jau minėta, „Autodesk Revit“ turi DWG suderinamumą naudojant „Autodesk ObjectDBX™“ įrankius.  Galima importuoti ir eksportuoti modelius į DXF ir DWG formatus. Taip pat galima importuoti šiuos formatus kaip 2D arba 3D vaizdą, kas leidžia sklandžiai koordinuoti ir keistis  informacija tarp visų projekto komandos narių.

Gamybiniai  brėžiniai

Visi brėžiniai yra gaunami  iš vieno parametrinio pastato modelio, naudoto kuriant projektą. Bet kokie pasikeitimai projekte  yra automatiškai atnaujinami ir brėžinių lapuose. Statinio korekciją galima atlikti net ir baigiamosiose projekto stadijose, nes projekto brėžinių pakeitimais rūpintis nereikia – visi duomenys atnaujinami automatiškai. Aukščių, sankirtų ir bet kurio mazgo vaizdų  pasikeitimai automatiškai atnaujinami visuose susijusiuose brėžiniuose. Visi  sukurti vaizdai gali būti perkelti į brėžinių lapus ir jiems priskiriamas atitinkamas mastelis. Tad dirbantys su CAD programa, išbandę Autodesk Revit teikiamus privalumus, pajus akivaizdų skirtumą ir žymiai didesnį brėžinių paruošimo greitį.

Jei dar nesate bandę dirbti su BIM platformos „Autodesk Revit“ programomis, siūlau atsisiųsti bandomąją šios programos versiją ir išmėginti visus BIM technologijų teikiamus privalumus. O jei jūsų kasdienėje veikloje reikalingos abi programos – tiek  „AutoCAD“, tiek „Autodesk Revit“ – tokiu atveju pats geriausias ir finansiškai naudingiausias pasirinkimas yra darbas su programų komplektas Autodesk Building Design Suite, į kurį įtrauktos abi aukščiau minėtos programos ir dar daugiau naudingų įrankių. Kreipkitės į mus ir gausite geriausią pasiūlymą!

Share Button

Leave a Reply