Žvilgsnis į BIM iš Briuselio (ir Lietuvos) architektų akimis

Konferencija BIM Europoje 2017-1Š. m. gruodžio pradžioje Briuselyje vyko Europos architektų tarybos (ang. Architects‘ council of Europe – ACE) generalinė asamblėja. Dvi dienas trukusiame renginyje buvo aptarta daug tarybai aktualių klausimų bei įvyko konferencija „BIM Europoje“, kurioje pranešimus skaitė įvairių Europos šalių architektai / BIM praktikai.

Konferencijoje buvo nagrinėti BIM privalumai ir trūkumai, kokias galimybes architektams jis atveria ir kokias grėsmes mato patys architektai. Ne viename pranešime buvo akcentuota, kad BIM padeda išvengti klaidų, suteikia geresnę projekto kontrolę, padeda supaprastinti darbus ir suteikia konkurencinį pranašumą. Žinoma, išlieka akivaizdus mokymų ir standartizavimo poreikis.

Konferencija BIM Europoje 2017-2

Šiame renginyje dalyvavo ir Lietuvos architektų rūmų bei Lietuvos architektų sąjungos atstovai. Įdomu tai, kad jų žinutės apie aplankytą renginį skirtingos.

Lietuvos architektų rūmų tinklapyje patalpinta trumpa objektyvi žinutė apie konferenciją, pateikiama nuoroda į visą BIM sesijos vaizdo ir prezentacijų medžiagą.

Lietuvos architektų sąjungos žinutė gerokai išsamesnė, tačiau su subjektyvumo prieskoniu. Ypač sudomino pastebėjimas, kad konferencijoje buvo išreikšta mintis apie monopolizuotą BIM įrankių rinką. Ar tikrai tai tiesa?

BIM softwareMonopolija – tai rinka, kai yra tik vienas produkto ar paslaugos tiekėjas. Tuo tarpu šiandien pasaulyje yra mažiausiai 5 stiprios IT kompanijos, kuriančios BIM programinę įrangą, o kur dar visa eilė mažesnių… Tad pasirinkti tikrai yra iš ko. Gali būti, kad mintis apie monopoliją paskatino Norvegijos architektūros kompanijų apklausos rezultatai, pagal kuriuos dauguma šios šalies architektų naudoja „Autodesk Revit“ ar „ArchiCAD“ programas. Anette Søby Bakker pranešime minėta, kad, 2017 metais Norvegijoje atliktos apklausos duomenimis, tik 3% respondentų naudoja kitas BIM platformas.

Kas dar sudomino peržiūrėjus visus konferencijos „BIM Europoje“ pranešimus? Danijos architektų sąjungos atstovas Peter Hyttel Sørensen gana kritiškai atsiliepė apie „buildingSmart“ aljansą ir apie patį BIM. Jo nuomone, yra apie 20 apibrėžimų, kas yra BIM, bet visus juos analizuojant taip ir lieka neaišku, ar BIM yra veiklos modelis, ar skaitmeniniai įrankiai? Jo nuomone, kol kas BIM technologija architektams labiausiai siejasi tiesiog su skaitmeniniais įrankiais.

Tą teiginį tarsi patvirtino ir vėliau salėje vykdytos tiesioginės apklausos rezultatai. Buvo užduotas klausimas „Kas yra didžiausia kliūtis naudojant BIM jūsų veikloje?“ ir galimi jo atsakymo variantai: 1) nesuderinamumas su partneriais; 2) teisinės problemos; 3) programinės įrangos kaina; 4) ekspertų trūkumas; 5) kita.
Dauguma balsavusiųjų atsakydami pasirinko 1 (nes IFC formatas nėra panacėja dėl prarandamų duomenų) ir 3 variantus. Tačiau ne paslaptis, kad bet kokia veikla užsiimant darbo įrankiai kainuoja. O geri, funkcionalūs įrankiai kainuoja dar daugiau (jei netikit, paklauskit patikimų meistrų, kokius įrankius jie renkasi – pigiausius ar profesionalius). Tad renkantis darbo priemones reikia įvertinti ne tik kainą, bet ir investicijų grąžą.

Briuselyje vykusios konferencijos „BIM Europoje“ reziumė galėtų būti viename pranešime minėti žodžiai: „BIM nėra tikslas. Tikslais tampa aukštesnė statybos / renovacijos darbų kokybė bei didesnis veiklos efektyvumas. Ir atrodo, kad BIM yra geriausias būdas tuos tikslus pasiekti.“

Tad 2017-iems metams artėjant link pabaigos linkime daugiau optimizmo ir drąsos siekiant savų tikslų naujaisiais metais. Inovatyvių jums 2018-ųjų!

Share Button

Leave a Reply