Žvilgsnis į BIM iš programinės įrangos pusės. III dalis: Populiariausios BIM programos galimybės

Autodesk BIM for MEP Fabrication Graphic

Dar pernai pažadėjau, kad konkrečiau apžvelgsiu labiausiai inžinerinių sistemų projektuotojų lūkesčius atitinkančios BIM programinės įrangos galimybes. Tad šį kartą straipsnis būtent apie BIM darbo principais paremtą „Autodesk Revit“ programą, kuri pritaikyta ne tik inžinerinių sistemų projektuotojams, bet visų projekto dalių kūrėjams: architektams, konstruktoriams, inžinieriams, taip pat rangovams, NT vystytojams ir net užsakovams.

Funkcionalumas

Kadangi kompanijos „Autodesk“ produkcija yra viena populiariausių programinių įrangų pasaulyje, „Autodesk“ programose įdiegta puikiai išvystyta darbinė aplinka ir vartotojui itin patogus produktų valdymas.

Daugelis statybų srities specialistų yra naudoję, naudoja ar bent yra bandę naudoti „Autodesk AutoCAD“ programą. Kurdama BIM programinę įrangą kompanija „Autodesk“ nenutolo nuo CAD platformos pagrindų ir paliko projektuotojams puikiai pažįstamus funkcijų mygtukus savose vietose. Galimybė naudoti panašias ar net tas pačias funkcijas padeda greičiau prisitaikyti prie naujos programinės įrangos. Naujas funkcionalumas taip pat yra lengvai atpažįstamas bei greitai įsimenamas. Kiekvienas sisteminis elementas ar funkcija yra vizualiai atvaizduota darbalaukyje, o esant reikalui galima specialiai sukurti jo santrumpą, naudojantis greitaisiais klavišais.

Modeliavimas

Naudojant BIM programinę įrangą „Autodesk Revit“, modeliavimo galimybės yra labai plačios, nereikalaujančios apsiriboti vien tik į programą integruota biblioteka. Pats modeliavimas susideda iš dviejų lygių: modeliavimas elemento lygmenyje (šeimynų kūrimas) bei objekto modeliavimas.

Kiekvienas elementas gali būti unikalus, sukurtas pagal jūsų norus ar pagal naujausius gamintojų brėžinius. Daugelis kitų gamintojų programų turi didelę integruotą elementų biblioteką, kuri užima didelius Jūsų kompiuterio resursus, be to, daug informacijos tokiose bibliotekose būna pasenusios.

„Revit“ platforma pralenkia visus kitus gamintojus savo atvirumu. Jau šiandien internete galite nemokamai atsisiųsti naujausius, ką tik „iškeptus“ elementus tiesiai iš gamintojų puslapių, ir naudotis tik tais elementais, kurie jums yra reikalingi, taip neapkraunant jūsų kompiuterio ar modeliuojamo objekto. Sulig kiekviena diena galima rasti vis naujų elementų bibliotekų, nemokamai platinamų internete, kadangi inžinerinių detalių gamintojai mato vertę, kurdami elementus būtent „Autodesk“ sukurtai produkcijai.

Autodesk Revit galimybes

Komunikacija

Dirbant vieninga programine įranga, vidinė komunikacija tarp skirtingų projekto dalių yra skaidri. Priklausomai nuo įmonės vidinių susitarimų, projektas gali būti atnaujinamas sutartu laiku kartą per valandą, kartą per dieną ar kartą per savaitę. Dirbant tokiu principu kiekvienas projektavimo proceso dalyvis visada žino bendrą objekto situaciją bei gali priimti asmeninius ar komandinius sprendimus.

IFCBe to, darbo sąsaja su kitomis programinėmis įrangomis taip pat yra apgalvota. Autodesk Revit platforma palaiko IFC (Industry Foundation Classes) formatą. Tai formatas, kuris sukuria ryšį tarp skirtingų gamintojų produktų, tai lyg vieninga kalba, kurią supranta visos BIM palaikančios programinės įrangos. Programa „Autodesk Revit“ gali ir įkelti (importuoti), ir iškelti (eksportuoti) IFC formatą. Naudojantis „Revit“ programine įranga nekyla problemų dirbant vienoje komandoje ar atskiromis komandomis prie skirtingų projekto dalių.

Komunikacija su pirmtaku „AutoCAD“ (CAD sistemos programa) taip pat yra apspręsta – brėžiniai kuo puikiausiai įsikelia į/iš CAD / BIM programų. Išdėsčius planus bei fasadų brėžinius, galima labai paprastai „iškelti“  3D modelį ir atvirkščiai – iš modelio galime gauti DWG ar kitokio formato brėžinius ar failus.

Analizė

Suformuotas pastato modelis savyje turi itin daug informacijos, kuri gali būti panaudota kitiems procesams, pavyzdžiui, pastato analizei atlikti. „Autodesk Revit“ platformoje visa sumodeliuota  informacija gali būti naudinga tolimesniuose darbuose. Pavyzdžiui, modeliuojant atitvaras sukuriami atskiri atitvarų sluoksniai, todėl galima automatiškai apskaičiuoti per juos patiriamus šilumos nuostolius. Atlikus detalesnį patalpų aprašymą (aprašius patalpose esančius žmonių kiekius, elektros įrangą, apšvietimą, patalpos darbo laiką bei apkrovimo grafiką) galime gauti patalpai reikalingą šilumos bei šaldymo galią ar metinius poreikius.

Pastato vidiniams procesams įtaką daro ne tik pastato viduje esantys veiksniai, bet ir išoriniai: aplinkos poveikis, aplinkiniai namai, medžiai, šešėliavimas ir kita. „Autodesk Revit“ platforma turi integruotą saulės kelio analizę, kai pasitelkiant internetą galima parinkti datą bei laiką ir sužinoti saulės padėtį statinio ar jį užstojančių pastatų atžvilgiu.

Atlikus tam tikrą analizę, jos duomenis galime panaudoti sekantiems procesams. Pavyzdžiui, atlikus energinę analizę, galime išdėstyti šildymo prietaisus, kurie atitiks paskaičiuotąsias vertes. Sujungus viską į vieną sistemą gausime bendrą šildymo sistemos debitą, automatiškai parinksime diametrus, gausime debitus bei kelio nuostolius, greičius vamzdynuose. Pagal šiuos duomenis galėsime atlikti sistemos analizę ir ją subalansuoti, gaunant balansavimui reikalingas reikšmes.

Analizės ir išeities duomenų panaudojimas yra platus ir įvairialypis, todėl visa reikiama informacija išlieka modelyje ir gali būti panaudota ateityje.

Autodesk Revit analizės galimybės

Energinė analizė gali būti atliekama ne tik „Revit“ aplinkoje, tačiau ir eksportuojama į .GBxml formatą, kurį palaiko debesų programėlės. Viena tokių programų – „Green Building Studio“, kuri leidžia palyginti pastato modelio energijos sąnaudas, gyvavimo ciklo kaštus, CO2 išmetalų kiekius bei kitą naudingą informaciją. Ši programėlė leidžia keisti pastato padėtį pasaulio šalių atžvilgių ir atlikti palyginimą tiesiog internete. Tai be galo patogu!

Klaidos

BIM technologija leidžia išvengti klaidų projekte, kas suteikia galimybę vykdyti tikslų statybos procesą ir padeda išvengti klaidų. Kiekviena elementų grupė gali būti priskirta tam tikram savininkui, kuris bus už juos atsakingas. Atsiradus susikirtimams projekte, atsakingi asmenys yra informuojami ir klaidos ištaisomos dar projekto fazėje, o ne statybų aikštelėje. Norint rasti susikirtimus tarp elementų, galima atlikti automatinę susikirtimų paiešką.

Autodesk Revit galimybes- susikirtimu paieska

Pakeitimų valdymas

„Autodesk Revit“ platformoje dirbantys specialistai gali lengvai atlikti geriausio projekto varianto paiešką. Ką nors pakeitus viename vaizde, visi kiti vaizdai pasikeičia automatiškai. Kartu su elementais juda ir prie jų prikabinti matmenys ar kita informacija. Taigi, pakeitus lango vietą 3D vaizde, jis yra pakeičiamas ir visuose planuose, pjūviuose bei fasadų brėžiniuose. Dirbdami šia programine įranga jūs tapsite tikrais inžinieriais, o ne brėžinių braižytojais.

Kiekiai

Pasaulinė patirtis byloja, jog naudojantis BIM technologijomis įmanoma pasiekti 1% medžiagų kiekių nukrypimo tikslumą.

Atlikus tikslų pastato geometrijos modeliavimą galima tikėtis ir tikslių statyboms reikalingų medžiagų kiekių. Visa projekto informacija gali būti dokumentuojama ir atitinkamai aprašoma. Filtravimo galimybės leidžia išskirti tam tikrą sistemos dalį ar parinktų konkrečių sistemos elementų kiekį. Taip pat galima automatiškai paskaičiuoti apšiltinimo medžiagos plotą, kad būtų galima užsakyti reikiamą medžiagų kiekį.

Susiję straipsniai:

Žvilgsnis į BIM iš programinės įrangos pusės. I dalis
Žvilgsnis į BIM iš programinės įrangos pusės. II dalis

Share Button

Leave a Reply