BIM statyboms. 2 dalis

Hospital under construction. Offsite fabrication delivery for installation.Tęsiame straipsnį apie efektyviausius sprendimus statyboms. Pirmoje straipsnio dalyje paliestos temos apie BIM ir informacijos mainus bei objekto duomenų perkėlimą į/iš statybų aikštelės (BIM to field & Field to BIM). Šį kartą plačiau apie BIM galimybes planuojant, koordinuojant ir vykdant darbus statybos aikštelėje.


BIM ir darbų planavimas

Optimalūs projekto rezultatai pasiekiami tik racionaliai planuojant ir valdant statybos darbus. Jei medžiagų pristatymas vėluoja, visa darbų brigada gali stovėti be darbo. Neteisingai suplanavus darbų eiliškumą, brigados gali atsirasti tuo pat metu toje pat vietoje, taip trukdydamos viena kitai. Būtent dėl panašių priežasčių būtinas darbų planavimas.

Ar statybų praktikoje vyraujantis darbų planavimo modelis yra pakankamai efektyvus? Dirbant pagal įprastus metodus dažnai nukrypstama nuo plano, ir klaidos pastebimos dažniausiai per vėlai. BIM modelio panaudojimas planuojant darbus gali sumažinti darbų vėlavimo tikimybę bei pagerinti atlikimo kokybę. Nuotoliniu būdu prieinama internetinė platforma leidžia darbus planuoti pagal LEAN principus. Kai statybų darbai planuojami atsižvelgiant į BIM modelį, atsiranda ketvirtoji (4D) skaitmeninio modelio dimensija – laikas.

Purposes-of-Critical-Path-Method-in-Construction-Projects-postKiekvienas BIM projekto elementas gali turėti jam priskirtą statybos etapą (laiką) ir visą informaciją, aktualią planuojant statybų darbus. Populiariausia darbų planavimo metodika yra statinio skaidymas į atskirus segmentus, kai kiekviena pastato zona kontroliuojama kaip atskiras procesas. Visi tos konkrečios zonos atributai, pradedant 3D modeliu, baigiant brėžiniais, surinkimo instrukcija, kiekių žiniaraščiais ir kita reikalinga informacija, yra prieinami tiesiogiai darbų planavimo aplinkoje. Be to, kompiuterinė statybų simuliacija leidžia palyginti realybėje atliktų darbų kiekį su suplanuotais darbais ir greitai reaguoti į pastebėtus pokyčius.

BIM ir kiekių skaičiavimas

BIM technologijos leidžia darbuotojams šimtu procentų susikoncentruoti į projektinius sprendimus, nes nereikia galvoti apie kiekių ar medžiagų žiniaraščių kūrimą ir atnaujinimą.
Kadangi pastato skaitmeninis modelis yra tikrojo pastato prototipas, visi jame sumodeliuoti elementai yra apskaičiuojami automatiškai. Tikslūs kiekiai yra jungiami su sąmatų skaičiavimo sistemomis, taip gaunant ne tik tikslius medžiagų kiekius, bet ir darbų, medžiagų, mechanizmų, papildomų elementų kainas.

BIM gamybai

Pastato komponentų paruošimas gamybai yra ilgas procesas, kuris priklauso nuo daugelio įvairių veiksnių. Pagal 2D projektus sudėtinga ne tik gaminti, bet ir parengti gamybos brėžinius, nes norint juos pateikti gamybai reikia nubraižyti visas projekcijas (plano, priekio ir šonų vaizdus, pjūvius) su visais reikiamais matmenimis. Toks procesas reikalauja daug laiko.

Kiek kitokia situacija dirbant su BIM programine įranga: dirbant 3D aplinkoje visa informacija lengvai paimama iš modelio, brėžiniai bei kiekiai yra automatizuotai parengiami gamybai. Tiesioginis BIM modelio duomenų pateikimas į stakles su skaitmenine indikacija yra dar geresnis variantas, nes tai leidžia išvengti dėl žmogiškojo faktoriaus kylančių klaidų ir padeda optimizuoti gamybos sąnaudas. Iš esamų medžiagų kiekio pirmiausia gaminami didžiausi ar įmantriausi elementai, o tik paskui yra paruošiami likusieji, taip optimaliai sunaudojant visas gamybos medžiagas.

BIM ir logistika

Statinio informacinis modelis gali būti naudingas ne tik skaičiuojant medžiagų kiekius, tačiau ir juos transportuojant į statybos aikštelę. Naudojantis BIM modeliu bei darbų planavimo grafikais galima tiksliai žinoti, kokių medžiagų kokiu statybos etapu reikės. BIM modelio duomenų panaudojimas leidžia maksimaliai sumažinti logistikos kaštus.

BIM modelis „Taip pastatyta“

Topcon (Small)Vienas BIM proceso tikslų – valdyti statinio informaciją viso jo gyvavimo ciklo metu, nuo idėjos iki pastato naudojimo, renovacijos ar nugriovimo etapų. Šį tikslą pasiekti galima tik tada, kai visi statybų darbų duomenys suvedami į BIM projektą.

Siekiant kuo tikslesnio pastato skaitmeninio modelio, jame būtina užfiksuoti visus projekto pokyčius. Naudojant 3D skenavimo įrankius ir skaitmeninius matavimo prietaisus, leidžiančius sukauptą informaciją perkelti atgal į kompiuterinę plotmę, atliekama BIM modelio korekcija pagal projekto realizaciją.
Pagal realius statybų aikštelės duomenis atnaujinta modelio informacija gali būti panaudota įvairiai: pradedant perplanavimo darbais, energijos kiekių analize, baigiant evakuacijos modeliavimu kilus gaisrui ar gedimų pastate šalinimu.

BIM technologijos kartu su kitomis skaitmeninei statybai skirtomis darbo priemonėmis padeda statybų projektus realizuoti lengviau, greičiau ir pigiau. Tereikia žinoti jų galimybes ir mokėti tinkamai jomis naudotis. O tie, kuriems tokių žinių trūksta, gali pasikonsultuoti su BIM specialistais, kurie pataria ir lydi viso BIM proceso metu.


RESTA 2016 parodos-planas-2Viena iš galimybių susitikti su BIM specialistais ir išgirsti jų patarimus bei rekomendacijas, kaip statybos procesą vykdytu kuo efektyviau – apsilankykite nemokamuose BIM seminaruose, kurie vyks š.m. balandžio 28 d. RESTA parodos metu Skaitmeninės statybos prezentacijų centre (3-os salės galerijoje).

Daugiau informacijos ir REGISTRACIJA >>

Share Button

Leave a Reply