IPD – kas tai? Pagrindinės sąvokos

IPD-0IPD (angl. Integrated Project Delivery, liet. integruotas projekto vystymas) komanda yra gerai organizuota žmonių, verslo struktūrų ir darbo sistemų sąjunga, leidžianti maksimaliai optimizuoti visų projekto dalyvių veiklos rezultatus visuose projekto įgyvendinimo etapuose. IPD palengvina koordinaciją tarp įvairių projekto dalių ir statybos pramonės atstovų, padidina efektyvumą visose projektavimo, gamybos ir statybos fazėse ir leidžia užsakovams pasiekti maksimalios naudos.

IPD veiklos principai yra lankstūs. IPD komanda susitelkia nekilnojamojo turto vystytojo, architekto ir rangovo bazėse arba išeina už šios trijulės ribų, įtraukdama kitas projektuotojų ir statybos komandas.

Palyginti su tradicinių projektų įgyvendinimo principais, integruotų projektų įgyvendinimas teikia žymiai daugiau naudos užsakovui ir visoms su projektu susijusioms šalims. Kodėl? Nes IPD yra labai efektyvus užsakovo, pagrindinio sprendimus priimančio projektuotojo ir vyriausiojo konstruktoriaus bendradarbiavimas, prasidedantis ankstyviausioje projekto stadijoje ir besitęsiantis iki pat statinio atidavimo.

Bendradarbiaujančios komandos dalys siekia bendro tikslo, dalijasi rizika ir pelnu, o ne konkuruoja tarpusavyje dėl rezultato. Jų komunikacijos struktūra yra labai efektyvi ir pagrįsta pasitikėjimu. Jei statinio vystymo grupės dirba tradiciniu būdu, kuomet atskiros projekto komandos dalys prisijungia tik priartėjus jų darbų laikui, vystant projektą tarp grupių kuo toliau tuo labiau didėja interesų priešprieša ir daugėja darbų bei konfliktų. IPD metodas leidžia užčiuopti ir suprasti didžiulę ankstyvų stadijų keitimosi informacija naudą ir įžvelgti bei numatyti atskirų grupių ir visos komandos veiklos taktiką, kad projekto rezultatai būtų tikrai optimalūs, o visų projekto dalyvių darbo aplinka būtų patogi kūrybiškai dirbti ir kuo efektyvesnė.

Kad projektas būtų sklandžiai įgyvendinamas, būtina užtikrinti apsaugą nuo įvairių nenumatytų atsitiktinumų, rizikos ir neaiškumų. Naudojant pažangiausias BIM priemones ir IPD metodą problemos gali būti identifikuotos anksčiau ir lengviau, dar prieš realų projekto įgyvendinimą. Visa tai leidžia sutaupyti, nes statybos metu taisyti klaidas labai brangiai kainuoja ir priverčia keisti projekto pridavimo terminus.

Taigi, sklandi IPD komandos veikla padeda išvengti nenumatyto projekto įgyvendinimo išlaidų. Sekančiame šios serijos straipsnyje aptariami pagrindiniai IPD principai.

 

Susiję straipsniai: 

Ką reikia žinoti kiekvienai projektavimo įmonei? Komandinio darbo principai
Sklandus projekto įgyvendinimas priklauso nuo teisingai parinktos projektavimo programinės įrangos
IPD nauda visoms komandos dalims: architektams, statybininkams, projektų vadovams ir užsakovams

Share Button

Leave a Reply