Kaip paskaičiuoti investicijų į BIM grąžą?

Jei projektuojate naudodami CAD platformos programinę įrangą, perėję prie BIM1 platformos modeliavimo programų pajustumėte akivaizdžią naudą. Visų pirma, dirbdami su BIM jūs gaunate žymiai didesnį projektavimo darbų greitį. BIM sistema siūlo priemones, kurios padės išvengti varginančių ir besikartojančių užduočių ir leis dirbti paprasčiau, nereikės kurti brėžinių, kurie automatiškai suformuojami iš projekto modelio, projekto korekcijos bus atliekamos automatiškai, todėl pagerės projekto kokybė. Taigi, su BIM programomis jūs paprasčiausiai galėsite dirbti geriau.

Aukščiau išvardintos projektavimo technologijų galimybės ir projektavimo darbų greičio padidėjimas aktualiausi projektuotojui. Įmonės vadovui ar asmeniui, atsakingam už įmonės finansus, greičiausiai tai rūpės kiek mažiau nei investicijų į BIM atsiperkamumas.

Projektavimo įmonės vadovui svarbu, kokia bus investicijų į BIM technologijas grąža. T.y., kiek BIM sistema padės sutaupyti? Ar tai pakels įmonės vertę ir padidins jos pelningumą? Kiek užtruks apmokymai? Trumpiau – rūpės konkretūs realybe pagrįsti skaičiai.

Internete galima rasti gausybę informacijos šiuo klausimu. Investicijų į BIM grąžą (ROI2) lengva paskaičiuoti naudojant standartinę formulę:

ROI formule

Reikšmės:

A = investicijos į programinę bei techninę įrangą
B = mėnesinės darbo sąnaudos
C = mokymams skirtas laikas
D = našumo sumažėjimas mokymų metu (%)
E = našumo padidėjimas po mokymų (%)

A ir B formulės sudedamieji jums turėtų būti aiškūs. C, D ir E rodikliai nustatomi pagal apklausų metu gautų rezultatų vidurkius3. Dažniausiai gaunami rezultatai:

C – vidutiniškai mokymams skirtas laikas yra 3 mėnesiai;

D – apklausų metu gauti rezultatai rodo, kad vidutiniškai darbo našumas mokymų metu sumažėja 50%;

E – tos pačios apklausos rodo, kad vidutiniškai darbo našumas po mokymų padidėja nuo 25% iki 100% (lyginant su senais projektavimo metodais).

Taip pat skaičiuojant grąžą galima pasinaudoti jau paruošta skaičiuokle MS Excel‘yje: Revit ROI skaičiuoklė

Tad jei svarstote, ar verta įsigyti jūsų veiklai tinkamą BIM programinę įrangą, pasinaudodami ROI skaičiuokle galite tiksliai įvertinti jūsų įmonės darbo našumo pokyčius, kurie įvyks naudojant pažangiausias projektavimo technologijas.

1 – BIM (angl. Building Information Modeling, liet. Statinio informacinis modeliavimas) – tai procesas, kurio metu yra kuriama ir valdoma visa statinio informacija visais jo gyvavimo ciklais, nuo pirminės projekto koncepcijos iki jo nugriovimo. BIM programos suteikia vieningą projektavimo ir statybos projekto valdymo technologiją.2 – ROI (angl. Return on Investment, liet. investicijų grąža) – tai investicinio projekto vertinimo rodiklis, apskaičiuojamas pagal formulę.3 – Keli apklausų pavyzdžiai: http://www.icoste.org/wp-content/uploads/2011/08/Benefits-and-ROI-of-BIM-for-Multi-Disciplinary-Project-Management.pdf; http://images.autodesk.com/apac_korea_main/files/bim_roi_jan07_1_.pdf
Share Button

Leave a Reply