Kaip greitai surinkti esamo statinio duomenis?

Statybų pramonėje būna įvairių situacijų, kai reikia surinkti duomenis apie realius statinius. Įprastai architektūros objektų apmatavimai buvo atliekami pasitelkiant fotografuotų vaizdų ir fizinius matavimus, tačiau tai daug laiko ir pastangų reikalaujantis procesas. Be to, jis neužtikrina idealios duomenų kokybės. Tad kokį geriausią būdą surinkti esamo statinio duomenis suteikia šiuolaikinės technologijos? Vienintelis atsakymas į šį klausimą – 3D skenavimas.

Tai greitas ir tikslus būdas perkelti fizinius realaus statinio duomenis į kompiuterį ir sukurti jame to objekto skaitmeninį 3D vaizdą. Skenavimas leidžia nuskenuotą objektą apžiūrėti virtualiai. Taip pat skenavimo proceso metu surinkti duomenys leidžia atlikti kitus veiksmus: matuoti, modeliuoti, koreguoti, atkurti trūkstamas statinio vietas, paruošti vizualizacijas ir kt.

Dėl 3D skenavimo dažniausiai kylantys klausimai:

  1. Kodėl (ir kada) turėčiau naudoti 3D skenavimo technologiją?
  2. Kokia yra 3D skenavimo paslaugos investicijų grąža?

3D SKENAVIMO TAIKYMAS

Plačiai paplitusi 3D skenavimo technologijos samprata – tai yra technologinė pažanga, padedanti saugiau, tiksliau ir greičiau gauti reikalingus erdvinius duomenis statinio ar aplinkos analizei. Be abejo, tai yra vienas iš 3D skenavimo pritaikymo būdų (ir labai svarbus). Užsakovams / NT savininkams, projektų vadovams ir inžinieriams ši technologija suteikia daugybę galimybių stebėti, vertinti ir valdyti fizinius duomenis.

3D skenavimas ne tik taupo laiką ir pinigus – sprendimus priimantiems asmenims 3D skenavimas leidžia atlikti esamų sąlygų analizę, įvertinti statybų eigos pažangą, atlikti konstrukcinius ir kokybinius vertinimus, registruoti „taip pastatyta“ (As-built) būklę ir valdyti didelius nekilnojamojo turto objektus. Taigi apibendrinant galima teigti, kad realių objektų 3D skenavimas padeda geriau analizuoti ir valdyti projektų informaciją bei patį nekilnojamąjį turtą.

Pagrindinės 3D skenavimo taikymo sritys:

  • greitas miestų topografijos žemėlapių sudarymas ir modeliavimas;
  • infrastruktūros ir nekilnojamojo turto valdymas;
  • aplinkos / nekilnojamojo turto objektų stebėjimas ir vertinimas;
  • statinio konstrukcijų analizė, būklės įvertinimas ir deformacijų tyrimas (pvz., ruošiantis renovacijos projektams);
  • kultūros paveldo matavimai ir duomenų surinkimas neliečiant saugotinų objektų.

3D SKENAVIMO VERTĖ

3D skenavimo vertė neapsiriboja vien tik didesniu matavimo efektyvumu. Pasitelkdami 3D skenavimo paslaugą, NT savininkai gali surinkti žymiai tikslesnius objektų duomenis nei tai įmanoma padaryti tradicinėmis matavimo priemonėmis. Didelis skenavimo greitis, aukšta surinktų duomenų kokybė ir mažesnės darbo sąnaudos suteikia didžiausią vertę.

Pagrindinė 3D skenavimo nauda:

  • ypač detalus esamos statinio būklės užfiksavimas;
  • klientų rizikos mažinimas renovacijos projektuose;
  • klaidų nustatymas lyginant „taip pastatyta“ (As-built) duomenis su projektiniais duomenimis;
  • nekilnojamojo turto konstrukcinio vientisumo įvertinamas;
  • kultūrinių ir istorinių objektų bei artefaktų stebėjimas ir registravimas nekenkiant jų būklei;
  • tikslesnis statybos progreso stebėjimas ir fiksavimas;
  • mažesnis patikrinimams reikalingų fizinių apsilankymų objekte skaičius;
  • lengvesnis ir geresnis NT projektų/turto valdymas.

Įgyvendinant statybos projektus, 3D skenavimas atlieka daug daugiau nei efektyvumo didinimą – jis suteikia naujų būdų analizuoti, įvertinti ir stebėti statinių būklę. Galima pastebėti, kad techniškai sudėtingesniems projektams paprasčiausiai neįmanoma naudoti tradicinių matavimo metodų ir įrangos: tokiu atveju surinkti tikslius objekto duomenis gali padėti tik 3D skenavimas. 3D skeneriais surinkta erdvinė informacija gali būti naudojama įvairiausiems projektavimo darbams, brėžiniams ir 3D modeliams generuoti, objektų vizualizacijoms ar virtualiai realybei kurti.

Užsakovui, siekiančiam efektyviai valdyti, apdoroti ir analizuoti didelius duomenų rinkinius, iš nuskenuotų erdvinių duomenų sukurti detalų 3D modelį, paruošti tikslią dokumentaciją ir kt., dėl 3D skenavimo ir modeliavimo paslaugų reikėtų kreiptis tik į patyrusius šių paslaugų teikėjus. Patyrimas ir patikimumas yra sėkmingo ir tikslaus 3D duomenų surinkimo bei jų panaudojimo įvairioms užsakovo reikmėms garantas.

Kitame straipsnyje plačiau apžvelgiami 3D skenavimo rezultatai, tad laukite tęsinio.

Share Button

Leave a Reply